Κυκλοφόρησε το Debian 12 bookworm

10 Ιουνίου 2023

Μετά από 1 χρόνο, 9 μήνες και 28 μέρες ανάπτυξης, το Σχέδιο Debian παρουσιάζει με περηφάνεια την καινούρια σταθερή του έκδοση 12 (με το κωδικό όνομα bookworm).

Η έκδοση bookworm θα υποστηρίζεται για τα επόμενα 5 χρόνια χάρις στην συνδυαστική δουλειά της Ομάδας ασφαλείας του Debian και της ομάδας Μακρόχρονης υποστήριξης του Debian (LTS).

Ακολουθώντας την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του 2022 για το μη ελεύθερο υλισμικό, έχουμε εισαγάγει μια καινούρια ενότητα στην αρχειοθήκη κάνοντας εφικτό τον διαχωρισμό πακέτων μη ελεύθερου υλισμικού από άλλα πακέτα μη ελεύθερου λογισμικού:

Τα περισσότερα πακέτα μη ελεύθερου υλισμικού έχουν μετακινηθεί από την ενότητα non-free στην ενότητα non-free-firmware. Αυτός ο διαχωρισμός καθιστά δυνατή τη δημιοθργία μιας ποικιλίας επίσημων εικόνων εγκατάστασης.

Το Debian 12 bookworm κυκλοφορεί με αρκετά περβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, όπως τα:

Αυτή η έκδοση περιέχει περισσότερα από 11.089 καινούρια πακέτα για έναν συνολικό αριθμό 64.419 πακέτων, ενώ πάνω από 6.296 πακέτα έχουν αφαιρεθεί ως παρωχημένα. 43.254 πακέτα αναβαθμίστηκαν σε αυτή την έκδοση. Η συνολική χρήση δίσκου για την έκδοση bookworm είναι 365.016.420 kB (365 GB), και αποτελείται από 1.341.564.204 γραμμές κώδικα.

Η έκδοση

bookworm έχει περισσότερες μεταφρασμένες σελίδες εγχειριδίου χάρις στους μεταφραστές μας που έκαναν τις σελίδες man διαθέσιμες σε πολλές γλώσσες όπως: Τσέχικα, Δανέζικα, Ελληνικά, Φινλανδικά, Ινδονησιακά, Μακεδονικά, Νορβηγικά (Bokmål), Ρώσικα, Σερβικά, Σουηδικά, Ουκρανικά και Βιετναμέζικα. Όλες οι σελίδες εγχειριδίου του systemd είναι τώρα πλήρως διαθέσιμες στα Γερμανικά.

Το καθαρό Μείγμα Debian Med εισάγει ένα καινούριο πακέτο: shiny-server που απλοποιεί επιστημονικές εφαρμογές web με χρήση της R. Έχουμε διατηρήσει τις προσπάθειές μας να προσφέρουμε υποστήριξη για Continuous Integration για τα πακέτα της ομάδας του Debian Med. Εγκαταστήστε τα μεταπακέτα με έκδοση 3.8.x για το Debian bookworm.

Το καθαρό μείγμα Debian Astro Blend συνεχίζει να παρέχει μια λύση ενός-βήματος για επαγγελματίες αστρονόμους, λάτρεις και χομπίστες της αστρονομίας με αναβαθμίσεις για όλες σχεδόν της εκδόσεις των πακέτων λογισμικού στο μείγμα. Τα πακέτα astap και planetary-system-stacker βοηθούν με το image stacking και την ανάλυση αστρομετρίας. Το openvlbi, το πρόγραμμα συσχέτισης ανοιχτού λογισμικού, περιλαμβάνεται τώρα.

¨Έχει επαναεισαχθεί η υποστήριξη για Secure Boot στην αρχιτεκτονική ARM64: χρήστες υλικού ARM64 με δυνατότητα UEFI μπορούν να εκκινηθούν με ενεργοποιημένο την κατάσταση Secure Boot για να αξιοποιήσετε πλήρως τα πλεονεκτήματα του γνωρίσματος αυτού ασφαλείας.

