Debian Weekly News - 20 februari 2002

Välkommen till årets åttonde utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Vi har fått löftesrika nyheter vad gäller Woodyutgåvan, men se nedan. Om du missade veckans grälbete om vår utgivningsstruktur har du här en länk till tråden.

Nytt system för insändningar. James Troup avslöjade till slut de blodiga detaljerna om den nya strukturen och implementationen för inkommande-katalogerna till vilka nya paket som sänds in innan de hanteras och installeras i Debianarkivet. Den huvudsakliga fördelen med denna ändring är att bara de paket som kommer att installeras i nästa arkivkörning kommer vara synliga för allmänheten via incoming.debian.org. Denna ändring krävdes för att låta kryptografisk programvara komma in i huvudarkivet. Systemet installeras på icke-USA-servern och kommer i slutändan installeras på ftp-master när det har bevisat sin stabilitet.

Debian ovanpå Sun Solaris. John Groenveld startade en diskussion som gällde ett Debiansystem som körde inuti ett Solarissystem. Hans förslag inkluderar dock inte att köra Debian direkt på arkitekturen, utan i SunPC/bochs. Detta skulle ge Suns kunder tillgång till vimlet av Linux-binärer och andra program, även på icke-x86-arkitekturer, som andra företag inte planerar att lägga till stöd i sina program för. Någon annan lade till en intressant syn på Debianprojektet: "Deras [paketansvarigas] personliga rykten är i fara om ett paket inte uppdateras/rättas/osv."

New Stable Revision (r6) in Preparation. I ytterligare ett donquijotiskt försök, arbetar Joey åter på en uppdatering av den stabila Debianversionen (alias 2.2). Listan över paket innehåller inte mindre än elva säkerhetsuppdateringar från sista tiden. Joeys plan är att få ut den sjätte versionen i början av mars, men det nya systemet för inkommandekatalogen sätter en käpp i detta hjul. Om du vill kommentera listan, sänd ett brev till honom.

Inofficiell Woodyavbildning för mini-cd. Ho-seok Lee utvecklade en inofficiell liten cd-avbildning för i386-arkitekturen som får plats på en 3,5"-cd, med plats för ungefär 180 Mbyte. Avbildningen skapades manuellt och innehåller 280 Debianpaket, bland andra sawfish, icewm, xmms och Linuxkärna 2.4.17 med stöd för ReiserFS, Ext3FS och PPPoE-modulen för ADSL-användare. Den kompletta avbildningen kan hämtas härifrån.

Status för utgivning av Woody. Anthony Towns sände en ny statusrapport om den kommande Woodyutgåvan. De goda nyheterna är att bassystemet åter är i gott skick. Det finns fortfarande fel i vissa viktiga paket, men de flesta verkar vara under rätt god kontroll. De dåliga nyheterna är att flera paket fortfarande har kritiska (RC-) fel, vilket betyder att de kommer tas bort ur uttestningsversionen lite slumpmässigt. Om paket du är intresserade av har samlat på sig kritiska fel har nästan du och den ansvariga slut på tid att få dem fixade om du vill få paketet utgivet.

Skräppost på Debianlistor. Sändlistorna som Debianprojektet tillhandahåller är öppna och vem som helst kan sända e-post till de allra flesta. Eftersom deras adresser är allmänt tillgängliga missbrukas de tyvärr även av skräppostare. Vi kan inte göra mycket åt det förutom att försöka filtrera så mycket som möjligt, eller stänga listorna. Även om vi försöker göra det förstnämnda kommer vi inte göra det sistnämnda. Vi uppskattar personer som klagar på skräppostare, men var så jättevänliga och tänk tre gånger på var du sänder klagomålen. Här är ytterligare ett exempel på en prenumerant på en Debianägd sändlista som sänder in skräppostklagomål mot Brainfood för skräppost på Debianlistor.

Bygga Debian automatiskt? Har du någonsin funderat på om det är möjligt att kompilera om alla Debianpaket från källkod? Teoretiskt sett borde detta var möjligt, många paket tillhandahåller byggberoenden (Build-Depends) som beskriver vilka paket som behöver installeras innan ett paket kan byggas. Junichi Uekawa använde en Athlon 900 med 512 Mbyte internminne som försökte bygga alla Debianpaket. 4114 paket gick att bygga utan problem, medan 375 paket inte lyckades. Det är rätt så imponerande.

Rapport från förra veckans ”bug-squash”-fest. Colin Watson rapporterar att den sjunde ”bug-squash”-festen (BSP) lockade till sig ett rätt stort antal existerande utvecklare, sökande och användare. Antalet kritiska (RC) fel sjönk från 442 på fredag morgon till sin nuvarande nivå på 331, varav ett stort antal var tack vare felfixare som bidrog med patchar och/eller NMU:er. Den fördröjda inkommandekatalogen innehåller för närvarande rättelser för 72 fel (många av dem RC).

Speglingarna återhämtar sig efter Rsync-problemen. Josip Rodin rapporterar att de flesta Debianspeglarna återhämtade sig automatiskt efter rsync-problemen, något som var förväntat eftersom rsync rättades för ett tag sedan och skulle upptäcka trasiga filer. Han berättar även att det för närvarande finns 290 officiellt registrerade Debianspeglar. Alla spegelansvariga uppmanas att undersöka vad som har ändrats sedan de tittade senast.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till Debianarkivet.

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Övergivna paket. 3 paket övergavs under veckan och behöver nya ansvariga. Detta ger totalt 108 övergivna paket. Tack till de tidigare ansvariga som bidrog till fri programvaru-miljön. Se WNPP-sidorna för hela listan, och lägg till en kommentar till felrapporten och byt namn på den till ITA: om du planerar att ta över paketet.

Har du nyheter? Berätta för oss om allt som händer i Debianvärlden. Vi letar alltid efter intressanta saker att lägga in, speciellt nya artiklar av frivilliga skribenter. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Yooseong Yang och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.