A Backports szolgáltatás hivatalossá vált

2010. szeptember 5.

A Debian Projekt örömmel jelenti be, hogy a Backports szolgáltatás, ami korábban a www.backports.org címen volt megtalálható, mostantól hivatalos szolgáltatásként a backports.debian.org címen érhető el.

A Backports olyan csomagokat tartalmaz a testing disztribúcióból, amit újrafordítottak a jelenlegi stable (vagy még oldstable) kiadás számára, hogy a stabil kiadást használó felhasználók számára bizonyos csomagok új verzióját tegyék elérhetővé, mint a Linux kernel, az Iceweasel böngésző vagy az OpenOffice.org programcsomag, anélkül, hogy feláldoznák a rendszer stabilitását.

Az archívum pillanatnyilag 528 újrafordított csomagot tartalmaz a Lenny disztribúcióhoz. Amint az infrastruktúra lehetővé teszi csomagok fogadását az elkövetkező Squeeze kiadáshoz, lehetséges lesz, hogy a Debian Telepítő képek alapértelmezésként beállítsák a backports gyűjteményt anélkül, hogy hibaüzenet jelenne meg a felhasználó rendszerén.

A Debian Hibakövető Rendszer korlátai miatt az újrafordított csomagokkal kapcsolatos hibákat a debian-backports listára kell küldeni, ami szintén átkerült a lists.debian.org-ra.

A backports szolgáltatás használatával kapcsolatos információk elérhetőek az új backports oldalon. A régi backports szolgáltatás használóinak módosítaniuk szükséges a sources.list fájlt, hogy az a deb http://backports.debian.org/debian-backports lenny-backports main contrib non-free helyre (vagy annak egy tükrözésére) mutasson. Megjegyzendő, hogy a Debian infrastruktúrával történő integráció miatt a backports szolgáltatáshoz használt GPG kulcs kicserélésre került a hivatalos Debian FTP-master kulcsra.

A www.backports.org-ról

A backports szolgáltatást eredetileg Norbert Tretkowski Debian Fejlesztő indította a www.backports.org címen, a team(ix) támogatásával. Később Alexander Wirt (szervezet) és Jörg Jaspert (műszaki támogatás) Debian Fejlesztők folyatatták és bővítették a kiszolgálót több, mint 500 backportolt csomaggal különböző architektúrákra.
Szeretnénk megköszönni, hogy a team(ix) ezekben az években kitűnő otthont biztosított a szolgáltatásnak.

A Debianról

A Debian Project-et 1993-ban hozta létre Ian Murdock, mint valóban szabad, közösségi projektet. Azóta az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb nyílt forráskódú projektté fejlődött. Háromezernél több önkéntes a világ minden részéről azon dolgozik együtt, hogy létrehozzák és karbantartsák a Debian szoftvert. Több, mint 30 nyelvre fordították le, a számítógép rendszerek hatalmas skáláját támogatja; a Debian úgy hívja magát: az univerzális operációs rendszer.

Kapcsolat

További információért kérjük látogassa meg a Debian weboldalait a https://www.debian.org/ címen vagy küldjön levelet a <press@debian.org> címre.