Debian beslutter at indføre tidsafhængige udgivelsesnedfrysninger

29. juli 2009

Debian-projektet har besluttet at indføre tidsafhængige udviklingsnedfrysninger for fremtidige udgivelser, på en toårscyklus. Nedfrysninger vil fra nu finde sted hver december i ulige år, hvilket betyder udgivelser fra nu vil ske på et tidspunkt i den første halvdel af alle lige år. Dermed vil næste nedfrysning finde sted i december 2009, med en udgivelse forventet i foråret 2010. Projektet valgte december 2009 som et passende nedfrysningstidspunkt, da forårsudgivelser har vist sig at være succesrige til udgivelser af Debian GNU/Linux 4.0 (kodenavn etch) og Debian GNU/Linux 5.0 (lenny).

Tidsafhængige nedfrysninger vil gøre det muligt for Debian-projektet at kombinere forudsigeligheden ved tidsafhængige udgivelser med den veletablerede praksis med funktionsafhængige udgivelser. Den nye nedfrysningspraksis vil give bedre udgivelsesforudsigelighed for brugerne af Debian-distributionen, samt også gøre det muligt for Debian-udviklerne at lave bedre langtidsplanlægning. En udgivelsescyklus på to år afsætter mere tid til forstyrrende ændringer, og dermed reducere ulemperne for brugerne. At have forudsigelige nedfrysninger burde også reducere den samlede nedfrysningstid.

Siden Debians sidste udgivelse fandt sted den 14. december 2009, vil der kun være omkring en etårige periode indtil den næste udgivelse, Debian GNU/Linux 6.0 (kodenavn squeeze). Det vil være en engangsundtagelse fra toårspraksissen, for at komme ind i den nye tidsplan. For at opfylde behovene i større organisationer og andre brugere med en lang opgraderingsproces, vil Debian-projektet forpligte sig til, at gøre det muligt at springe den kommende udgivelse over, og opgradere direkte fra Debian GNU/Linux 5.0 (lenny) til Debian GNU/Linux 7.0 (har endnu ikke et kodenavn).

Selv om den næste nedfrysning ikke er ret lang tid væk, håber Debian-projektet at kunne opfylde flere store mål. De vigtigste er på 64 bit-maskiner, og en optimeret bootproces til bedre bootydelse og -pålidelighed.

Den nye nedfrysningspraksis blev foreslået og aftalt under Debian-projektets årlige konference, DebConf, der i øjeblikket finder sted i Caceres, Spanien. Idéen blev godt modtaget blandt de deltagende projektmedlemmer.

Om Debian

Debian-projektet er en organisation af fri software-udviklere som frivilligt bidrager med tid og kræfter, til at fremstille det helt frie styresystem Debian GNU/Linux.

Kontaktoplysninger

For flere oplysninger, besøg Debians websider på https://www.debian.org/ eller send e-mail på engelsk til <press@debian.org> eller kontakt udgivelsesholdet på engelsk på <debian-release@debian.org>.