Debiangemenskapen firar sin 18e födelsedag

16 augusti 2011

Debianprojektet är glada att kunna markera 18e årsdagen av Ian Murdocks grundande tillkännagivande. Ett citat från den officiella projekthistoriken: Debianprojektet grundades officiellt av Ian Murdock den 16e augusti 1993. Vid denna tidpunkt var hela idén med en linuxdistribution ny. Ian menade att Debian skulle vara en distribution som skapas i det öppna, i Linux och GNU's anda.

Mycket har skett med projektet och dess gemenskap under de gångna arton åren. Det har släppts elva utgåvor - mest nyligen Debian 6.0 Squeeze i februari 2011 - och en enorm mängd fri mjukvara har paketerats. Den nuvarande instabila grenen innehåller mer än 35000 binärpaket för endast amd64-arkitekturen - mer än 44GB av fri/libre-mjukvara! Genom denna historik har Debian vidhållit sina mål rörande teknisk kompetens, ansvar, och framför allt frihet.

Självklart hade inget av detta varit möjligt utan den starka gemenskapen som har utvecklats runt Debian. Förutom mer än 1000 Debianutvecklare och paketunderhållare från hela världen finns det mer än 11000 registrerade konton på samarbetsplatformen Alioth, och det inkluderar inte ens alla som bidrar med översättningar eller felrapportering (och ibland felrättningar för dessa) eller alla som hjälper andra via våra sändlistor, forum och IRC-kanaler.

Som ett projekt skulle vi även vilja ta detta tillfälle för att tacka alla våra användare och bidragslämnare, och självklart också våra uppströmsutvecklare. Alla dessa hjälper till att göra Debian till en fantastisk upplevelse och ett fantastiskt projekt!

Debianutvecklare, underhållare, bidragslämnare och användare firar idag vår födelsedag över hela världen med små konferenser, med virtuella fester, och till och med med fester i verkliga livet. Allt detta firande organiseras av gemenskapen, och det är inte för sent att starta en fest i din egen stad!

Användare kan även använda webbplatformen på http://thank-you.debian.net för att uttrycka sin tacksamhet, och till att dela bilder på sitt eget födelsedagsfirande. Om du postar på Twitter eller identi.ca, vänligen använd hashtaggen #thxdebian.

Debianprojektet fortsätter att välkomna bidrag i alla former, från alla, och uppmuntrar folk att ladde ner, använda, modifiera, och distribuera dess källkod med förhoppningen att det är användbart.

Kontaktinformation

För mer information, vänligen besök Debians webbplats på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.