Figyelem! A fordítás elavult, olvasd az eredetit.

Terméktámogatás

Dokumentáció

Mielőtt valaki mástól kérnél segítséget, a legjobb, ha magad keresed meg a választ a problémádra. Általában megkapod így a szükséges válaszokat, és ha mégsem, a dokumentáció-olvasási tapasztalat hasznos lesz számodra a jövőben.

Jókora mennyiségű dokumentáció áll rendelkezésre a Debianban – lásd a Debian-dokumentáció weboldalt.

Ismert problémák

A jelenlegi stabil kiadás korlátai és komoly hibái a verziók oldalain vannak leírva (ha léteznek).

Különösen a verzióinformációkat és az ismert hibák listáját olvasd el.

Wiki

Hétköznapi problémák megoldásai, hogyanok, útmutatók, tippek és egyéb dokumentáció található a Debian Wikin. Mint mindegyik wiki, ez is állandóan változik, és te is szerkesztheted.

Levelezőlisták

A Debian fejlesztése az egész világot felölelő osztott fejlesztés keretein belül történik. Ennek megfelelően a különféle kérdések megtárgyalásának legjobb módja az e-mail. A Debian fejlesztők és felhasználók közti párbeszéd nagy része a levelezőlistákon bonyolódik.

Ehhez több nyilvános levelezőlista is rendelkezésre áll. További információkért nézd meg a Debian levelezőlisták oldalt.

Angol nyelvű támogatásért keresd a debian-user levelező listát.

Magyar nyelvű támogatást a debian-user-hungarianlevelező listán találsz.

Természetesen vannak más levelző listák is, amelyeket a Linux ökoszisztéma különböző aspektusainak szenteltek, de ezek nem Debian-specifikusak. A kedvenc keresżd használatával könnyen megtalálhatod a céljaidnak legjobban megfelelő listát.

Usenet hírcsoportok

Számos levelezőlistánk hírcsoportként is olvasható a linux.debian.* hierarchiában. Erre használhatóak olyan webes felületek is, mint a Google Groups vagy a Gmane.

Van még néhány alkalmas GNU/Linuxszal foglalkozó hírcsoport. Annak ellenére, hogy ezek nem Debian-specifikusak, sok információt tudnak nyújtani a Debian felhasználói számára is.

comp.os.linux.hardware
Hardware-központú témák.
comp.os.linux.m68k
A Linux Motorola 680x0 processzoron való futtatásáról.
comp.os.linux.setup
Linux rendszerek telepítése és konfigurálása.
comp.os.linux.networking
Hálózattal kapcsolatos témák.
comp.os.linux.x
Az X Window rendszer használata Linuxos gépeken.
comp.os.linux.misc
Mindenféle témák. Amolyan mindent-bele csoport.

Ha még részletesebb leírást keresel a hírcsoportokról, olvasd el ezt a listát.

Weboldalak

Fórumok

A HUP fórumán magyar nyelven tehetsz fel kérdéseket, amire más felhasználók válaszolnak majd.

A debianHELP és a Debian User Forums olyan webhelyek, ahova Debiannal kapcsolatos kérdéseket küldhetsz; ezekre a többi felhasználó válaszol. (angol nyelven)

Más források a Weben

A debian-administration.org tippekkel és erőforrásokkal szolgál Debian-rendszergazdák számára.

Hasznos Unixszal kapcsolatos linkek:

Csomagok karbantartóinak elérése

A csomagok karbantartói kétféleképpen érhetők el. Ha egy hiba miatt szeretnél kapcsolatba lépni egy fejlesztővel, akkor egyszerűen készíts egy hibajelentést (erről részletesebben az alábbiakban olvashatsz). A karbantartó megkapja a hibajelentés egy példányát.

Ha egyszerűen csak kommunikálni szeretnél a karbantartóval, akkor használhatod az egyes csomagok speciális levélcímeit. Minden <csomagnév>@packages.debian.org címre küldött levél továbbításra kerül a csomagért felelős személyhez.

Hibakövetési rendszer

A Debian disztribúció hibakövetési rendszere részletesen felsorolja a felhasználók és fejlesztők által jelentett hibákat. Minden hiba kap egy számot, és mindaddig a nyilvántartásban marad, amíg valaki le nem kezeli.

Hibák jelentéséhez az alábbi hibajelentési lapok vagy a 'reportbug' Debian csomag használható, amely automatikusan nyilvántartásba veszi a hibajelentéseket.

A hibák beküldésével, a jelenleg aktív hibák megjelenítésével, és a hibakövetési rendszerrel kapcsolatos általános információk a hibakövetési rendszer webhelyén találhatók.

Tanácsadók

A Debian szabad szoftver, és ingyenes segítségnyújtást biztosít a levelezési listáin. Bizonyos embereknek nincs elég idejük, vagy speciális igényeik vannak, így hajlandóak megfizetni valakit, aki karbantartja vagy új funkciókkal fejleszti tovább a Debian rendszerüket. Az ezzel foglalkozó emberek és cégek listája a tanácsadók lapon található.

Online IRC segítségnyújtás

Az IRC (Internet csevegés) lehetőséget ad arra, hogy a világ bármely pontjáról származó emberekkel valós időben "beszélgessünk". Az OFTC-n találhatóak kifejezetten Debian-os csatornák.

A csatlakozáshoz szükség van egy IRC-kliensre. A legnépszerűbb kliensek az HexChat, az ircII, az irssi, az epic5 és a KVIrc, ezek mindegyike megszerezhető Debian csomagban is. A kliens telepítése után meg kell adni, hogy csatlakozzon a szerverhez. A legtöbb kliens esetén ehhez a következőt kell beírni:

/server irc.debian.org

A kapcsolódás után csatlakozz a #debian csatornához. Ehhez írd be a következőt:

/join #debian

Megjegyzés: Számos kliensnél, mint amilyen az HexChat, eltérő módon, a grafikus felület segítségével lehet a szerverhez és a csatornákhoz kapcsolódni.

Ha mindez megtörtént, akkor a #debian csatorna lakóinak barátságos csődületében találod magadat. Itt bátran felteheted a Debiannal kapcsolatos kérdéseidet. A csatorna gyakori kérdéseit a https://wiki.debian.org/DebianIRC címen találod.

Számos más IRC-hálózaton is tudsz csevegni a Debianról. Az egyik legjobb a freenode IRC-hálózat a chat.freenode.net címen.

Egyéb források

Nézd meg a kapcsolódó hivatkozások oldalt.