Το Debian 12 bookworm περιλαμβάνει πολυάριθμα αναβαθμισμένα πακέτα λογισμικού (πάνω από το 67% όλων των πακέτων από την προηγούμενη έκδοση), όπως τα:

Με αυτή την ευρεία επιλογή πακέτων και την παραδοσιακή ευρεία υποστήριξη αρχιτεκτονικών, το Debian για μια ακόμα φορά παραμένει πιστό στον στόχο του να είναι Το Καθολικό Λειτουργικό Σύστημα. Είναι κατάλληλο για πολλές διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης: από επιτραπέζιους υπολογιστές μέχρι netbooks· από εξυπηρετητές για ανάπτυξη μέχρι συστήματα συστάδας· όπως και για εξυπηρετητές βάσεων δεδομένων, web, και αποθήκευσης. Την ίδια στιγμή, επιπρόσθετες προσπάθειες διασφάλισης της ποιότητας όπως δοκιμές αυτόματης εγκατάστασης και αναβάθμισης για όλα τα πακέτα στην αρχειοθήκη του Debian διασφαλίζουν ότι η έκδοση bookworm πληροί τις υψηλές προσδοκίες που οι χρήστες έχουν από μια σταθερή έκδοση του Debian.

Ένα σύνολο εννιά αρχιτεκτονικών υποστηρίζονται επισημα από την έκδοση bookworm:

Η αρχιτεκτονική 32-bit PC (i386) δεν καλύπτει πλέον οποιονδήποτε επεξεργαστή i586· η καινούρια ελάχιστη απαίτηση σε επεξεργαστή είναι επεξεργαστές i686. Αν το μηχάνημά σας δεν είναι συμβατό με αυτή την απαίτηση, σας συνιστούμε να παραμείνετε με την έκδοση bullseye για το υπόλοιπο του κύκλου υποστήριξής της.

Η Ομάδα Νέφους του Debian εκδίδει την bookworm για αρκετές υπηρεσίες υπολογιστικής νέφους:

Η γενική εικόνα νέφους θα πρέπει να μπορεί να τρέχει σε οποιοδήποτε εικονοποιημένο περιβάλλον, ενώ υπάρχει και μια εικόνα nocloud που είναι χρήσιμη για τεστάρισμα της διαδικασίας build.

Τα πακέτα του GRUB δεν θα τρέχουν πλέον το os-prober για άλλα λειτουργικά συστήματα εξ ορισμού.

Μεταξύ της κυκλοφορίας των σταθερών εκδόσεων, η Τεχνική Επιτροπή αποφάσισε ότι η έκδοση bookworm θα υποστηρίξει μόνο την διάταξη του ριζικού συστήματος με τον συγχωνευμένο usr κατάλογο, εγκαταλείποντας την υποστήριξη για την διάταξη του μη συγχωνευμένου καταλόγου. Για συστήματα με εγκαταστάσεις των εκδόσεων buster ή bullseye δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα αρχείων· όμως, συστήματα που χρησιμοποιούν την παλιότερη διάταξη θα μετατραπούν κατά την αναβάθμιση.

Θέλετε να το δοκιμάσετε;

Αν θέλετε απλά να δοκιμάσετε το Debian 12 bookworm χωρίς να το εγκαταστήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια από τις διαθέσιμς live εικόνες που φορτώνουν και τρέχουν ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα σε μια κατάσταση μόνο ανάγνωσης μέσω της μνήμης του υπολογιστή.

Αυτές οι live εικόνες παρέχονται για τις αρχιτεκτονικές amd64 και i386 και είναι διαθέσιμες για DVD, κλειδιά USB, και διαμορφώσεις netboot. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να δοκιμάσει ανάμεσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας: GNOME, KDE Plasma, LXDE, LXQt, MATE, και Xfce. Η έκδοση Debian Live bookworm έχει μια συνηθισμένη live εικόνα, οπότε είναι επίσης δυνατόν να δοκιμάσετε ένα βασικό σύστημα Debian χωρίς οποιαδήποτε από τις γραφικές διεπαφές χρήστη.

Αν σας άρεσε το λειτουργικό σύστημα έχετε την επιλογή να το εγκαταστήσετε από την live εικόνα στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Η live εικόνα περιλαμβάνει τον ανεξάρτητο εγκαταστάτη Calamares καθώς και τον κανονικό Εγκαταστάτη του Debian. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις Σημειώσεις της Έκδοσης και τις ενότητες live εικόνες εγκατάστασης στον ιστότοπο του Debian.

