Figyelem! A fordítás elavult, olvasd az eredetit.

Terméktámogatás

Önkéntesek közösége működteti a Debian-t és annak támogatását. Ha ez a közösság által nyújtott támogatás nem elégíti ki az igényeidet, elolvashatod a dokumentációnkat vagy megbízhatsz egy szaktanácsadót.

Online IRC segítségnyújtás

Az IRC (Internet csevegés) lehetőséget ad arra, hogy a világ bármely pontjáról származó emberekkel valós időben "beszélgessünk". Az OFTC-n találhatóak kifejezetten Debian-os csatornák.

A csatlakozáshoz szükség van egy IRC-kliensre. A legnépszerűbb kliensek az HexChat, az ircII, az irssi, az epic5 és a KVIrc, ezek mindegyike megszerezhető Debian csomagban is. Az OFTC megtalálható egy WebChat interfész is, ahol lehetőséged van az IRC-hez csatlakozni böngészőből, helyi kliens telepítése nélkül.

A kliens telepítése után meg kell adni, hogy csatlakozzon a szerverhez. A legtöbb kliens esetén ehhez a következőt kell beírni:

/server irc.debian.org

A kapcsolódás után csatlakozz a #debian csatornához. Ehhez írd be a következőt:

/join #debian

Megjegyzés: Számos kliensnél, mint amilyen az HexChat, eltérő módon, a grafikus felület segítségével lehet a szerverhez és a csatornákhoz kapcsolódni.

Ha mindez megtörtént, akkor a #debian csatorna lakóinak barátságos csődületében találod magadat. Itt bátran felteheted a Debiannal kapcsolatos kérdéseidet. A csatorna gyakori kérdéseit a https://wiki.debian.org/DebianIRC címen találod.

Számos más IRC-hálózaton is tudsz csevegni a Debianról.

Levelezőlisták

A Debian fejlesztése az egész világot felölelő osztott fejlesztés keretein belül történik. Ennek megfelelően a különféle kérdések megtárgyalásának legjobb módja az e-mail. A Debian fejlesztők és felhasználók közti párbeszéd nagy része a levelezőlistákon bonyolódik.

Ehhez több nyilvános levelezőlista is rendelkezésre áll. További információkért nézd meg a Debian levelezőlisták oldalt.

Angol nyelvű támogatásért keresd a debian-user levelező listát.

Magyar nyelvű támogatást a debian-user-hungarianlevelező listán találsz.

Természetesen vannak más levelző listák is, amelyeket a Linux ökoszisztéma különböző aspektusainak szenteltek, de ezek nem Debian-specifikusak. A kedvenc keresőd használatával könnyen megtalálhatod a céljaidnak legjobban megfelelő listát.

Usenet hírcsoportok

Számos levelezőlistánk hírcsoportként is olvasható a linux.debian.* hierarchiában. Erre használhatóak olyan webes felületek is, mint a Google Groups.

Weboldalak

Fórumok

A HUP fórumán magyar nyelven tehetsz fel kérdéseket, amire más felhasználók válaszolnak majd.

A Debian User Forums olyan webhely, ahova Debiannal kapcsolatos kérdéseket küldhetsz; ezekre a többi felhasználó válaszol. (angol nyelven)

Csomagok karbantartóinak elérése

A csomagok karbantartói kétféleképpen érhetők el. Ha egy hiba miatt szeretnél kapcsolatba lépni egy fejlesztővel, akkor egyszerűen készíts egy hibajelentést (erről részletesebben az alábbiakban olvashatsz). A karbantartó megkapja a hibajelentés egy példányát.

Ha egyszerűen csak kommunikálni szeretnél a karbantartóval, akkor használhatod az egyes csomagok speciális levélcímeit. Minden <csomagnév>@packages.debian.org címre küldött levél továbbításra kerül a csomagért felelős személyhez.

Hibakövetési rendszer

A Debian disztribúció hibakövetési rendszere részletesen felsorolja a felhasználók és fejlesztők által jelentett hibákat. Minden hiba kap egy számot, és mindaddig a nyilvántartásban marad, amíg valaki le nem kezeli.

Hibák jelentéséhez elovashatod a lenti hibajelentési lapot; mi a 'reportbug' Debian csomagot javasoljuk, amely automatikusan nyilvántartásba veszi a hibajelentéseket.

A hibák beküldésével, a jelenleg aktív hibák megjelenítésével, és a hibakövetési rendszerrel kapcsolatos általános információk a hibakövetési rendszer webhelyén találhatók.

Tanácsadók

A Debian szabad szoftver, és ingyenes segítségnyújtást biztosít a levelezési listáin. Bizonyos embereknek nincs elég idejük, vagy speciális igényeik vannak, így hajlandóak megfizetni valakit, aki karbantartja vagy új funkciókkal fejleszti tovább a Debian rendszerüket. Az ezzel foglalkozó emberek és cégek listája a tanácsadók lapon található.