Debian Weekly News - 30 juni 2001

Vi har just gått in i fas ett av Woodys frysningsprocess. Trots att ansvarig för utgåvorna Anthony Towns började kungörelsen med ”välkommen till frysningen av woody”, är woody ännu inte frusen i ordets traditionella mening. Inte riktigt än; vad vi har är en tidsgräns, 24 juli, då fas ett av frysningsproceduren skall vara färdig. Den första fasen inbegriper att bestämma vad som skall släppas, att frysa Debianpolicyn, bestämma vilka arkitekturer som är redo att släppas, bestämma om denna utgåva skall innehålla krypografi i huvudarkivet (”main”) och få bassystemet i form för en frysning. Om dessa tidsgränser infrias den 24 är nästa steg att frysa bassystemet. Förresten är det officiellt - woody kommer vara Debian 3.0. Citat från AJ: ”Detta är, milt sagt, ett något kontroversiellt beslut, men det är ett jag har rätt att göra.

Debian BSD? Debian-BSD-listan har fått vind i seglen på sista tiden. Listan har funnits sedan maj 1999, men ”kommer sällan längre än diskussionsfasen”, för att citera Gary Kline. Andreas Krennmair sände in en lista över nödvändiga paket, och det verkar finnas intensivt intresse hos flera personer.

GCC 3.0-status. Intresserad av att använda GCC 3.0? En lärorik diskussion startades av Eray Ozkural på sändlistan debian-devel om statusen för GCC 3.0-paketen i uttestningsutgåvan. För nybörjare; GCC är GNUs kompileringssvit (GNU Compiler Collection). En gång i tiden stod förkortningen för GNUs C-kompilator (GNU C Compiler), men GCC stöder nu flera språk utöver C. Vissa arkitekturer, såsom IA-64-processorarkitekturen, har använt GCC 3.0 sen den släpptes. Debianutgåvorna för x86 och andra processorer kommer att migreras till GCC 3.0, vilket är ett ganska stort företag.

Har du en Python i din ficka? Vi är säkra på att många Debianutvecklare blev glada över att se den GPL-kompatibla utgåvan av Python 2.0.1. Gregor Hoffleit tog upp övergångsfrågan på debian-devel-listan för diskussion.

Debianevenemang. Under den kommande veckan kommer fyra, ja du läste rätt, fyra evenemang att hållas där Debianprojektet är representerat. Debianprojektet kommer att vara närvarande vid utställningar och konferenser i Frankrike, Tyskland, Mexiko och Storbritannien. Du hittar mer information om dessa och framtida evenemang på Debians evenemangssida: https://www.debian.org/events/2001/.

Säkerhet. Bara ett säkerhetsproblem att rapportera denna vecka. Michal Zalewski upptäckte ett problem med Samba, nämligen att Samba inte korrekt kontrollerar namn från fjärrmaskiner som använder NetBIOS. Alla Sambaanvändare bör uppgradera så fort som möjligt.

Som vanligt, skriv till oss med dina Debianrelaterade nyheter på dwn@debian.org. Berätta för oss om ditt projekt gör något spännande, eller om något intressant nytt har hänt på din sändlista. Ha en trevlig vecka!


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joe "Zonker" Brockmeier, Jean-Christophe Helary och Tollef Fog Heen.
Det översattes av Peter Karlsson.