Debian CD:llä

Debian CD-peilipalvelimen perustaminen

Varoitus! Tämä suomennos on liian vanha, katso mieluummin alkuperäistä sivua.

Perustaaksesi Debian CD-vedoksia peilaavan palvelimen, tarvitset Linux- tai Unix-tyyppisen koneen, jossa on pysyvä, luotettava Internet-yhteys. Debianin CD-peileillä pidetään .iso-vedoksia erikokoisille CD- ja DVD-levyille, tiedostoja jigdo:lle (.jigdo ja .template), BitTorrent-tiedostoja (.torrent) sekä MD5-tarkistussummia vedoksista (MD5SUMS*).

Juuripalvelin

Juuripalvelimen URL-osoitteet ovat alla - ole hyvä ja harkitse peilaamista läheisemmältä peililtä (peililuettelot: HTTP/FTP, rsync) mikäli mahdollista. Pääsyä juuripalvelimeen saatetaan rajoittaa julkaisun aikaan.

Huomaa, että näihin hakemistoihin on tallennettuna valtava määrä dataa - lue kappaleesta alempaa kuinka rajoitat kokoa ohittamalla tietyt tiedostot.

Peilaamista HTTP/FTP:llä ei suositella

Peilien päivittämiseen ei kannata käyttää FTP:tä tai HTTP:tä. Näillä siirtomenetelmillä on suuri virhetodennäköisyys tiedostojen valtavan koon vuoksi.

Lisäksi HTTP ja FTP eivät sisällä eheystarkistuksia imuroiduille tiedostoille, ja on todennäköisempää, että keskeytetyt imuroinnit tai datan rikkoontumista ei huomata.

Peilaaminen rsyncillä on hyväksyttävää

rsync-ohjelma on hyvä ratkaisu peilaamiseen. Se ei ole yhtä tehokas kuin toinen, Debian-riippuvainen peilausratkaisu alla, mutta on helpompi pystyttää. Lisäksi se varmistaa, että kaikki tiedostot siirtyvät oikein ja että metatieto (esim. aikaleimat) pidetään myös synkronisoituina samoin kuin tiedostojen sisältö.

Katso kappaleesta Tiedostojen ohittaminen peilatessa esimerkkejä --include- ja --exclude-valitsimista. Rsync-peilien luettelo on erillisellä sivulla.

Käytä vähintään valitsimia --times --links --hard-links --partial --block-size=8192. Tämä säilyttää muutosajan, symboliset ja kovat linkit ja käyttää 8192 bitin lohkokokoa (tehokkain CD-vedoksille). Kun muutosajassa ja koossa ei ole eroja, rsync ei koske tiedostoon, joten --times on todellakin pakollinen.

Peilaamista jigdo-litellä ei suositella

Tuoreet versiot jigdo-lite-ohjelmasta tukevat useiden vedoksien rinnakkaisimurointia. Emme kuitenkaan suosittele jigdo-liten käyttämistä Debianin CD-peilien luomiseen, käytä jigdo-mirroria sen sijaaan.

Peilaamista jigdo-mirrorilla suositellaan

Tämä siis tarkoittaa: Peilaa .iso-tiedostot jigdo-mirroria käyttäen, sitten (jos haluat peilata myös muun tyyppisiä tiedostoja, esim. .jigdo- ja .template-tiedostoja) aja rsync hakemiston yli noutaaksesi loput. Tämän sivun skriptit saattavat olla avuksi peilin pystyttämisessä.

Monet ihmiset ylläpitävät "tavallisia" Debian-peilejä (debian/) tai heillä on sellainen lähistöllä. Tämä tarkoittaa, että heillä on jo .debit, jotka sisältyvät CD-vedoksiin. Miksipä emme käyttäisi siis noita samoja tiedostoja CD-vedoksissa?

jigdo-mirror on ohjelma, jolla jokainen voi luoda Debian-CD-vedokset käyttäen tiedostoja "tavalliselta" peililtä sekä muutamaa ylimääräistä jigdo-mallitiedostoa.

Ensiksi tarvitset jigdo-mallitiedostot. Linkkejä löytyy jigdon infosivulta. Hae tiedostot jokaiselle arkkitehtuurille, joille haluat vedokset luoda.

Luo ~/.jigdo-mirror-tiedosto säätääksesi ohjelman. Tämä on esimerkki:

jigdoDir="/missä/pidät/peilejäsi/debian-cd/current/jigdo"
imageDir="/missä/pidät/peilejäsi/debian-cd/current/images"
tmpDir="/missä/pidät/peilejäsi/debian-cd/current/images"
debianMirror="file:/missä/pidät/peilejäsi/debian"
include='i386/|sparc/|powerpc/|source/'; exclude='-1\.'

include- ja exclude-muuttujat sisältävät listan arkkitehtuureista, joille haluat luoda vedokset (tai siis säännölliset lausekkeet). Lisätietoja löydät jigdo-mirror:n manuaalisivulta tai itse lähdekoodista. (Se on komentotulkin skripti, jossa on paljon kommentteja).

Kun olet säätänyt sen, yksinkertaisesti aja jigdo-mirror ja se tekee kaiken itse. Se tulostaa paljon asioita ja kestää hetkisen, joten suosittelemme ottamaan sen huomioon (aja esimerkiksi screenissä, ohjaa tuloste tiedostoon, jne).

Kuinka tulla työntäväksi peiliksi

Kun uudet vedokset ovat saatavilla, juuripalvelin voi lähettää viestin peileilleen ja saada ne aloittamaan päivitys välittömästi. Tällä tavoin uusi sisältö "työnnetään" pikemminkin kuin "vedetään" peilien seuraavan päivittäisen päivityksen aikana. Tämä johtaa nopeampaan uusien vedoksien leviämiseen.

Jos haluat peilisi olevan osa tätä päivitysjärjestelmää, katso tätä sivua.

Tiedostojen ohittaminen peilatessa

Vähentääksesi Debianin CD-peilisi tilavaatimuksia, voit jättää tietyt tiedostot peilaamatta. Seuraavat ohjeet sisältävät komentorivivalitsimet rsyncille, mutta voivat auttaa myös muillakin työkaluilla peilattaessa. rsyncillä, --include- ja --exclude-valitsimia käsitellään esiintymisjärjestyksessä, ja ensimmäinen valitsin, jonka tiedostohahmo täsmää, päättää ohitetaanko vai sisällytetäänkö tiedosto.

Nimeämiskäytäntö ja tilavaatimukset .iso-vedoksille

Eri versiot .iso-vedoksista erotetaan nimien perusteella, jolloin voit rajoittaa minkä tyyppisiä vedoksia peilaat:

Peilin rekisteröiminen

Tehdäksesi CD-vedospeilisi hyödylliseksi laajalla yleisölle, voit rekisteröidä sen peililistallemme kuten tämä tai tämä. Koska kuitenkin täydet vedokset ovat suuria tiedostoja, voi tämä aiheuttaa usean gigatavun liikenteen päivässä.

Voit rekisteröidä peilisi joko täyttämällä peili-ilmoituslomakkeen (huomaa, että CDImage-*-kentät ovat tärkeimmät) tai lähettämällä sähköpostia (englanniksi) osoitteeseen debian-cd@lists.debian.org.

Arvostamme kaikkia uusia CD-vedospeilejä. Kiitos etukäteen!