Bhutanesisk version av Debian GNU/Linux 3.1 släppt

19 juli 2006

Ministern för information och kommunikation i den kungliga regeringen i Bhutan, Lyonpo Leki Dorji, släppte DzongkhaLinux, en helt lokalanpassad GNU/Linux-distribution baserad på Debian GNU/Linux 3.1. Detta är det första operativsystem som helt stöder landets nationella språk och som har utvecklats i Bhutan.

Bhutans departement för informationsteknik valde Debian för dess stora mångsidighet och pålitlighet, såväl som garantin att alltid förbli 100 % fri programvara. DzongkhaLinux utvecklare har redan återgäldat de översättningar och andra produkter (teckensnitt, indatametoder...) de utvecklat till både Debian och slutanvändarprogramvara såsom GNOME, OpenOffice.org och Mozilla.

Utvecklingen av DzongkhaLinux stöddes av International Development Research Center, i Kanada, samt PANl10n-projektet, vilket har som mål att tillhandahålla lokalanpassade datorsystem i flera asiatiska länder. Systemet består av en cd som antingen kan installeras eller användas som ett live-system.

Nyligen stiftade lagar i landet har påtvingat användningen av det nationella språket i alla officiella sammanhang och i all officiell kommunikation. DzongkhaLinux är den första möjligheten för hela den bhutanesiska befolkningen att ta del av informations- och kommunikationsåldern, på sitt eget språk.

Om Bhutan

Konungariket Bhutan en sydasiatisk nation instängt mellan Indien och Tibet, Folkrepubliken Kina, och beskrivs ofta som det sista överlevande traditionella himalayiska buddhistiska kulturen. Det officiella språket är bhutanesiska (dzongkha), ett språk inom den Sino-Tibetanska familjen. Bhutan är väldigt engagerat i att bevara sin lokala kultur och traditioner.

Om Debian

Debian är ett fritt operativsystem som utvecklas av mer än tusen utvecklare från hela världen som samarbetar via Internet. Debians hängivenhet till fri programvara, dess ideella natur och dess öppna utvecklingsmodell gör den unik bland GNU/Linux-distributioner.

Debianprojektets huvudstyrkor är dess bas av frivilliga, dess hängivenhet till Debians sociala kontrakt och dess förpliktelse att tillhandahålla det bästa möjliga operativsystemet.

Referenser

Kontaktinformation

För ytterligare information, besök Debians webbsidor på https://www.debian.org/ eller sänd e-post till <press@debian.org> (på engelska).