Varoitus! Tämä suomennos on liian vanha, katso mieluummin alkuperäistä sivua.

Tuki

Dokumentointi

Ennen kuin etsit tukea jostain muualta, on hyvä tapa yrittää itse etsiä ratkaisua ongelmaan. Tekemällä näin, löydät yleensä etsimäsi vastaukset, ja vaikkei näin kävisikään, kokemus dokumentoinnin lukemisesta voi hyvinkin olla hyödyksi tulevaisuudessa.

Debianille on saatavissa melkoisen paljon dokumentteja — katso lisää Debianin dokumentointi-sivulta.

Tunnetut ongelmat

Nykyisen vakaan jakelun rajoitukset ja vakavat ongelmat (mikäli sellaisia on) kuvaillaan julkaisut-sivuilla.

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää julkaisumuistioihin ja tunnettuihin virheisiin.

Wiki

Debian Wikistä voit löytää ratkaisuja yleisimpiin ongelmiin, ohjeita, oppaita, vinkkejä ja muuta dokumentaatiota. Kuten kaikki wikit, tämäkin muuttuu jatkuvasti ja muokkaukset ovat tervetulleita.

Postilistat

Debian kehitysprosessi on jakautunut ympäri maailmaa, siksi sähköposti on suositeltavin tapa keskustella asioista. Suurin osa Debianin kehittäjien ja käyttäjien välisestä viestinnästä tapahtuu monien postilistojen välityksellä.

Useimmat postilistat ovat julkisesti saatavilla. Lisätietoja saat Debianin postilistat -sivulta.

Käyttäjätukea suomeksi saatat saada debian-user-finnish-postilistalta.

Käyttäjätukea muilla kielillä kannattaa etsiä postilistojen hakemistosta käyttäjille.

On myös monia muita Linux-aiheisia postilistoja, jotka eivät ole sidottuja Debianiin. Käyttämällä suosikkihakukonettasi löydät tarkoituksiisi parhaiten sopivat postilistat.

Nyyssiryhmät

Monia postilistojamme voi selailla nyyssiryhmien tapaan linux.debian.*-hierarkiassa. Tämän voi tehdä myös selaimella, katso Google Groups .

Muutamia GNU/Linuxiin liittyviä nyyssiryhmiä on myös olemassa. Vaikka ne eivät olekaan Debian-painotteisia voivat ne tarjota Debian-käyttäjille paljon tietoa.

sfnet.atk.linux.asennus
Hyvä paikka aloittaa kun asennuksen kanssa on ongelmia ja haluat vastauksia suomeksi
sfnet.atk.linux
Säännöllisesti lähetettävä VUKK, hyvä paikka kysymyksille jos haluat kysyä suomeksi!
comp.os.linux.hardware
Laitteistoon liittyvää keskustelua
comp.os.linux.m68k
Linuxin käyttämisestä Motorola 680x0 -prosessoreilla
comp.os.linux.setup
Linux-järjestelmien asennus ja säätäminen
comp.os.linux.networking
Verkotukseen liittyvät aiheet
comp.os.linux.x
X-ikkunointijärjestelmän käyttäminen Linux-koneissa
comp.os.linux.misc
Sekalaisia aiheita, sisältää kaiken ylijäävän

Ole hyvä ja katso tästä hakemistosta kattavampaa listaa asiaanliittyvistä nyyssiryhmistä.

WWW-sivustot

Foorumit

Suomi-Debian, debianHELP ja Debian User Forums ovat www-portaaleja, jossa voit keskustella Debianiin liittyvistä aihesta sekä lähettää kysymyksiäsi Debianista ja muut käyttäjät vastaavat niihin.

Debian-Administration.org tarjoaa vinkkejä ja resursseja Debian-järjestelmien ylläpitäjille.

Hyödyllisiä linkkejä Unixista:

Yhteyden ottaminen pakettien ylläpitäjiin

On kaksi tapaa saada yhteys pakettien ylläpitäjiin. Jos olet löytänyt ohjelmasta virheen ja haluat raportoida sen, lähetä vain yksinkertaisesti vikailmoitus (katso alempaa vianhallintajärjestelmää). Paketin ylläpitäjä saa kopion ilmoituksesta.

Jos haluat vain jutella ylläpitäjän kanssa, voit käyttää tähän tarkoitukseen tehtyjä postialiaksia. Kaikki osoitteeseen <paketin nimi>@packages.debian.org lähetetyt viestit välitetään automaattisesti vastuulliselle ylläpitäjälle.

Vianhallintajärjestelmä

Debianin -jakelua varten on järjestetty vianhallintajärjestelmä joka tallentaa käyttäjien ja kehittäjien raportoimat ongelmat. Jokainen vika numeroidaan ja pidetään tallessa kunnes se ilmoitetaan korjatuksi.

Jos haluat lähettää vikaraportin voit käyttää joko yhtä alla luetelluista lomakkeista tai käyttää Debianin pakettia reportbug.

Neuvoja vikojen raportoimiseen ja selailuun taikka tietoja vianhallintajärjestelmästä yleensä voi hakea vianhallinta järjestelmän sivuilta.

Konsultteja

Debian koostuu vapaista ohjelmista ja tarjoaa ilmaista apua postilistoillaan. Joillakin ihmisillä ei ole aikaa niiden käyttöön tai heillä on erityistarpeita. He voivat olla myös halukkaita maksamaan saamistaan palveluista tai palkkaamaan ihmisiä. Toiminta voi olla Debian-järjestelmien ylläpitoa tai lisäominaisuuksien järjestämistä. Heille on koottu lista ihmisistä ja yrityksistä jotka tarjoavat heille haluamiaan palveluita konsultteja-sivulle.

Reaaliaikaista apua IRC:n välityksellä

IRC (Internet Relay Chat) on tapa keskustella ympäri maailmaa sijaitseville ihmisille reaaliaikaisesti. Debianille järjestetyt IRC-kanavat löytyvät OFTC:stä.

Tarvitset IRC-asiakasohjelmiston liittyäksesi keskusteluun. HexChat, ircII, irssi, epic5 ja KVIrc ovat suosittuja ohjelmia, joista kaikista löytyy paketoitu versio Debianille. OFTC tarjoaa myös WebChat-selainyhteyden, joka mahdollistaa IRC-yhteyden ottamisen selaimella ilman paikallisen asiakasohjelmiston asentamista.

Ohjelmiston asennuksen jälkeen sinun on otettava yhteys palvelimeen. Useimmissa ohjelmissa voit tehdä tämän kirjoittamalla:

/server irc.debian.org

Yhteyden muodostuttua voit liittyä #debian-fi-kanavalle kirjoittamalla:

/join #debian-fi

Huom: ohjelmilla kuten HexChat on yleensä erilainen, graafinen käyttöliittymä palvelimille/kanaville liittymiseen.

Käyttäjätukea englanniksi löytyy kanavalta #debian.

Tässä vaiheessa löydät itsesi #debian-kanavan ystävällisten asukkien joukosta. Olet tervetullut kysymään Debianista siellä. Kanavan vukk löytyy osoitteesta https://wiki.debian.org/DebianIRC.

Jos et saa vastausta ongelmaasi #debian-fi-kanavalla, yritä myös kanavia #debian.

On olemassa myös monia muita IRC-verkkoja joissa voit keskustella Debianista. Yksi huomattavimmista on freenode-IRC-verkko osoitteessa chat.freenode.net.

Muut tukiresurssit

Vilkaise asiaankuuluvia linkkejä.