Ny maskin för Debians primära arkivspegling

18 februari 2012

Debianprojektet tillkännager glatt att hårdvaran bakom ftp.debian.org har blivit ersatt, med hjälp av Studenten Net Twente och HP. Den nya maskinen är en 8-kärnors Intel Xeon-maskin med 48 GB minne och totalt 6 TB (på RAID 10) lokal lagring. Denna nya server hostas generöst av Studenten Net Twente vid universitetet Twente, som även hostade den gamla ftp.debian.org-maskinen.

Mängden nya arkitekturer som har lagts till Debian nyligen och det faktum att vi numer även stödjer kärnor för operativsystemet som inte är Linux orsakade att vi var på väg att få slut på diskutrymme på den gamla maskinen. Den nya maskinen bör ge oss tillräckligt med utrymme för att räcka ytterligare några år, sa Marin Zobel-Helas, som är en medlem av Debians Systemadministrationsgrupp. Universitetet Twente har en lång tradition av att hjälpa Debianprojektet med att vara värd för Debianhårdvara., lade Martin till.

På SNT är vår slogan Making the net work! och det är exakt vad vi gör genom att tillhandahålla extra brandbredd och hosting till Debian i Holland. SNT har använt Debian sedan 1996 för alla deras netvärkhanteringsservrar och andra tjänster och det är därför som vi nu vänligt tillhandahåller kassia, det Hollänska FTP-arkivet (ftp.nl.debian.org) och nu denna nya server klecker säger Tjerk Jan från SNT.

Om Studenten Net Twente

Studenten Net Twente skapades 1994 för att hantera närverksfaciliteter tillhandahållna av ICTS (IT-servicen på Twente-Universitetet) inkluderande ADSL, campusnet, WLAN, VPN och uppringda anslutningar till universitetet. Tack vare expertisen tillhörande studenterna som har hand om helpdesken klarar de av att tillhandahålla stöd för alla nätverksrelaterade problem som studenterna på Twente-universitetet kan ha. SNT underhåller en FTP-spegling för alla stora fria och öppenkällkodsprojekt så som Firefox och Debian, samt en IRC-server. De tillhandahåller även co-location och webbhosting till studentföreningar och andra organisationer på campus. Alla dess tjänster underhålls av en grupp frivilliga som använder denna erfarenhet för att bredda sin kunskap.

Om Debian

Debianprojektet grundades 1993 av Ian Murdock med målsättningen att vara ett i sanning fritt gemenskapsprojekt. Sedan dess har projektet vuxit till att vara ett av världens största och mest inflytelserika öppenkällkodsprojekten. Tusentals frivilliga från hela världen jobbar tillsammans för att skapa och underhålla Debianmjukvara. Tillgängligt i 70 språk, och med stöd för en stor mängd datortyper, kallar sig Debian det universella operativsystemet.

Kontaktinformation

För mer information, besök vänligen Debians webbplats på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.