Дебиан 6.0 Squeeze ще излезе с напълно свободно ядро Линукс

15 Декември 2010

Проектът Дебиан работи от дълго време по отстраняването на затворения фърмуер от ядрото Линукс, доставяно с Дебиан. По време на издаването на Дебиан 4.0 Etch и 5.0 Lenny все още не бе възможно използването на ядро, почистено от всичкия затворен фърмуер. Тогава се наложи да признаем, че проблемите със свободата на фърмуера в Линукс не са напълно отстранени.

Въпреки всичко, работата по отделянето на затворените части на ядрото Линукс продължи, благодарение на усилията на Екипа за поддръжка на ядрото в Дебиан и няколко от разработчиците на Линукс. С гордост съобщаваме, че доколкото ни е известно, всички проблеми са решени и ще бъдем в състояние да доставим ядро Линукс, което е напълно свободно според Препоръките на Дебиан за свободен софтуер (ПДСС) с Дебиан Squeeze. Потвърждаваме още веднъж, че Свободният софтуер е важен приоритет за нас, както е описано в Обществения договор на Дебиан.

В съответствие с Обществения договор на Дебиан, отчитаме нуждите на някои потребители от софтуер, който не отговаря на ПДСС и че този софтуер може да е фърмуер за ядрото. Към раздела на архива non-free добавихме допълнителни образи на носители за инсталиране и допълнителни пакети за Дебиан Squeeze, съдържащи затворен фърмуер, необходим за работата на някои хардуерни компоненти. Тези образи и пакети не са част от Дебиан, трябва изрично да се потърсят от заинтересуваните потребители и не могат да бъдат поддържани в същата степен както свободния фърмуер поради липса на съответния изходен код. Насърчаваме производителите на хардуер да издават само фърмуер, който отговаря на ПДСС за да можем да го включим в Дебиан.

За Дебиан

Проектът Дебиан е основан през 1993 от Иан Мърдок като напълно свободен обществен проект. От тогава проектът нарасна и днес е един от най-големите и най-влиятелни проекти за разработване на софтуер с отворен код. Над три хиляди доброволци от целия свят работят заедно чрез Интернет за създаване и поддържане на софтуер за Дебиан. Преведена на над 65 езика и поддържаща огромен диапазон от компютърни архитектури, Дебиан нарича себе си универсалната операционна система.

Информация за връзка

За допълнителна информация се обърнете към уеб страниците на Дебиан на адрес https://www.debian.org/ или пишете до <press@debian.org>.