Достъпни са поправени ISO образи за Дебиан 6.0.1

29 Март 2011

Тестове показаха наличието на няколко проблема в образите, подготвени за ревизията 6.0.1:

  1. Използване на грешен код на инсталатора при малките компактдискове
    Поради грешка в настройките на програмата, използвана за подготвянето на компактдисковете за мрежова инсталация и тези с размер на визитка, е бил използван код за инсталатора, предназначен за тестовата дистрибуция на Дебиан, вместо правилния код за Squeeze.
  2. Образи на DVD с неправилен размер за някои архитектури
    По време на подготовката на изданието 6.0.0 Squeeze срещнахме проблеми с размера на някои компактдискове. След добавяне на бележките по изданието, алтернативния диск за КДЕ стана твърде голям за някои от архитектурите. Проблемът беше решен с цената на няколко бързи поправки в последния момент. За жалост (както често става при такива ситуации) се оказа, че тези поправки не работят добре при подготвянето на дисковете за следващата ревизия и предизвикват непредвидени проблеми. Някои от образите за 6.0.1, които трябваше да се с размер, подходящ за запис върху DVD се оказаха ограничени до приблизително 700 MiB.
  3. Липсващи файлове Packages и Sources на компактдисковете и DVD за обновяване
    Между издаването на Lenny и Squeeze, значителна част от пакета debian-cd бе преработена с цел подобряване на четливостта и по-лесна бъдеща поддръжка. Преработката включваше изтриване на някои по-стари помощни програми, изглеждащи излишни. За беда това се оказа грешка. Две от програмите се използват от програмата update-cd, отговорна за генерацията на образите на носители с обновени пакети. Заради недоглеждането образите не бяха създадени коректно в деня на ревизията. Съдържанието бе наред, но липсваха файловете с обобщена информация Packages.gz и Sources.gz.

Всеки от проблемите по-горе бе анализиран, а причината — идентифицирана. Разработени бяха поправки и бяха генерирани и тествани нови файлове-образи. Следвайки схемата на именуване на образите, коригираните файлове носят версия 6.0.1a, оповестявайки повторно създаване за поправка на грешки.

Потребителите, които са изтеглили образи версия 6.0.1 няма нужда да теглят наново новите образи, освен ако са засегнати от някой от горните проблеми. Най-лесният начин за създаване на поправени образи е да се използва jigdo като се сканират вече изтеглените образи за изтеглени файлове.

Поднасяме извиненията си за причиненото от горните проблеми неудобство. Следващата задача на екипа за подготвяне на компактдискове е да внедри щателна автоматична проверка на образите, с надежда, че това значително ще намали възможността за подобни грешки в бъдеще.

За Дебиан

Проектът Дебиан е основан през 1993г. от Иан Мърдок като напълно свободен обществен проект. Оттогава проектът нарасна и днес е един от най-големите и най-влиятелни проекти за разработване на софтуер с отворен код. Хиляди доброволци от цял свят работят заедно чрез Интернет за създаване и поддържане на софтуер за Дебиан. Преведена на 70 езика и поддържаща огромен диапазон от компютърни архитектури, Дебиан нарича себе си универсалната операционна система.

Информация за връзка

За допълнителна информация се обърнете към уеб страниците на Дебиан на адрес https://www.debian.org/ или пишете до <press@debian.org>.