Για να εγκαταστήσετε το Debian 12 bookworm απευθείας στην συσκευή αποθήκευσης του υπολογιστή σας μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία τύπων μέσων εγκατάστασης για Μεταφόρτωση όπως: Blu-ray Disc, DVD, CD, κλειδιά USB, ή μέσω μιας δικτυακής σύνδεσης. Δείτε τον Οδηγό Εγκατάστασης για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Debian μπορεί να εγκατασταθεί σε 78 γλώσσες, με τις περισσότερες από αυτές διαθέσιμες τόσο σε διεπαφή κειμένου όσο και σε γραφική διεπαφή για τον χρήστη.

Οι εικόνες εγκατάστασης μπορούν να μεταφορτωθούν αμέσως τώρα μέσω: bittorrent (η συνιστώμενη μέθοδος), jigdo, ή HTTP· δείτε τη σελίδα Debian σε CD για περισσότερες πληροφορίες. Η έκδοση bookworm θα είναι διαθέσιμη σύντομα σε φυσικούς δίσκους DVD, CD-ROM, και Blu-ray Discs και από διάφορους προμηθευτές.

Αναβαθμίζοντας το Debian

Αναβαθμίσεις στην έκδοση Debian 12 bookworm από την προηγούμενη έκδοση, το Debian 11 bullseye, τις διαχειρίζεται αυτόματα το εργαλείο διαχείρισης πακέτων APT για τις περισσότερες διαμορφώσεις.

Πριν την αναβάθμιση του συστήματός σας, συνιστούμε έντοντα να πάρετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας, ή τουλάχιστον αντιγράψτε οποιαδήποτε δεδομένα ή πληροφορίες ρυθμίσεων που δεν μπορείτε να χάσετε. Τα εργαλεία αναβάθμισης και η διαδικασία είναι αρκετά αξιόπιστα, αλλά μια αποτυχία υλικού στο μέσον μιας αναβάθμισης θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα σε ένα άσχημα κατεστραμμένο σύστημα. Τα βασικά πράγματα που θα θέλευε να αντιγράψετε είναι τα περιεχόμενα των καταλόγων /etc, /var/lib/dpkg, /var/lib/apt/extended_states και το αποτέλεσμα της εντολής: $ dpkg --get-selections '*' # (τα αυτάκια έχουν σημασία)

Καλωσορίζουμε οποιαδήποτε πληροφορία από χρήστες που σχετίζεται με την αναβάθμιση από την έκδοση bullseye στην έκδοση bookworm. Παρακαλούμε μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες συμπληρώνοντας μια αναφορά σφάλματος στο Σύστημα Παρακολούθησης Σφαλμάτων του Debian χρησιμοποιώντας το πακέτο upgrade-reports με τα αποτελέσματά σας.

Έχει γίνει εκτενής ανάπτυξη για τον Εγκαταστάτη του Debian με αποτέλεσμα σε βελτιωμένη υποστήριξη υλικού και άλλα γνωρίσματα όπως διορθώσεις στη γραφική υποστήριξη για UTM, διορθώσεις στον φορτωτή γραμματοσειράς στο GRUB, αφαίρεσης της μεγάλης αναμονής στο τέλος της διαδικασίας εγκατάστασης, και διορθώσεις στην ανίχνευση των εκκινήσιμων από το BIOS συστημάτων. Αυτή η έκδοση του Εγκαταστάτη του Debian μπορεί να ενεργοποιήσει μη ελεύθερο υλισμικό όπου είναι απαραίτητο.

Το πακέτο ntp έχει αντικατασταθεί από το πακέτο ntpsec, με την προεπιλεγμένη υπηρεσία ρολογιού συστήματος να είναι τώρα το systemd-timesyncd· υπάρχει επίσης υποστήριξη για τα chrony και openntpd.

Καθώς το μη ελεύθερο υλισμικό έχει μετακινηθεί στην δική του ενότητα στην αρχειοθήκη, αν έχετε εγκατεστημένο μη ελεύθερο υλισμικό συνιστάται να να προσθέσετε την ενότητα non-free-firmware στο αρχείο πηγών του APT.

Σας συμβουλεύουμε να αφαιρέσετε τις πηγές για το bullseye-backports από το αρχείο πηγών του APT πριν την αναβάθμιση· μετά την αναβάθμιση σκεφτείτε να προσθέσετε την ενότητα bookworm-backports.

