Pažnja! Ovaj prijevod je jako zastario, molimo pogledajte original.

Podrška

Dokumentacija

Prije nego li potražite pomoć od nekog drugog, obično je dobro pokušati sam pronaći odgovor za vaš problem. Tako ćete obično naći odgovore koje trebate, a ako i ne uspijete, iskustvo u čitanju dokumentacije će vam vjerojatno dobro doći u budućnosti.

U Debianu postoji prilična količina dokumentacije -- molimo pogledajte web stranicu Debian dokumentacije.

Poznati problemi

Ograničenja i teži problemi s trenutnom stable distribucijom su (ako postoje) opisani na stranicama izdanja.

Obratite posebnu pozornost na tzv. napomene izdanja te poznate probleme.

Wiki

Rješenja čestih problema, KAKO dokumenti, vodiči, savjeti i druga dokumentacija se može naći na Debian Wikiju. Kao i drugi Wikiji, i ovaj Wiki se stalno mijenja i pozdravljamo i vaše uređivanje.

Mailing liste

Debian se razvija u distribuiranom okružju po cijelom svijetu. Zato je email najomiljeniji način raspravljanja raznih stvari. Velik dio razgovora između razvijatelja i korisnika Debiana vodi se kroz nekoliko mailing listi.

Postoji nekoliko javno dostupnih mailing lista. Za više informacija o njima, pogledajte stranicu Debian mailing lista.

Postoje mnoge druge Linux mailing liste koje nisu specifično o Debianu. Pogledajte ovaj popis.

Usenet news grupe

Dosta naših mailing lista se može pregledavati kao news grupe, u hijerarhiji linux.debian.*. Ovo se također može raditi koristeći web sučelje kao npr. Google Groups .

Također je dostupno nekoliko pravih news grupa vezanih za GNU/Linux. Unatoč tome što nisu specifično o Debianu, korisnicima Debiana svejedno mogu pružiti mnogo informacija.

hr.comp.os.linux
Hrvatska Linux grupa opće tematike. Redovito se šalju odgovori na često postavljana pitanja koje svakako vrijedi pročitati.
comp.os.linux.hardware
Rasprave vezane za hardver.
comp.os.linux.m68k
O Linuxu koji radi na Motorola 680x0 procesorima.
comp.os.linux.setup
Namještanje i podešavanje Linux sustava.
comp.os.linux.networking
Teme vezane za mrežni rad.
comp.os.linux.x
Korištenje X Window Systema na Linux računalima.
comp.os.linux.misc
Razne teme. Grupa za sve.

Molimo pogledajte ovaj indeks za potpuniji popis vezanih news grupa.

Web stranice

debianHELP i Debian User Forums su web portali na kojima možete postaviti pitanja o Debianu, a na njih će odgovarati drugi korisnici.

Pogledajte i hrvatske Linux stranice.

Debian-Administration.org pruža savjete i resurse za Debian sistem-administratore.

Korisne veze na stranice o Unixu:

Kontaktiranje održavatelja paketa

Do održavatelja paketa možete doći na dva načina. Ako održavatelja trebate zbog buga, jednostavno podnesite izvještaj o bugu (pogledajte donji dio o sustavu praćenja bugova). Održavatelj će dobiti primjerak izvještaja o bugu.

Ako želite samo razgovarati s održavateljem, možete koristiti posebne mail aliase postavljene za svaki paket. Svaka poruka poslana na <ime paketa>@packages.debian.org bit će proslijeđena održavatelju odgovornom za taj paket.

Sustav praćenja bugova

Debian distribucija ima sustav praćenja bugova koji pruža detalje o bugovima koje su prijavili korisnici i razvijatelji. Svakom bugu se dodjeljuje broj i čuva ga se dok ga se ne označi kao riješenog.

Za prijavljivanje buga možete koristiti jednu od dolje popisanih bug stranica, ili Debian paket `reportbug' za automatsko prijavljivanje izvještaja o bugu.

Informacije o podnošenju bugova, pregledu trenutno aktivnih bugova i sustavu bugova općenito mogu se naći na WWW stranicama sustava praćenja bugova.

Konzultanti

Debian je besplatan softver i nudi besplatnu pomoć preko mailing listi. Neki ljudi nemaju vremena ili imaju posebne potrebe i voljni su unajmiti nekoga za održavanje ili dodavanje dodatnih mogućnosti njihovom Debian sustavu. Za popis ljudi/poduzeća pogledajte stranicu o konzultantima.

Pomoć u stvarnom vremenu preko Interneta koristeći IRC

IRC (Internet Relay Chat) je način razgovaranja s ljudima iz cijeloga svijeta u stvarnom vremenu. IRC kanali posvećeni Debianu se mogu naći na OFTC-u.

Za spajanje vam treba IRC klijent. Neki od najpopularnijih klijenata su HexChat, BitchX, ircII, irssi, epic5 i KVIrc, svi zapakirani za Debian. Nakon što instalirate klijent, morate mu reći da se poveže na poslužitelj. U većini klijenata to se radi zadavanjem naredbe:

/server irc.debian.org

Kada se spojite, uđite u kanal #debian naredbom

/join #debian

Pažnja: klijent programi poput HexChata često imaju različito, grafičko korisničko sučelje za spajanje na poslužitelje ili kanale.

Tada ćete se naći među prijateljski raspoloženom ruljom stanovnika #debiana. Pitanja o Debianu su tamo dobrodošla. Popis najčešće postavljanih pitanja na kanalu možete pronaći na https://wiki.debian.org/DebianIRC.

Postoje brojne druge IRC mreže gdje također možete pričati o Debianu. Jedna od istaknutijih takvih mreža je IRC mreža freenode na chat.freenode.net.

Ostali načini podrške

Provjerite srodne veze.