Debian Weekly News - 14 december 1999

Välkommen till Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianutvecklare. Veckans utgåva täcker två veckor, då det inte fanns tillräckligt mycket av intresse förra veckan för att få ihop en hel DWN.

Debian 2.1r4 har släppts, en rekommenderad uppdatering för alla som kör stable. Den består av till lika stor del år 2000-rättelser som säkerhetsuppdateringar. Att få ut den här versionen i tid tog ända till sista minuten, och de som jobbade länge under veckoslutet är värda ett hedersomnämnande. Det verkar som om ytterligare några år 2000-problem kommer att dyka upp under de kommande veckorna - exempelvis så rättades ett år 2000-problem i nethack så sent som för några dagar sedan i uppströmskällan, och hann därför inte komma med i den här versionen.

Säkerhetsrättelser för dump, sendmail och htdig har släppts.

Valet av Debians projektledare skulle enligt planen ha börjat nu, men istället för att låta dem sträcka sig över julhelgen planerar projektsekreteraren att låta dem vänta till januari. Planen är att nomineringarna inleds 9 januari. Januari verkar kunna bli en intensiv månad - kom ihåg att frysningen är planerad till den 15 januari, vilket är en månad från idag.

Anthony Towns har satt upp en uttestningsutgåva” lully.debian.org. Utgåvan är avsedd att vara ett mellanting mellan stable och unstable. Anthonys kod ser till att uppgradering av paketen i ”testing” inte ger några problem med beroenden. Dessutom flyttar den bara paket till testing om de har funnits i mer än två veckor och verkar ha funnits vara felfria. Detta kan potentiellt bli en viktig utgåva för de som vill ha de allra senaste prylarna från unstable, men utan felen.

Jason Gunthorpe skrev om hur e-postgränssnittet mot utvecklardatabasen fungerar. E-postgränssnittet gör det möjligt att ändra ett antal saker, såsom tillåtna ssh-nycklar och DNS-poster för debian.net, vilka inte kan kommas åt via webbgränssnittet.

Vad håller alla dessa Debianledare på med? Debians grundare Ian Murdock (med inversteringshjälp från Bruce Perens) startar ett Debianbaserat företag vid namn ”Progeny Linux”. Det kommer att ”producera en kommersiell variant av Debian GNU/Linux-distributionen för de vetenskapliga och tekniska marknaderna” och inriktar sig på att ”genom exempel visa andra kommersiella Linuxdistributioner hur man lyckas, men fortfarande är goda medborgare i Öppen källkodslandet”. Ian är även medlem i Bruces Linux Capital Group vilka, som av en händelse, har Wichert Akkerman i sin rådgivande avdelning.

Uppföljningar till tidigare nyheter:

Här är några av de många nya paket som lagts till i Debian under de senaste två veckorna:

Som vanligt finns nyheter från Debian-JP-projektet att läsa.

Tack till Randolph Chung och Katsura S. Yoshio för bidrag.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.