Avertisment! Această traducere este prea veche, vă rugăm să vedeți originalul.

Suport

Documentație

Înainte de a cere ajutor de la altcineva, este recomandat să încercați să aflați răspunsul. În felul acesta de multe ori veți găsi răspunsurile necesare și, chiar dacă nu le găsiți, experiența câștigată citind documentația vă va fi de folos pe viitor.

Pentru sistemul Debian există multă documentație disponibilă — vedeți pagina documentației Debian.

Probleme deja știute

Limitele și problemele severe ale distribuției curente (dacă sunt) le veți găsi în paginile ce descriu versiunea.

Consultați în mod special notele de lansare și erata.

Wiki

Soluții la probleme obișnuite, îndrumătoare, ghiduri, ponturi și altă documentație poate fi găsită la Debian Wiki. Ca toate wiki-urile, și acest wiki este în continuă schimbare iar modificările dumneavoastră sunt binevenite.

Liste de e-mail

Debian este creat prin munca a mii de voluntari din toată lumea. De aceea mesajele e-mail sunt modul preferat pentru a discuta diverse subiecte. Mare parte din conversațiile dintre dezvoltatorii și utilizatorii Debian sunt purtate prin intermediul unor liste de discuții.

Mai multe din aceste liste sunt disponibile public. Pentru mai multe informații vedeți pagina despre listele Debian.

Pentru suportul utilizatorilor în limba română nu există o listă dedicată, dar puteți contacta lista debian-l10n-romanian, folosită pentru coordonarea traducerilor sau lista RLUG dedicată problemelor Linux în general. În limba engleză puteți contacta lista debian-user.

Pentru suportul utilizatorilor în alte limbi vedeți indexul listelor pentru utilizatori.

Există desigur multe alte liste dedicate unui aspect anume din ecosystemul Linux, care nu sunt specifice Debian. Folosiți motorul de căutare favorit pentru a găsi lista potrivită pentru scopul dumneavoastră.

Grupuri de știri (Usenet newsgroups)

Multe din listele de e-mail pot fi citite ca și grupuri de știri, în ierarhia linux.debian.*. Acest lucru este posibil și prin interfețe web precum groupurile Google .

Există deasemenea grupuri de știri în care se discută despre GNU/Linux. Deși nu sunt specifice Debian, ele pot oferi multe informații utilizatorilor Debian.

comp.os.linux.hardware
Discuții despre hardware
comp.os.linux.m68k
Linux pentru procesoarele Motorola 680x0.
comp.os.linux.setup
Setup configurare Linux
comp.os.linux.networking
Informații legate de rețele.
comp.os.linux.x
X Window și Linux
comp.os.linux.misc
Diverse

Vedeți acest index pentru o listă completă.

Situri web

Forumuri

Forumul Debian GNU/Linux România este un portal web unde puteți folosi limba română pentru a discuta sau pune întrebări despre Debian și să primiți răspunsuri de la alți utilizatori.

debianHELP și Forumul Utilizatorilor Debian sunt portale web unde puteți folosi limba engleză pentru a discuta sau a pune întrebări despre Debian și să primiți răspunsuri de la alți utilizatori.

Alte resurse web

Debian-Administration.org oferă ponturi și resurse pentru administratorii de sisteme Debian.

Legături folositoare despre Unix:

Intrați în contact cu responsabilii de pachete

Sunt două căi pentru aceasta. Dacă aveți nevoie să raportați o eroare, folosiți sistemul de raportare (vedeți mai jos). Responsabilul va primi o copie a raportului de eroare.

Dacă pur și simplu vreți să comunicați cu responsabilul, atunci puteți folosi adresele de e-mail speciale pentru fiecare pachet. Orice e-mail trimis la <numele pachetului>@packages.debian.org va fi trimis la responsabilul pentru pachetul respectiv.

Sistemul de urmărire a erorilor

Debian are un sistem de urmărire a erorilor raportate de către utilizatori și programatori. Fiecare eroare primește un număr de înregistrare și este urmărită până când este marcată ca fiind rezolvată.

Pentru a raporta o eroare, puteți folosi una din paginile de mai jos sau pachetul Debian reportbug pentru a automatiza raportarea.

Informații despre raportarea de erori, vizualizarea erorilor curente și despre sistemul de urmărire a erorilor în general se găsesc la paginile web a sistemului de urmărire a erorilor.

Consultanți

Debian este liber și oferă ajutor gratuit prin liste de e-mail. Unii oameni, fie nu au timp, fie au nevoi foarte specializate și sunt dispuși să angajeze pe cineva pentru mentenanță sau adăugarea de funcționalitate suplimentară la sistemele lor Debian. Vedeți pagina consultanților pentru o listă de persoane și companii.

Ajutor în timp real prin IRC

IRC (Internet Relay Chat) este o cale de a intra în contact cu oameni din întreaga lume în timp real. Canalele IRC dedicate pentru Debian se găsesc la Open and Free Technology Community (OFTC).

Pentru a vă conecta aveți nevoie de un client IRC. Cele mai utilizate programe sunt HexChat, ircII, irssi, epic5 și KVIrc, toate disponibile în sistemul Debian. Odată clientul instalat, trebuie să-l conectați la server. Cu cei mai mulți clienți aceasta se face astfel:

/server irc.debian.org

Odată conectat, pentru suport în limba română intrați pe canalul #debian-ro tastând:

/join #debian-ro

Pentru suport în limba engleză intrați pe canalul #debian tastând:

/join #debian

Notă: clienți cum ar fi HexChat de multe ori au o interfață grafică pentru a intra pe diferite servere și canale.

În acest moment, veți găsi o mulțime de utilizatori prietenoși de la #debian. Sunteți binevenit să întrebați orice legat de Debian. Pentru a vedea regulile canalului de discuție consultați pagina https://wiki.debian.org/DebianIRC.

Există diverse alte rețele IRC unde se discută despre Debian. Una din cele mai cunoscute este rețeaua Freenode pe chat.freenode.net.

Alte resurse

Vedeți și pagina de legături.