Meike Reichle

Meike Reichle URL:
Email: meike@debian.org

Hoe lang gebruikt u Debian al?

Ik begon mijn eerste Linux-ervaringen op te doen ergens midden tot eind jaren '90, toen een vriend van me Linux op zijn computer zette en me liet zien wat die allemaal kon. Ik was erg gefascineerd maar kon het zelf niet uitproberen omdat ik nog geen eigen computer had (computers waren in die tijd klassiek jongensspeelgoed) en wat rommelen met de 486 van de familie, daar was geen denken aan. Toen ik in 2001 aan de universiteit begon te studeren, kocht ik eindelijk mijn eerste eigen computer. Door het werken op de Unix-terminals van de universiteit raakte ik al snel verslingerd aan *nixen. Van 2001 tot 2004 heb ik af en toe verschillende distributies geprobeerd (Mandrake, RedHat, Gentoo, zelfs Solaris x86), maar geen enkele overtuigde mij volledig. In 2004 ben ik uiteindelijk overgestapt op Debian en sindsdien heb ik nooit meer achterom gekeken.

Bent u een ontwikkelaar van Debian?

Ja, sinds 2008.

In welke domeinen van Debian bent u actief?

Ik onderhoud pakketten en ben een van de momenteel drie gedelegeerde persvoorlichters van Debian. Naast mijn perswerk reis ik veel om Debian te vertegenwoordigen op allerlei Linux- en Vrije Software-evenementen, meestal door het bemannen/organiseren van Debian-stands en het geven van lezingen over alles wat met Debian en Vrije Software te maken heeft. Ik ben inmiddels ook een beetje een Debian Women-veteraan :).

Waardoor raakte u geïnteresseerd om met Debian te werken?

Ik heb een paar andere Unix- en Linux-distributies uitgeprobeerd voordat ik uiteindelijk bij Debian uitkwam. Nadat ik het een tijdje had gebruikt, kwam ik tot de conclusie dat ik het project zo leuk vond dat ik er deel van uit wilde maken. Ik begon met lezen van berichten in mailinglijsten en er zelf ook op te posten, werd actief op irc en raakte steeds meer betrokken totdat ik uiteindelijk zelf een ontwikkelaarsaccount aanvroeg.

Heeft u tips voor vrouwen die graag meer actief betrokken willen worden bij Debian?

Wees niet verlegen. Geef niet op na de eerste mislukking, en ook niet na de tweede of de derde. Debian en de mensen die eraan meewerken hebben soms wat tijd nodig om met elkaar vertrouwd te raken, maar het is het zeker waard! Ik denk dat het het beste is om een niche te vinden die bij u past en daar aan de slag te gaan, waarbij u gaandeweg steeds meer betrokken raakt bij het hele project.

Bent u actief in andere technologiegroepen van vrouwen? Welke?

Ik ben geabonneerd op verschillende mailinglijsten op technixen.net, een Duits platform voor vrouwen die actief zijn in verschillende gebieden van de informatica. Ik ben ook een Cyber Mentor en heb inmiddels een soort reputatie opgebouwd voor het geven van niet-dogmatische lezingen over vrouwen in IT.

Iets meer over uzelf...

Ik heb mijn masterdiploma (Magister) in informatiewetenschappen behaald en werk als projectmanager bij een embedded Linux-bedrijf. In mijn vrije tijd hou ik van knutselen en allerlei doe-het-zelf-activiteiten. Ik lees veel (vooral SF), luister graag naar muziek (vooral ska, punk en blues), hou van reizen en vind het altijd leuk om mede-Debianisten te ontmoeten op de plaatsen waar ik naartoe reis.