Για την έκδοση bookworm, η σουίτα ασφαλείας ονομάζεται bookworm-security· οι χρήστες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα αρχεία πηγών του APT κατάλληλα όταν κάνουν την αναβάθμιση. Αν οι ρυθμίσεις του APT περιλαμβάνουν επίσης pinning ή την επιλογή APT::Default-Release, είναι πιθανόν να απαιτούνται προσαρμογές για να επιτραπεί η αναβάθμιση πακέτων στην καινούρια σταθερή έκδοση. Παρακαλούμε σκεφτείτε να απενεργοποιήσετε το APT pinning.

Η αναβάθμιση στην έκδοση του OpenLDAP 2.5 περιλαμβάνει μερικές ασύμβατες αλλαγές που μπορεί να απαιτήσουν παρέμβαση με το χέρι. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις, η υπηρεσία slapd μπορεί να παραμείνει σταματημένη μετά την αναβάθμιση μέχρι να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των ρυθμίσεων.

Το καινούριο πακέτο systemd-resolved δεν θα εγκατασταθεί αυτόματα σε αναβαθμίσεις καθώς έχει διαχωριστεί σε ξεχωριστό πακέτο. Αν χρησιμοποιείτε υπηρεσία συστήματος systemd-resolved, παρακαλούμε εγκαταστήστε το καινούριο πακέτο με το χέρο μετά την αναβάθμιση και σημειώστε ότι μεχρι να εγκατασταθεί, η ανάλυση DNS μπορεί να μη δουλεύει πλέον καθώς η υπηρεσία δεν θα είναι παρούσα στο σύστημα.

Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο σύστημα καταγραφής· το πακέτο rsyslog δεν είναι πλέον απαραίτητο στα περισσότερα συστήματα, και δεν εγκαθίσταται εξ ορισμού. Οι χρήστες μπορεί να αλλάξουν στη χρήση του journalctl ή να χρησιμοποιήσουν τις καινούριες υψηλής ακρίβειας χρονοσφραγίδες που χρησιμοποιεί τώτα το rsyslog.

Πιθανά ζητήματα στη διάρκει της αναβάθμισης περιλαμβάνουν βρόγχους Αντιθέσεων ή Προ-εξαρτήσεων που μπορούν να επιλυθούν αφαιρώντας και απαλείφοντας μερικά πακέτα ή αναγκάζοντας την επανεγκατάσταση άλλων πακέτων. Επιπλέον σημεία προσοχής είναι σφάλματα τύπου Could not perform immediate configuration ... για τα οποία μπορεί να χρειαστεί κανείς να κρατήσει και την έκδοση bullseye (που μόλις αφαιρέθηκε) και την έκδοση bookworm (που μόλις προστέθηκε) στο αρχείο πηγών του APT, και του τύπου File Conflicts μου μπορεί να απαιτήσουν να αφαιρέσει κανείς εξαναγκαστικά κάποια πακέτα. Όπως σημειώθηκε, η λήψη αντιγράφων ασφαλείας του συστήματος είναι το κλειδί για μια ομαλή αναβάθμιση σε περίπτωση που προκύψουν οποιαδήποτα δύστροπα σφάλματα.

Υπάρχουν μερικά πακέτα για τα οποία το Debian δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα προσφέρει κάποια ελάχιστη έκδοση backport για λόγους ασφαλείας. Παρακαλούμε δείτε τη σελίδα Περιορισμό στην υποστήριξη ασφαλείας.

Όπως πάντα, τα συστήματα Debian μπορούν να αναβαθμιστούν χωρίς κόπο, επί τόπου, χωρίς αναγκαστικό χρόνο διακοπής της λειτουργίας, αλλά συνιστάται έντονα να διαβάσετε τις Σημειώσεις της Έκδοσης καθώς και τον Οδηγό Εγκατάστασης για πιθανά ζητήματα καθώς και για λεπτομερείς οδηγίες για την εγκατάσταση και την αναβάθμιση. Οι Σημειώσεις της Έκδοσης θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο και θα μεταφραστούν σε επιπλέον γλώσσες τις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της έκδοσης.

Σχετικά με το Debian

Το Debian είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσεται από χιλιάδες εθελοντές από ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται μέσω του Διαδικτύου. Τα κομβικά δυνατά σημεία του Debian είναι η βάση των εθελοντών του, η αφοσίωσή του στο Κοινωνικό του Συμβόλαιο και το Ελεύθερο Λογισμικό και η δέσμευσή του για την προσφορά του καλλίτερου δυνατού λειτουργικού συστήματος. Αυτή η καινούρια κυκλοφορία είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του Debian στον ιστότοπο https://www.debian.org ή στείλτε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση <press@debian.org>.