Debian Weekly News - 22 maj 2001

Hurd F2 ISO-avbildningsfiler är nu tillgängliga. Hämta dem innan de kallnar! För de av er som inte har hört om Hurd: Debian GNU/Hurd är ett operativsystem baserat på mikrokärnan GNU Mach. Det är ännu inte helt vid produktionskvalitet, men om idén om ett operativsystem baserat på mikrokärna låter intressant bör du ta en titt.

Överviktig /etc. Det är meningen att /etc skall vara litet eftersom det måste finnas på /. Trots det lägger en del paket stora filer där; samba har sin teckentabellskatalog som tar 2,5 Mbyte. Bill Allombert tog upp frågan och konsensus var att detta borde rättas genom att flytta en del av de filerna från /etc till /usr/share.

Debian-Users vecko-FAQ. Detta ärende dyker upp med jämna mellanrum på sändlistan Debian-User, men den här gången ställde Yotam Rubin frågan på Debian-Doc-listan. Debian-User-sändlistan innehåller en hel del trafik, men skull ett specifikt frågor- och svarsdokument minska på det? Diskussionen har inte nått en specifik slutsats ännu, men du kan se den vanliga Debian-FAQen.

Nå säkra webbplatser med Mozilla. Det verkar som om Mozillapaketet som nu finns i main är gammalt, baserat på milsten 18 trots att version 0.9 nu är tillgänglig, och dessutom innehåller den inte stöd för säkra webbplatser. Tham Kine Seng fick ett snabbt svar från flera personer på listan, och summerade instruktioner för att installera ett ”inofficiell” Mozillapaket med säkerheten påslagen.

Använda öppna IP-adresser i DMZ. En intressant diskussion, med en del hjälpsamma råd dök upp på sändlistan Debian-Firewall.

Är jag galen? En hel del folk på sändlistan Debian-User ställde den frågan när listan plötsligt tog emot mer än 100 inlägg på tyska i lördags. Tydligen hade någon felkonfigurerat en e-post-till-diskussionsgruppsbrygga, men problemet verkar ha mojnat av nu. Chris Cyll, som har studerat för hårt inför tyskaprov, var särskilt oroad.

Nya paket. Bland veckans mest anmärkningsvärda paket finns agrep, ett textsökningsverktyg med stöd för ungefärliga mönster, autotrace, ett paket som konverterar pixel- till vektorgrafik, cowsay, ett absolut livsnödvändigt program som gör om text till glada ASCII-kossor med pratbubblor, och junior-programming, programmeringspaket för barn, en del av Debian Jr.-projektet. Dessutom har vi HTTP-komprimeringsmodulen för Apache, libapache-mod-gzip och scalemail, ett skalbart virtuellt e-postdomänsystem byggt runt Postfix och LDAP.

FAI 2.0 släppt. Ytterligare ett intressant program är FAI, ett program som utför helautomatiserade installationer av Debian på en eller flera datorer. Thomas Lange annonserade ut det på sändlistan Debian-Beowulf.

Håll kontakten... Om du har Debianrelaterade nyheter, se till att sända ett brev till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joe "Zonker" Brockmeier, Jean-Christophe Helary och Tollef Fog Heen.
Det översattes av Peter Karlsson.