Community Distribution Patent Policy FAQ er nu tilgængeligt

9. juli 2011

Debian-projektet er stolt over at kunne annoncere, at dokumentet Community Distribution Patent Policy FAQ nu er tilgængeligt. Dets formål er at uddanne fri software-udviklere, og især distributionsredaktører, om risici ved softwarepatenter.

FAQ'en (ofte stillede spørgsmål) er forfattet af jurister ved Software Freedom Law Center (SFLC), på opfordring og med input fra Debian-projektet. Om end dokumentet ikke er juridisk rådgivning, giver det ikke desto mindre indsigt i håndtering af softwarepatenter, som også kan vedrøre andre fællesskabsdrevne fri software-distributioner.

Debian-projektet opretholder et kritisk standpunkt vedrørende softwarepatenter: vi betragter softwarepatenter som en trussel mod fri software og mener, at de ikke giver fordele til fremme af softwareinnovation.

Samtidig, på grund af de facto-muligheden for at patentere softwarerelaterede ideer i flere lande rundt omkring i verden, er det vigtigt for fri software-udviklere og -distributører, hverken at undervurdere eller overvurdere problemstillinger i forbindelse med softwarepatenter. Patent-FUD er et alvorligt problem, hvilket også gælder patentangreb mod fri software, sagde Eben Moglen, grundlæggende leder af Software Freedom Law Center. SFLC er glad for at samarbejde med Debian for at kunne hjælpe frivillige i fællesskabsdistributioner over alt med at forstå de reelle risici og de reelle løsninger, uden at blive gjort modløse af frygt, usikkerhed og tvivl.

Vi mener, at Community Distribution Patent Policy FAQ hjælper i den henseende, og vi er glade for at gøre det tilgængeligt for andre. Debian, som mange andre fællesskabsdistributioner, har ofte haft problemer med at vurdere risici ved patentangreb mod frivillige udviklere. Jeg er glad og begejstret for at vi har mulighed for at samarbejde med SFLC om at kaste noget lys på disse emner, sagde Stefano Zacchiroli, Debians projektleder. Vi vil gøre vores bedste for at sprede, hvad vi har fundet ud af, i et ydmygt forsøg på at minimere de skader, som softwarepatenter og nogle af deres myter, dagligt pådrager fri software.

Om Debian

Debian-projektet blev grundlagt i 1993 af Ian Murdock, som et helt frit fællesskabsprojekt. Siden den gang, er projektet vokset til at være et af de største og mest indflydelsesrige open source-projekter. Tusindvis af frivillige fra hele verden samarbejder om at fremstille og vedligeholde Debian-software. Med oversættelser til 70 sprog, og med understøttelse af et enormt antal computertyper, kalder Debian sig det universelle styresystem.

Kontaktoplysninger

Besøg Debians websider på https://www.debian.org/ for yderligere oplysninger eller send en mail på engelsk til <press@debian.org>.