Dzongkha-udgave af Debian GNU/Linux 3.1 frigivet

19. juli 2006

Informations- og kommunikationsministeren ved den Kongelige Regering i Bhutan, Lyonpo Leki Dorji, har frigivet DzongkhaLinux, en fuldstændig lokaltilpasset GNU/Linux-distribution baseret på Debian GNU/Linux 3.1. Det er det første styresystem, der fuldstændig understøtter landet nationale sprog, og er udviklet i Bhutan.

Bhutans Ministerium for Informationsteknologi valgte Debian på grund af dats høje fleksibilitet og pålidelighed, foruden garantien for at det altid vil vil forblive ethundrede procnt fri software. DzongkhaLinux-udviklerne har allerede bidraget med deres oversættelser og udvikling (skrifttyper, inddatametoder...) til både Debian og slutbrugerapplikationer, så som GNOME, OpenOffice.org og Mozilla.

Udviklingen af DzongkhaLinux blev støttet af International Development Research Center i Canada, og projektet PANl10n, med det formål at udbrede anvendelsen af lokaltilpassede computere i flere asiatiske lande. Systemet består af en cd, der enten kan installeres eller anvendes som et live-system.

Nylig lovgivning i landet håndhæver brugen af det nationale sprog i alle officielle begivenheder og i al officiel kommunikation. DzongkhaLinux er den første mulighed for hele det bhutanesiske folk, at blive en del af informations- og kommunikationstidsalderen på deres eget sprog.

Om Bhutan

Kongeriget Bhutan er en indlandsstat i det sydlige Asien, beliggende mellem Indien og Tibet, Folkerepublikken Kina, og beskrives ofte som den sidste overlevende traditionelle himalayanske buddhistiske kultur. Det officielle sprog er dzongkha, tilhørende den sino-tibetanske sprogfamilie. Bhutan gør en stor indsats for at bevare sin lokale kultur og traditioner.

Om Debian

Debian GNU/Linux er et frit styresystem, udviklet af mere end ettusinde frivillige fra hele verden, der samarbejder via Internet. Debians loyalitet over for fri software, dets almennyttige karaktér, og dets åbne udviklingsmodel gør det unikt blandt GNU/Linux-distributioner.

Debian-projektets stærkeste sider er fundamentet af frivillige, dets dedikation til Debians Sociale Kontrakt og engagementet i at tilbyde det bedst mulige styresystem.

Referencer

Kontaktoplysninger

For flere oplysninger, besøg Debians websider på https://www.debian.org/ eller send en e-mail på engelsk til <press@debian.org>.