Debian Weekly News - 12 januari 2000

Välkommen till Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianutvecklare.

Frysningen ligger bara några få dagar bort, och det mesta verkar så här långt gå enligt planerna. Traditionen säger att en diskkrasch är på gång på en av våra servrar, men det har inte hänt än. Och i en välkommen förändring gentemot det vanliga har en ny version av X släppts just i tid för att glida in i unstable före frysningen, istället för att komma precis för sent. Mycken frysningsrelaterad aktivitet är på gång, från en ”Grand Bug Bash Festival” under veckoslutet, vilken gjorde att grafen över kritiska fel än en gång tog ett dopp, till en att en många nya uppströmsversioner av paket sänds in just i tid för frysningen. Arbete fortsätter på startdisketterna. Trafik på sändlistorna har som vanligt varit omfattande, men utan några längre trådar som DWN kan rapportera om. Överlag är intrycket att många personer jobbar hårt.

En slutlig underutgåva av Debian 2.1 kan ske för att ta hand om de återstående år 2000-problemen, och några ytterligare säkerhetshål. På tal om säkerhetshål har tre nya säkerhetsuppdateringear kommit ut, en för nvi som rättar ett hål som tillät borttagning av filerna i rotkatalogen, en annan för en möjlighet till attack utifrån via lpr, och slutligen en i mysql som tillät testanvändaren att ändra roots lösenord. Den nya versionen av X som nämns ovan rättar även den ett säkerhetshål, i imake.

En positiv och väldigt insatt recension av Debian dök upp i LinuxPlanet. ”Debians sofistikerade pakethantering förenklar installation och uppgradering av programvara avsevärt, och bidrar mycket till systemets stabilitet och pålitlighet. Naturligtvis är det inte helt idiotsäkert”.

Nya paket i Debian denna vecka inkluderar följande, och 121 andra paket:

De flesta av dessa paket sändes in före 5 januari men hanterades inte förrän nu. Det är fortfarande stopp för insändning av helt nya paket.

Tack till Randolph Chung för bidrag.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.