Första Squeeze-baserade Debian Edu-versionen utgiven

11 mars 2012

Debian Edu-gruppen presenterar stolt utgåvan av Debian Edu Squeeze 6.0.4+r0!
Debian Edu (även känt som Skolelinux) är en Debian Pure Blend som är riktad mot skolor och akademiska institutioner, och ger en fullt konfigurerad skolnätverksmiljö. Den täcker PXE-installation, PXE-bootning för disklösa maskiner, och installation av en skolserver, stationära arbetsstationer, och arbetsstationer som kan tas bort från skolans nätverk. Flera utbildningsapplikationer som Celestia, Dr. Geo, GCompris, GeoGebra, Kalzium, KGeography och Solfege inkluderas i standardskrivbordsinstallationen.

Utöver att inkludera allt som tillhandahålls av fjärde uppdateringen av Debian Squeeze (6.0.4), så introducerar denna nya utgåva av Debian Edu några intressanta förbättringar, inklusive: ersättning av LWAT med GOsa² som administrationsverktyget för LDAP; uppdaterad grafik och en ny Debian Edu / Skolelinux-logga; ett nytt alternativ för LXDE-skrivbord, utöver KDE (standardalternativ) och GNOME (LXDE och GNOME är endast tillgängliga med CD-installationsalternativet); snabbare boot av LTSP-klienter; förbättrad hantering av borttagbar media på tunna klienter; en ny roaming arbetsstationsprofil för laptops; fullt Samba domänstöd för Window XP/Vista/7; osv.
Debian Edu-gruppen har även arbetat intensivt på dokumentationen, förbättrat och utökat manualen som nu är översatt till Tyska, Franska och Italienska, medans ofullständiga översättningar finns till Danska, Norsk Bokmål och Spanska. Installationsprocessen har även den förbättrats, genom att integrera den nya versionen av Debianinstalleraren, vilket tillåter att kopiera ISO-avbildningar till USB-minnen och att förändra partitioneringen för enstaka installationer till att ha separat /home och ingen /usr.

När Nigel Barker fick frågan om fördelar med Skolelinux/Debian Edu, svarade han: För mig är de integrerade inställningsmöjligheterna. Detta gäller inte bara servern, eller arbetsstationen, eller LTSPn. Det gäller alla dessa tre, och alla är konfigurerade och klara. Jag läste någonstans i den tidiga dokumentationen att det är designat för att ställas in och hanteras av matematik- eller naturvetenskapsläraren på en liten norsk skola, som inte nödvändigtvis vet så mycket om datorer. Detta är en perfekt beskrivning av mig, om du byter ut Norge mot Japan.

För de som vill testa Debian Edu Squeeze, finns kompletta nedladdnings- och installationsinstruktioner tillgängliga, inklusive detaljerade instruktioner i Getting Started-kapitlet av manualen vilket förklarar de första stegen, så som att sätta upp nätverk eller lägga till användare.
De som redan använder sig av rc1-3 kan uppgradera till denna version genom att använda exempelvis apt-get upgrade - användare som uppgraderar från beta3 måste säkerställa att de behåller den existerande gosa.conf när dpkg frågar hur den förändrade filen skall hanteras under uppgraderingen.

sha1sum för de utgivna ISO-avbildningarna:

  f4184237f0eb2a509c6729b3f8039b71f5f4394a  debian-edu-6.0.4+r0-CD.iso
  64681588fffa7a20f5d9e67c726f010580e35b9f  debian-edu-6.0.4+r0-DVD.iso
  087d0c69da17b4a98a2966ff752fcfea8e30ec23  debian-edu-6.0.4+r0-source-DVD.iso

Skulle du vilja ge din skolas dator längre livslängd? Är du trött på fotarbetsadministration genom att springa från dator till dator och installera om operativsystemet? Skulle du vilja administrera alla datorer i din skola endast ett par timmar i veckan? Kolla in Debian Edu Squeeze!
Skolelinux används av åtminstone tvåhundra skolor över hela världen, mestadels i Tyskland (i 2009 beslutade regionen Rhineland-Palatinate att använda det i alla dess skolor) och Norge.

Om Debian Edu

Skolelinux-projektet grundades i Norge 2001 med målet att skapa en GNU/Linux-distribution för skolor och andra akademiska institutioner. Efter att ha gått samman med det franska Debian Edu-projektet 2003, blev Skolelinux en Debian Pure Blend. Idag används systemet i flera länder runt världen, med flesta installationer i Norge, Spanien, Tyskland och Frankrike.

Om Debian

Debianprojektet grundades 1993 av Ian Murdock med målsättningen att vara ett i sanning fritt gemenskapsprojekt. Sedan dess har projektet vuxit till att vara ett av världens största och mest inflytelserika öppenkällkodsprojekten. Tusentals frivilliga från hela världen jobbar tillsammans för att skapa och underhålla Debianmjukvara. Tillgängligt i 70 språk, och med stöd för en stor mängd datortyper, kallar sig Debian det universella operativsystemet.

Kontaktinformation

För mer information, besök vänligen Debians webbplats på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.