Tilpasninger ] [ Debian til PowerPC ] [ Udvikling ] [ Dokumentation ] [ Installering ]

Debian GNU/Linux PowerPC PowerMac-side

Her er nogle højdepunkter vedrørende PowerMac-installering af Debian. For mere udførlige oplysninger henvises til den fine installationshåndbog. Debian-Installer-folkene har brugt mange timer på at besvare alle spørgsmål på forhånd og give god vejledning mens Debian bliver installeret.

Det er helt klart muligt, og der er faktisk ganske elegante løsninger for NewWorld-Mac'erne til at kunne starte både Debian PowerMac og Mac OS og/eller Mac OS X. Planlægger du at nyinstallere Mac OS X, skal du dog gøre det før du installerer Debian. Mac OS X's installationsprogram er meget uvenlig mod eksisterende systemer under installeringen. Det vil også snart blive muligt at køre Debian under et Darwin-system.

Debian-installationen anvender en serie 2.6-kerne. Kernen skulle understøtte den meste PowerMac-hardware. En serie 2.4-kerne til powerpc er tilgængelig til brugere med eksternt leverede moduler, som ikke er overført til 2.6-kernerne. Vi fraråder dog at man vender denne kerne.

Du skal partitionere din harddisk; Linux skal installeres på sine egne partitioner. Hvis du har et system med én harddisk, betyder det at du skal sikkerhedskopiere alt på dit system og lægge det tilbage efter partitioneringen er afsluttet. Nogle tredjepartsværktøjer til partitionering kan måske "skrumpe" en partitioner, så der bliver plads til flere partitioner på harddisken, uden at man er nødt til at fjerne alt hvad der allerede ligger på den, men de vil uden tvivl også anbefale at man tager en sikkerhedskopi. Drive Setup tilbyder ikke den mulighed, men sletter hele harddisken.

1 GB er formentlig plads nok til et eksperimentelt Linux-system. Man kan klare sig med mindre, måske så lidt som 400 MB for et virkeligt basalt system, men formentlig får man brug for mere end blot de grundlæggende ting.

Efter harddisken er blevet partitioneret, skal man have fat i en installerings-cd eller hente installeringssystemet. Når man endelig er klar til at gå i gang (helst med installationshåndbogen indenfor rækkevidde), vil der nok gå 2-3 timer på at gennemføre installeringen. Er man øvet i at installere, kan man klare det på under en halv time.

Hvis du ikke har det godt med at arbejde på kommandolinien, så installér X-systemet efter du er færdig med den grundlæggende installering. Men overvej det også en ekstra gang; fra kommandolinien kan man gøre en masse ting. Nogle af de ting som er meget besværlige at gøre i et grafisk miljø, er meget hurtigt og effektivt udført fra kommandolinien. Desuden er Linux-systemet kommandolinie-baseret, nogle funktioner er kun tilgængelige fra kommandolinien. Standardsystemet opsætter seks kommandolinie-konsoller og en grafisk. Du kan udføre mange opgaver i disse øvrige konsoller, mens du surfer på nettet ... og på den måde får du det bedste fra begge verdener.

Linux kører rigtigt godt på PowerPC-platformen. Den er højagtet i meget af Linux-verdenen. God fornøjelse, og husk at yde noget til gengæld!

For hjælp med Quik på OldWorld-Mac'er, se http://penguinppc.org/bootloaders/quik/.

For udførlige oplysninger om de forskellige Mac-modeller og i særdeleshed om at arbejde med OpenFirmware med specifikke modeller, se NetBSD's liste over PowerPC-modeller. Da deres installering kræver at man først får OpenFirmware til at gøre, er de eksperter på det område.