Første Squeeze-baserte Debian Edu-versjon utgitt

11. mars 2012

Folkene bak Debian Edu er stolt over å kunne annonsere utgivelsen av Debian Edu Squeeze 6.0.4+r0!
Debian Edu (alias Skolelinux) er en Debian Pure Blend spesifikt rettet mot skoler og utdanningsinstitusjoner, og tilbyr en ferdig oppsatt skolenettverksomgivelse ut av boksen. Den dekker installering via PXE, oppstart via PXE til diskløse maskiner, samt oppsett av en skoletjener, til stasjonære arbeidsstasjoner og til arbeidsstasjoner som kan tas med ut av skolens nettverk. Flere utdanningsrelaterte programmer slik som Celestia, Dr. Geo, GCompris, GeoGebra, Kalzium, KGeography og Solfege er inkludert i standardoppsettet for skrivebordsmiljøet.

I tillegg til å inneholde alt som finnes i den fjerde oppdateringen av Debian Squeeze (6.0.4), inneholder denne nye utgaven av Debian Edu flere interessante forbedringer, blant annet erstatning av LWAT med GOsa² som administrativt brukergrensesnitt til LDAP; oppdatert grafikk og ny Debian Edu-/ Skolelinux-logo; en ny mulighet for å velge LXDE som skrivebordsmiljø, i tillegg til KDE (standard) og GNOME (LXDE og GNOME er kun tilgjengelig når en installerer vha. cd); hurtigere LTSP-klientoppstart; forbedret håndtering av utskiftbare medier på tynne klienter; en ny vandrende arbeidsstasjons-profil til bærbare datamaskiner; komplett Samba NT4-domenestøtte til Windows XP/Vista/7; med mer.
Debian Edu-utviklerne har også arbeidet intensivt på dokumentasjonen, med forbedringer og utvidelser av håndboken, som nå er helt oversatt til tysk, fransk og italiensk, mens den er delvis oversatt til dansk, norsk bokmål og spansk. Installasjonsprosessen er også forbedret, med oppdateringer fra den nye versjonen av debian-installer, mulighet for å å kopiere ISO-avtrykk til USB-pinne, samt endret partisjonering av frittstående profiler slik at de får en separat /home og ingen /usr.

På spørsmål om fordelene med Skolelinux/Debian Edu, svarte Nigel Barker: For meg er det det integrerte oppsettet. Det er ikke kun tjeneren, arbeidsstasjonen eller LTSP'en. Det er alle sammen, og det hele er oppsatt og klart til bruk. Jeg leste et eller annet sted i den opprinnelige dokumentasjon, at systemet var designet for å kunne settes opp og administreres av matematikk- eller naturfagslæreren, som ikke nødvendigvis vet så mye om datamaskiner, i en liten norsk skole. Det beskriver meg perfekt, hvis man erstatter Norge med Japan.

For de som ønsker å prøve Debian Edu Squeeze, er den fullstendige nedlastings- og installasjonsinstruksjoner tilgjengelig, inkludert detaljerte instruksjoner i Komme igang-kapitlet i håndboken, som forklarer de første steg, slik som oppsett av nettverk og oppretting av brukere.
De som allerede bruker rc1-3, kan oppgradere til den siste utgaven ved å benytte for eksempel apt-get upgrade - brukere som oppgraderer fra beta3 bør sikre seg, at de beholder den eksisterende gosa.conf-filen, når dpkg spør om hvordan den endrede filen skal behandles under oppgraderingen.

sha1summene til de utgitte ISO-avtrykkene:

  f4184237f0eb2a509c6729b3f8039b71f5f4394a  debian-edu-6.0.4+r0-CD.iso
  64681588fffa7a20f5d9e67c726f010580e35b9f  debian-edu-6.0.4+r0-DVD.iso
  087d0c69da17b4a98a2966ff752fcfea8e30ec23  debian-edu-6.0.4+r0-source-DVD.iso

Vil du gi din skoles datamaskiner lengre liv? Er du lei av joggeskoadministrasjon, hvor man springer fra datamaskin til datamaskin for å reinstallere operativsystemet? Har du kun noen få timer tilgjengelig hver uke for å administrere alle datamaskinene på din skole? Prøv Debian Edu Squeeze!
Skolelinux brukes av minst 200 skoler over hele verden, primært i Tyskland (i 2009 besluttede regionen Rheinland-Pfalz å bruke det på alle sine skoler) og i Norge.

Om Debian Edu

Skolelinux-prosjektet ble stiftet i Norge i 2001, med det formål å lage en GNU/Linux-distribusjon til skoler og andre undervisningsinstitusjoner. Efter sammenslåing med det franske Debian Edu-prosjekt i 2003, ble Skolelinux et Debian Pure Blend. I dag brukes systemet i flere land rundt omkring i verden, med de fleste installasjoner i Norge, Spania, Tyskland og Frankrike.

Om Debian

Debian-prosjektet ble grunnlagt i 1993 av Ian Murdock, som et helt fritt fellesskapsprosjekt. Siden den gang, har projektet vokst til å bli et av de største og mest innflytelsesrike fri programvare-prosjekter. Tusenvis av frivillige fra hele verden samarbeider om å lage og vedlikeholde Debian-programvare. Med oversettelser til 70 språk, og med støtte for et enormt antall datamaskintyper, kaller Debian seg det universelle operativsystemet.

Kontaktinformasjon

Besøk Debians nettsider på https://www.debian.org/ for mer informasjon eller send en epost på engelsk til <press@debian.org>.