Debian GNU/Linux 4.0 julkaistu

8. huhtikuuta 2007

Debian-projektilla on ilo julkistaa uusi Debian GNU/Linux versio 4.0, koodinimeltään etch, lähes 21 kuukautta kestäneen kehitystyön jälkeen. Debian GNU/Linux on vapaa käyttöjärjestelmä, joka tukee yhteensä yhtätoista prosessoriarkkitehtuuria, sisältää KDE-, GNOME- ja Xfce-työpöytäympäristöt sekä salausohjelmistoja, on yhteensopiva FHS-standardin version 2.3 kanssa ja tukee LSB:n versiolle 3.1 kehitettyjä ohjelmistoja.

Debian GNU/Linux 4.0:n käyttämä täysin integroitu asennusprosessi sisältää valmiiksi tuen levyosioiden salaukselle. Tämä julkaisu tuo mukanaan uuden graafisen käyttöliittymän asennusjärjestelmälle, joka tukee lokalisointia entistä paremmin; Debian GNU/Linuxin asennusjärjestelmä on nykyään käännetty 58 eri kielelle.

Debian GNU/Linux 4.0:n myötä myös paketinhallintajärjestelmään on tehty tietoturvaan ja tehokkuuteen liittyviä parannuksia. Secure APT mahdollistaa peilipalvelimelta ladattujen pakettien oikeellisuuden tarkistuksen. Päivitettyjä paketti-indeksejä ei ladata kokonaisuudessaan, vaan niiden sijaan haetaan pienemmät tiedostot jotka sisältävät vain muutokset aiempiin versioihin ja suoritetaan indeksien paikkaus (patch).

Debian GNU/Linuxia voi ajaa tietokoneissa lähtien kämmentietokoneista aina suurkoneisiin asti sekä lähes missä vain siltä väliltä. Tuettuna on yhteensä yksitoista laitearkkitehtuuria eli Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386) sekä IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm), IBM S/390 (s390) ja – uutuutena Debian GNU/Linux 4.0:n myötä – AMD64 ja Intel EM64T (amd64).

Debian GNU/Linuxin voi asentaa usealta eri asennusmedialta kuten DVD:ltä, CD:ltä, USB-tikulta, levykkeiltä tai verkosta. Oletustyöpöytäympäristönä on GNOME ja se sisältyy ensimmäiselle CD:lle. KDE:n (K Desktop Environment) ja Xfce-työpöytäympäristön voi asentaa kahden uuden vaihtoehtoisen CD-vedoksen avulla. Uutta Debian GNU/Linux 4.0:ssa ovat myös useaa arkkitehtuuria tukevat CD:t ja DVD:t (yhdeltä levyltä voi suorittaa asennuksen usealle eri arkkitehtuurille).

Debian GNU/Linuxin voi ladata bittorrentilla (suositeltava tapa), jigdolla tai HTTP:n kautta; katso lisätietoja Debian GNU/Linux CD:llä -sivulta. DVD:t ja CD:t ovat myös piakkoin saatavilla useiden eri jakelijoiden kautta.

Tähän julkaisuun sisältyy useita ajantasaisia ohjelmistopaketteja, kuten K Desktop Environment 3.5.5a (KDE), GNOME-työpöytäympäristö 2.14, Xfce 4.4 -työpöytäympäristö, GNUstep 5.2 -työpöytä, X.Org 7.1, OpenOffice.org 2.0.4a, GIMP 2.2.13, Iceweasel (Mozilla Firefox 2.0.0.3:n tavaramerkitön versio), Icedove (Mozilla Thunderbird 1.5:n tavaramerkitön versio), Iceape (Mozilla Seamonkey 1.0.8:n tavaramerkitön versio), PostgreSQL 8.1.8, MySQL 5.0.32, GNU 4.1.1 -kääntäjäkokoelma, Linux-ytimen versio 2.6.18, Apache 2.2.3, Samba 3.0.24, Python 2.4.4 ja 2.5, Perl 5.8.8, PHP 4.4.4 ja 5.2.0, Asterisk 1.2.13, sekä yli 18 000 muuta valmiskäyttöistä ohjelmistopakettia.

Päivitykset Debian GNU/Linux 4.0 -versioon aiemmasta Debian GNU/Linux 3.1 -julkaisusta (sarge) hoituvat useimmissa tapauksissa automaattisesti aptitude-paketinhallintatyökalulla sekä johonkin asti myös apt-get-paketinhallintatyökalulla. Kuten aina, Debian GNU/Linux -järjestelmät voi päivittää tuskattomasti ilman pakollista alasajoa, mutta on kuitenkin suositeltavaa lukea julkistusmuistion nootit ennen päivitystä. Tarkat ohjeet Debian GNU/Linuxin asentamiseen ja päivittämiseen löytyvät julkistusmuistiosta. Huomaa että julkistusmuistioon tullaan tekemään parannuksia ja sitä käännetään muille kielille tulevien viikkojen aikana.

Tietoja Debianista

Debian GNU/Linux on vapaa käyttöjärjestelmä, jota kehittää yli tuhat vapaaehtoista ympäri maailman tehden yhteistyötä Internetin ylitse. Debianin omistautuminen vapaaohjelmistoihin, sen ei-kaupallinen luonne sekä avoin kehitysmalli tekevät siitä ainutlaatuisen GNU/Linux-jakeluiden joukossa.

Debian-projektin avainvahvuudet ovat sen vapaaehtoispohjaisuus, omistautuminen Debianin yhteisösopimukseen sekä sitoutuminen parhaan mahdollisen käyttöjärjestelmän tarjoamiseen. Debian 4.0 on jälleen yksi tärkeä askel tällä polulla.

Yhteystiedot

Tarkempia tietoja löydät Debianin www-sivustolta osoitteesta https://www.debian.org/ tai lähettämällä sähköpostia (englanniksi) osoitteeseen <press@debian.org>.