Kommande utgivning av Debian GNU/Linux 4.0

24 juli 2006

Debianprojektet bekräftar december 2006 som utgivningsdatum för nästa utgåva av sin distribution, vilken kommer att heta Debian GNU/Linux 4.0 med kodnamnet ”Etch”. Detta kommer vara den första officiella utgåvan som innehåller AMD64-arkitekturen. Distributionen kommer att släppas samtidigt för totalt elva arkitekturer.

I det här skedet kommer den kommande utgåvan att skeppas med Linux 2.6.17 som sin standardkärna. Denna kärna kommer att användas i samtliga arkitekturer samt i installationsprogrammet. En senare version kan komma att väljas vid en genomgång i oktober.

Bland nya funktioner i denna utgåva finns GNU Compiler Collection 4.1 som standardkompilator. X.Org ersätter XFree86 som implementation av X Windows System X11. Säker APT ger extra säkerhet genom att enkelt stöda stark kryptografi och digitala signaturer för att kontrollera hämtade paket.

Felrättningsfester

Ett antal fysiska felrättningsfester kommer äga rum innan den nya utgåvan släpps för att rätta så många av de öppna utgivningskritiska felen som möjligt. De kommer hållas i olika städer så att många personer kan delta fysiskt.

Intresserade personer som inte kan delta tillsammans med utvecklarna i de respektive städerna är välkomna på kanalen #debian-bugs på irc.debian.org för att delta över nätet.

11–13 augusti

Skolelinux Testcenter, Gütersloh, Tyskland

8–10 september

Don Bosco Studentenheim, Wien, Österrike

6–8 oktober

Espace Autogéré des Tanneries, Dijon, Frankrike

Detaljers

Om Debian

Debian är ett fritt operativsystem som utvecklas av mer än tusen utvecklare från hela världen som samarbetar via Internet. Debians hängivenhet till fri programvara, dess ideella natur och dess öppna utvecklingsmodell gör den unik bland GNU/Linux-distributioner.

Debianprojektets huvudstyrkor är dess bas av frivilliga, dess hängivenhet till Debians sociala kontrakt och dess förpliktelse att tillhandahålla det bästa möjliga operativsystemet.

Kontaktinformation

För ytterligare information, besök Debians webbsidor på https://www.debian.org/ eller sänd e-post till <press@debian.org> (på engelska).