Miriam Ruiz

Miriam Ruiz Email: little_miry@yahoo.es

Hur länge har du använt Debian?

I några år nu: Jag började med att använda Potato. Hursomhelst har det endast varit mitt huvudsystem sedan ett och ett halv år eller så.

Är du en Debianutvecklare (DD)?

Nej, inte ännu, men jag underhåller några paket för Debian. Jag skulle vilja gå med i NM-processen så snart jag kan.

Vilka delar av Debian är du delaktig i?

Huvudsakligen paketering, lite dokumentation och översättning av några saker. Jag är även rätt involverad i att lära några personer hur man paketerar saker för Debian och försöker få flera tjejer in i Fri Mjukvaruvärlden.

Vad fick dig intresserad av att arbeta med Debian?

Det är inte första gången jag har givit min tid till ett Fri Mjukvaruprojekt, men jag har aldrig varit lika inblandad som jag är i Debian. Vad jag främst värdesätter är friheten som projektet innehar och även gemenskapen runt det. Jag tycker den viktigaste delen av Debian är dess sociala sida, både i dess utveckling, samt i dess mål.

Har du några tips för kvinnor som är intresserade av att bli mer delaktiga i Debian?

Först av allt, trivs med det du gör, eller gör saker som du tycker om. För det andra, låt inte någon skrämma dig, Debian är en stor gemenskap där de flesta är väldigt trevliga och snälla, även om det kan finnas troll på vissa ställen ibland. Du måste lära dig en hel del och gå igenom en hel del dokumentation, så ha tålamod, Rom byggdes inte på en dag. Om du någon gång tvekar, bara fråga. Slutligen, om din engelska inte är så bra, försök att förbättra den så gott du kan. För närvarande är engelska språket som används vid utveckling av Debian.

Känner du några andra kvinnor i teknologigruppen? Vilka?

Ja, jag har gått med i några andra grupper som LinuxChix, Systers eller ChicasLinux, och jag är väldigt involverad i en ny grupp som vi håller på att skapa som heter Alixa.

Lite mer om dig själv...

Jag är en spansk tjej som alltid, sedan jag var en liten flicka, har varit intresserad av datorer och teknologi. Jag gillar även att läsa, mina favoritböcker är "Momo" av Michael Enda (Ja, författaren av "The Neverending Story") och "The Little Prince" av Antoine de Saint Exupéry. Utöver detta så tycker jag mycket om att vara med kompisar, resa och att lära mig saker.