Fernanda G. Weiden

Fernanda G. Weiden Webbadress:
Email: fernanda@softwarelivre.org

Hur länge har du använt Debian?

Sedan 22 November 2003.

Är du en Debianutvecklare (DD)?

Inte än.

Vilka delar av Debian är du delaktig i?

Paketering (officiellt och inofficiellt), opinionsbildning.

Vad fick dig intresserad av att arbeta med Debian?

Dess vidhållande vid principer och dess utvecklingsmodell. Dessutom så känns det bra att ta del i skapandet av något som jag använder dagligen.

Har du några tips för kvinnor som är intresserade av att bli mer delaktiga i Debian?

Bli inte skrämd är första rådet, men huvudsakligen, låt folk känna till ditt arbete och låt ingen förminska dess betydelse. Något som jag har märkt sedan jag börja arbeta med grupper med kvinnor i Fri Mjukvarugemenskapen är att många kvinnor tar del, men bara en liten del exponerar sina idéer. Prioritera detta. Att ha en åsikt, även om den inte är den smartaste, är bättre än att inte ha en åsikt, eller att dölja den så att ingen känner till den. Alla idéer är bra när folk runt omkring dig känner till den.

Känner du några andra kvinnor i teknologigruppen? Vilka?

Jajamen! Jag är en av grundarna av PSL-Mulheres (Projeto Software Livre Mulheres). Vi jobbar med projekt för att öka den digital inkluderingen av kvinnor, assisterar feministiska NGO'er och sociala grupper med förståelse och användning av Fri Mjukvara.

Lite mer om dig själv...

Jag jobbar för IBM som utvecklare på deras Linux Technology Center på UNICAMP, ett universitet i delstaten São Paulo. Jag blev involverad i Fri Mjukvara 1997. Jag har inte avslutat mina universitetsstudier ännu, även om jag har börjat två universitetsutbildningar redan: matematik och datavetenskap, men jag har planerat att påbörja (och avsluta den här gången) en teknologi-relaterad utbildning snart nu.