Debian 8 Jessie uitgebracht

25 april 2015

Na bijna 24 maanden van ononderbroken ontwikkeling zijn de leden van het Debian project er trots op om hun nieuwe stabiele release, versie 8 (codenaam Jessie), aan te kunnen kondigen. Deze release zal gedurende 5 jaar ondersteund worden dankzij het gecombineerde werk van het Debian Security team en het Debian Long Term Support team.

Jessie wordt geleverd met een nieuw standaard init-systeem, systemd. De systemd suite heeft veel interessante eigenschappen, zoals kortere opstarttijden, cgroups voor diensten en de mogelijkheid om delen van de diensten te isoleren. Het sysvinit init-systeem is nog steeds beschikbaar in Jessie.

De UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) ondersteuning die in Wheezy werd geïntroduceerd is sterk verbeterd in Jessie. Het bevat workarounds voor veel bekende firmware-bugs, ondersteuning voor UEFI op 32-bit systemen en ondersteuning voor 64-bit kernels met 32-bit UEFI firmware (dit laatste is alleen beschikbaar op onze amd64/i386 multi-arch installatie media).

Sinds de vorige release hebben leden van het Debian project ook belangrijke verbeteringen doorgevoerd in ondersteunende diensten. Eén van deze diensten is een via een browser beschikbare weergave van alle broncode die met Debian wordt geleverd, momenteel te vinden op sources.debian.net. Met meer dan 20.000 bronpakketten kan het natuurlijk vrij ontmoedigend zijn om het juiste bestand te lokaliseren. Om die reden zijn we ook verheugd om Debian Code Search aan te kondigen, beschikbaar op codesearch.debian.net. Beide diensten worden gecomplementeerd met een volledig herschreven en sneller reagerend pakketvolgsysteem.

Deze release bevat een grote hoeveelheid aan bijgewerkte softwarepakketten, zoals:

Met deze brede selectie aan pakketten en de traditionele brede architectuurondersteuning laat Debian wederom zien dat het zich houdt aan het doel om het universele operatingsysteem te zijn. Het kan op veel verschillende manieren gebruikt worden; van bureaubladsystemen tot netbooks, van ontwikkelservers tot clustersystemen en voor database-, web- of opslagservers. Tegelijkertijd zorgen aanvullende activiteiten op het gebied van kwaliteitszekerheid, zoals automatische installatie- en opwaarderingstesten voor alle pakketten in Debian's archief, dat Jessie de hoge verwachtingen die gebruikers hebben van een stabiele Debian release kan waarmaken.

In totaal worden tien architecturen ondersteund: 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), Motorola/IBM PowerPC (powerpc voor oudere hardware en ppc64el voor de nieuwe 64-bit variant (little-endian)), MIPS (mips (big-endian) en mipsel (little-endian)), IBM S/390 (64-bit s390x) en voor ARM, armel en armhf voor oude en nieuwe 32-bit hardware, plus arm64 voor de nieuwe 64-bit AArch64 architectuur.

Uitproberen?

Als u simpelweg Debian 8 Jessie wilt proberen zonder het te installeren, dan kunt u een speciaal image gebruiken, een zogenaamde live image, dat beschikbaar is voor CD's, USB-sticks en netboot opstellingen. In eerste instantie worden deze images alleen geleverd voor amd64 en i386 architecturen. Het is ook mogelijk om Debian te installeren vanaf deze live images. Meer informatie is beschikbaar op de Debian Live homepage.

Als u daarentegen Debian permanent op uw computer wilt installeren, kunt u kiezen uit een reeks van installatiemedia, zoals Blu-ray discs, DVD's, CD's en USB-sticks of kunt u installeren vanaf het netwerk. Verschillende bureaubladen (GNOME, KDE Plasma Bureaublad en Toepassingen, Xfce, and LXDE) kunnen geïnstalleerd worden met behulp van CD-images. De gewenste variant kan gekozen worden in de opstartmenu's van de CD's/DVD's. Daarnaast zijn er multi-architectuur CD's en DVD's beschikbaar, die ondersteuning bieden om meerdere architecturen te installeren vanaf een enkele schijf. Of u kunt te allen tijde opstartbare USB-installatiemedia creëren (zie de installatiegids voor meer informatie). Debian biedt voor cloud gebruikers ook voorgebouwde OpenStack images aan, klaar om te gebruiken.

De installatie-images kunnen nu gedownload worden met behulp van bittorrent (de aanbevolen methode), jigdo of HTTP; zie Debian op CD's voor verdere informatie. Jessie zal spoedig ook beschikbaar zijn op DVD, CD-ROM en Blu-ray discs via een groot aantal verkopers.

Debian opwaarderen

Upgrades naar Debian 8 vanaf de vorige release, Debian 7 (codenaam Wheezy), worden voor de meeste configuratiegevallen automatisch afgehandeld door het apt-get pakketbeheersysteem. Zoals altijd kunnen Debian systemen direct opgewaardeerd worden zonder enige verplichte stilstandtijd, maar het wordt ten zeerste aangeraden om de release-aantekeningen te lezen, alsmede de installatiegids in verband met mogelijke problemen en voor gedetaileerde instructies over de installatie en het opwaarderen. De release-aantekeningen zullen nog verder verbeterd worden en vertaald worden in aanvullende talen in de weken na de release.

Over Debian

Debian is een vrij besturingssysteem dat wordt ontwikkeld door duizenden vrijwilligers over de hele wereld die via het internet samenwerken. De sterkste kanten van het Debian Project zijn de vrijwilligers, de toewijding aan het Debian Sociale Contract en de betrokkenheid om een zo goed mogelijk besturingssysteem te ontwikkelen. Debian 8 is een belangrijke stap in die richting.

Contactinformatie

Nadere informatie kan gevonden worden op de website van Debian: https://www.debian.org/. Ook kunt u een e-mail sturen naar <press@debian.org>.