Miriam Ruiz

Miriam Ruiz Email: little_miry@yahoo.es

Hoe lang gebruikt u Debian al?

Nu al meerdere jaren: ik begon Debian te gebruiken met potato. Het is echter pas sinds ongeveer anderhalf jaar mijn belangrijkste systeem geworden.

Bent u een ontwikkelaar van Debian?

Nee, nog niet, maar ik onderhoud enkele pakketten voor Debian. Ik wil zo snel mogelijk het proces voor nieuwe pakketbeheerders aanvatten.

In welke domeinen van Debian bent u actief?

Voornamelijk verpakken, documentatie schrijven en een paar dingen vertalen. Ik ben ook betrokken bij het leren van andere mensen hoe ze dingen moeten verpakken voor Debian en ik probeer meer meisjes bij de Vrije Softwarewereld te betrekken.

Waardoor raakte u geïnteresseerd om met Debian te werken?

Het is niet de eerste keer dat ik wat van mijn tijd besteed aan een project van Vrije Software, maar ik ben er nog nooit zo bij betrokken geweest als bij Debian. Wat ik het meest waardeer is de openheid van het project en de gemeenschap eromheen. Ik denk dat het belangrijkste aspect van Debian zijn sociale kant is, zowel op het gebied van de ontwikkeling van het besturingssysteem als op het vlak van zijn doelstellingen.

Heeft u tips voor vrouwen die graag meer actief betrokken willen worden bij Debian?

Allereerst: geniet van wat je doet, of doe dingen die je leuk vindt. Ten tweede: laat niemand je afschrikken,. Debian is een grote gemeenschap waarin de meeste mensen erg aardig en vriendelijk zijn, ook al zijn er misschien wel eens wat trollen in de buurt. Je zult veel moeten leren en een heleboel documenten moeten doornemen, dus wees geduldig, Rome is niet op één dag gebouwd. Als je ooit twijfels hebt, vraag het dan gewoon. Tenslotte, als uw Engels niet zo goed is, probeer het dan zoveel mogelijk te verbeteren. Momenteel is Engels de belangrijkste taal waarin de ontwikkeling van Debian gebeurt.

Bent u actief in andere technologiegroepen van vrouwen? Welke?

Ja, ik ben lid geworden van enkele andere groepen zoals LinuxChix, Systers of ChicasLinux, en ik ben erg betrokken bij een nieuwe groep die we aan het opzetten zijn, genaamd Alixa.

Iets meer over uzelf...

Ik ben een Spaans meisje dat van kleins af aan altijd geïnteresseerd is geweest in computers en technologie. Ik hou ook veel van lezen, mijn favoriete boeken zijn "Momo" van Michael Ende (ja, de auteur van "The Neverending Story") en "De Kleine Prins" van Antoine de Saint Exupéry. Verder vind ik het leuk om bij mijn vrienden te zijn, te reizen en dingen te leren.