Debian på cd

Om at blive et filspejl af Debian-cd-aftryk

For at oprette et filspejl med Debian-cd-aftryk, skal du bruge en Linux- eller Unix-lignende maskine med en permanent, pålidelig forbindelse til Internet. Debians cd-filspejle indeholder .iso-aftryk til cd'er og dvd'er med forskellige størrelser, files til jigdo (.jigdo og .template), BitTorrent (.torrent) og verifikationsfiler til aftrykkene (SHA512SUMS*, SHA256SUMS*)..

Primære steder

URL'erne til de primære steder vises herunder - men overvej dog venligst at spejle fra et sted der er tættere på dig (liste: HTTP/FTP, rsync), hvis det er muligt. Adgangen til de primære steder kan blive begrænset i forbindelse med en ny udgivelse.

Vær også opmærksom på, at store datamængder opbevares i disse mapper - læs det afsnittet nedenfor for flere oplysninger om hvordan man begrænser størrelsen ved at udelukke visse filer.

Hvorfor FTP og HTTP ikke er velegnede

Du bør ikke bruge FTP eller HTTP til at opdatere dit filspejl. Disse overførselsmetoder har en høj risiko for fejl på grund af filernes enorme størrelser.

Desuden, hvis aftrykkene ikke indeholder integritetskontroller af de hentede data, er det mere sandsynligt at afbrudte overførsler eller datakorruption ikke vil blive opdaget.

Hent via rsync

Programmet rsync, er en god løsning til spejling af filer. Det er mindre effektivt end de andre Debian-specifikke spejlingsløsninger nævnt herunder, men kan være nemmere at sætte op. Desuden sikrer det at alle filer overføres korrekt og at metadata (fx tidsstemplinger) også holdes synkroniseret på samme måde som fildataene.

Se afsnittet om udelukkelse af filer fra spejling for eksempler på parametrene --include og --exclude. Listen over rsync-spejle er tilgængelig på sin egen side.

Brug i hvert fald følgende parametre --times --links --hard-links --partial --block-size=8192. Dette vil bevare ændringstidspunktet, symlinks og hardlinks, og anvende en blokstørrelse på 8192 bytes (det mest effektive for cd-aftryk). Når ændringstidspunktet og størrelsen er uændrede, vil rsync blot lade filen være, så --times er egentlig obligatorisk.

Spejling med jigdo-lite frarådes

Nyere versioner af programmet jigdo-lite understøtter batch-hentning af mange aftryk. Men vi anbefaler ikke at bruge jigdo-lite til at oprette Debian-cd-spejle - brug i stedet jigdo-mirror instead.

Spejling med jigdo-mirror anbefales

Det betyder Spejl .iso-filerne med jigdo-mirror, og (hvis du også ønsker at spejle andre filtyper, fx .jigdo- og .template-filer) kør rsync i mappen for at hente resten. Skripterne på denne side kan være nyttige når man sætter det op.

Mange vedligeholder regulære Debian-filspejle (debian/) eller har et sådan filspejl i nærheden. Dette betyder at de allerede har de .deb-filer, som er indeholdt i cd-/dvd-filaftrykkene. Det indlysende spørgsmål er - hvorfor kan vi ikke bruge de samme filer i cd-/dvd-filaftrykkene?

jigdo-mirror er et program gør det muligt, at fremstille sæt af Debians cd-/dvd-filaftryk med filer fra et normalt filspejl, plus nogle få ekstra jigdo-skabelonfiler.

Først og fremmest skal du bruge jigdo-skabelonfilerne. Se siden med oplysninger om jigdo for links. Hent filerne til hver arkitektur, du ønsker at opbygge aftryk til.

Opret filen ~/.jigdo-mirror til opsætning af programmet. Her er et eksempel:

jigdoDir="/hvor/du/har/filspejle/debian-cd/current/jigdo"
imageDir="/hvor/du/har/filspejle/debian-cd/current/images"
tmpDir="/hvor/du/har/filspejle/debian-cd/current/images"
debianMirror="file:/hvor/du/har/filspejle/debian"
include='i386/|sparc/|powerpc/|source/'; exclude='-1\.'

Variablerne include og exclude indeholder lister over arkitekturer som du ønsker at fremstille aftryk til (eller rettere regulære udtryk). For flere oplysninger, se manualsiden jigdo-mirror eller kildekoden selv (det er et shellscript med massevis af kommentarer).

Når du har opsat det, så udføres jigdo-mirror og det vil selv klare alt. Det vil lave en masse uddata og måske tage nogen tid, så vi foreslår at du forbereder dig på at håndtere det (kører det i en konsol, omdirigerer uddataene til en fil, osv.).

Hvordan man bliver et push-spejl

Når nye aftryk bliver tilgængelige, kan hoved-stedet sende en besked til sine spejle og får dem til at gå i gang med at opdatere med det samme. På denne måde bliver nye data skubbet (push) ud, frem for at blive trukket (pull) hjem af filspejlene under deres næste daglige opdatering, hvilket betyder at nye aftryk hurtigere blive gjort tilgængelige.

Ønsker du at dit filspejl skal være en del af dette opdateringssystem, så tag et kig på denne side.

Udelukkelse af filer fra spejling

For at formindske den nødvendige lagerplads til dit Debian-cd-spejl, kan du udelukke visse filer fra at blive spejlet. Den følgende vejledning indeholder kommandolinie-parametre til rsync, men kan måske også være en hjælp, selvom du bruger et anden værktøj til spejlingen. Parametrene rsync, --include og --exclude behandles i den rækkefølge de er angivet, og det første parameter hvis filmønster kan opfyldes, afgører hvorvidt filen skal udelukkes eller medtages.

Navngivningskonventioner og pladskrav for .iso-aftryk

De forskellige udgaver af .iso-aftrykkene kan skelnes fra hinanden ved ders navne, hvilket gør det muligt for dig at begrænse de aftrykstyper, du ønsker at spejle:

Registrering af filspejlet

For at gøre de filspejl med cd-aftryk anvendeligt for et bredere publikum, kan du registrere det i vore filspejlslister såsom denne eller denne. Dette kan dog generere mange gigabytes daglig netværkstrafik, da de komplette aftryk er store filer.

Du kan registrere dit filspejl enten ved at udfylde filspejlsformularen (bemærk at felterne CDImage-* er de vigtige), eller ved at sende en e-mail på engelsk til debian-cd@lists.debian.org.

Vi er taknemmelige for alle nye filspejle med cd-aftryk. På forhånd tak!