Debian Weekly News - 2 januari 2001

Gott nytt år och välkomna till Debian Weekly News. Debian Weekly News har summerat händelserna i Debianvärlden under tevå hela år. En årssammanfattning med de viktigaste händelserna under år 2000 finns att tillgå som en speciell bilaga till denna utgåva.

Diskussionsvolymen har varit låg på sändlistorna över helgen, då många utvecklare varit på semester. Många användare har också varit på semester, och en del har önskat att temporärt avbeställa debian-user för att undvika att brevlådan fylls upp medan de var borta. Flera av dem har dock inte kunnat avbeställa. Brian Moore spårade problemet till ett ogiltigt tröskelvärde som satts i SmartLists inställningar, och problemet löstes till slut.

Vi börjar lära oss hur det kommer att vara att leva med uttestningsutgåvan. Utvecklare måste nu hålla reda på vilka versioner av sina paket som finns i ”testing”, såväl som i ”stable” och ”unstable”, och det visar sig vara rätt svårt att komma på varför ett uppdaterat paket inte accepteras in i ”testing”. Detta inbegriper att läsa ”uppdateringsursäkter”-filen och försöka gissa vad den betyder. Anthony Towns har skrivit flera förklaringar av olika aspekter av hur testing fungerar (arkitekturdetaljer, detaljer om versionsberoenden). Vissa paket, inklusive nya versioner av X och perl, finns ännu inte i testing, och ”håller tillbaka tidvågen” med andra paket som beror på dem. Å andra sidan har glibc 2.2 nu kommit in i testing.

Flytten från /usr/doc till /usr/share/doc visar sig vara lång och seg. Joy Hess beräknade att såvida inte 6 paket konverteras varje dag från nu och fram tills woody fryses, kommer första delen av övergången inte klaras av i tid för woody, och hela övergången skulle knuffas in i en fjärran framtid. Trots att detta orsakade några nya versioner konverteras inte i närheten av sex paket om dagen. Ben Collins påpekade att ett alternativ är att ”omvärdera detta beslut baserat på att problemet i dpkg som framtvingade denna lösning (till skillnad från en ren symbolisk länk från /usr/doc till share/doc) har rättats sedan en tid tillbaka”. Han föreslog ett enkelt övergångsskript som flyttar resten av /usr/doc till /usr/share/doc och sätter en symbolisk länk mellan de två katalogerna. Enligt Ben har alla hans system satts upp på det sättet ”utan några problem eller saknade filer”. Santiago Vila oroar sig om att ”riskera systemintegriteten med komplexa skript”; under tiden är utvecklingen av ett sådant skript på gång, trots att det inte är säkert om det kommer användas.

Önskelistefunktioner för dpkg blev ämnet för denna tråd, även om det inte började på det sättet. Funktionerna folk vill se inlagda i framtida versioner av dpkg är bland andra möjligheten att lätt rulla tillbaka uppgraderingar, relokerbara paket, installation av flera versioner av ett paket samtidigt, helt eliminera utvecklarskript så att installation av paket inte kör kod som root, och flera andra svåra saker. Det är inte allt bara dagdrömmar – dpkg kan stöda binära databascachefiler så tidigt som i version 1.9.

Just efter julen släpptes tre säkerhetsrättelser: en attack mot temporära filer i dialog, flera sårbarheter i stunnel, samt två gnupg-problem, vilka alla löstes den 25 december.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.