Debians projektnyheder - 21. april 2008

Velkommen til den første udgave af Debian Project News, Debian-fællesskabets nyhedsbrev! Vi vil fremover, hver anden uge, orientere om nylige begivenheder og interessante emner i og omkring Debian-fællesskabet. Vi har stadig brug for hjælp, så tag et kig på vores wiki.

Debians nye projektleder er valgt
Efter tolv års arbejde i Debian som udvikler, blev Steve McIntyre valgt som Debians nye projektleder. Nogle få timer efter at have overtaget posten, gav Steve sit første interview, til iTWire, om planer for valgperioden. Interviewet fremhæver Steves forhåbning om at forbedre kommunikationen mellem holdene inden for Debians grundlæggende områder, få udgivet lenny i andet halvår af 2008 samt opmuntring til større deltagelse i projektet.

Spurgt om hvordan Steve kan afgøre om han har gjort et godt stykke arbejde i år, svarede han, Jeg ved, at jeg har gjort et godt stykke arbejde, hvis Debian er i bedre form: Mere effektiv, flere der har det sjovt, flere der arbejder på nødvendige grundlæggende opgaver. Jeg ønsker at se lenny udgivet inden for vores planlagte interval. Derudover er jeg nødt til at stole på dømmekraften – både min egen og de andres. Det er lidt overfladisk, men jeg kan jo ikke pege på objektive oplysninger så som salgstal... :-)

Undersøgelse af Debian-fællesskabet
I ånden fra bits from-mails udsendt af forskellige ansvarlige og grupper i Debian, har Paul Wise forberedt en bits from the users of Debian-mail (en smule fra brugerne af Debian), hvori han søger at lave et sammendrag over de tilbagemeldinger han fik og får fra det udviklerfællesskab, der omgiver Debian. Brugerne bliver bedt om, at sende mails til ham om, hvad de anvender Debian til, hvilket problemer de har og lignende.

For at få det store overblik, sørger Paul frivillige der er villige til at oversætte og videresende hans mail til postlister for ikke-engelsktalende, og sende de oversatte svar til ham.

Udgivelsesorientering
Martin Zobel-Helas, et medlem af udgivelsesholdet, sendte en orientering om den næste udgave af Debian. Mens der stadig er for mange åbne udgivelseskritiske fejl, har der været stor fremgang under de seneste fejlkvælningsfester (bug squashing parties, BSP). Derfor vil det aktuelle BSP-marathon fortsætte.

Martin tilføjede også lidt oplysninger fra forskellige pakkehold, og rapporterer at GNOME 2.22 er på vej ind i den næste stabile udgave, med kodenavnet lenny, mens KDE-holdet er holdt op med at arbejde på KDE 4.0.x og i stedet fokuserer på at få KDE 4.1 gjort klar til lenny.

Debian deltager igen i Googles Summer of Code
Erich Schubert rapporterer at Debian igen vil deltage i Googles Summer of Code-kampagne, der gør det muligt for studerende at få løn for at arbejde for fri software-projekter i sommerens løb.

Debian fik tildelt tretten sådanne job, og han er sikker på at de let kan opfyldes med meget gode ansøgninger om at arbejde på forskellige emner.

Videnskabelig undersøgelse om Debian-projektets styreform og sociale organisering
Hvordan udviklede et stort ikke-kommercielt, ulønnet fællesskab sig til en enhed, der fremstiller et af de mest respekterede styresystemer og programsamlinger?

To akademiske forskere i management, Siobhán O'Mahony og Fabrizio Ferraro, udførte en detaljeret videnskabelig undersøgelse af Debians-projektets styreform og sociale organisering fra et managementperspektiv.

Debian har fremgang hvad angår pålidelighed
Ifølge en nyligt offentliggjort undersøgelse fra gruppen Institute for Advanced Professional Studies Yankee, har Debian haft stor fremgang hvad angår forbedringer i pålidelighed sammenlignet med den seneste rapport fra 2006. Den gennemsnitlige nedetid for en Debian-server er faldet med 41 procent, mens 24 procent af dem, der deltog i undersøgelsen rapporterede at have mindst en Debian-server i deres netværk, sammenlignet fra 2006-undersøgelsens 15 procent.

Ønske om bidrag om Debians udviklingsinfrastruktur
Til det kommende Libre Software-møde, der finder sted i Frankrig i begyndelsen af juli, ønsker Olivier Berger bidrag om Debians udviklerinfrastruktur til en seance om communautary development.

Debian-funktionalitetsønsker efterspørges
Til den kommende Hackcontest i Svejts efterspørger Martin Krafft flere Debian-relaterede funktionalitetsønsker. Under konkurrencen, er det tilfældige holds opgave at implementeres disse ønsker. Selvfølgelig skal de samarbejde med projekterne, for at løse deres opgaver, derfor vil det gavne Debian, også hvis et hold ikke vinder

Debian GNU/Linux-OSS forbedret med lenny
Jost van Baal rapporterede om sit løbende arbejde med at forbedre de officielle Ofte Stillede Spørgsmål (OSS, FAQ) om Debian GNU/Linux. Da versionerne der blev udsendt med sarge og endda etch ikke var i en god stand (og delvist forældede), tilføjede han nye tjenester og værktøjer, og omskrev dele af OSS'en. Den opdaterede OSS vil være oversat til flere sprog, og leveres i en separat pakke, debian-faq, frem for at være en del af pakken doc-debian.

Debian lenny distribueres med qmail og djbdns i main
Tidligere skulle Debian-brugere, der foretrak det populære programmel fra Dan J. Bernstein (så som qmail og djbdns), anvende pakker der kun blev leveret med kildekoden og de skulle selv compile disse programmer eller anvende pakker leveret af eksterne tjenester. Dette skyldtes en restriktiv licens, anvendt af Bernstein til distribueringen af programmellet. Da Bernstein siden har besluttet sig for at ændre sit programmels licensbetingelser, kan qmail og djbdns nu distribueres i Debian main, og der er allerede iværksat arbejde med at få pakkerne med i den næste stabile udgave.

Planet Debian som postliste?
Jörg Jaspert spekulerede på, hvorvidt Planet Debian, en tjeneste der samler weblogs hørende til Debian-udviklere og -bidragydere på et og samme sted, også burde gøres tilgængelig som postliste. Nogle bryder sig ikke om blandingen af privat og teknisk indhold, og i form af en postliste ville det måske være lettere at lokalisere de interessante indlæg.

Joey Schulze tilføjede at han allerede har en uarkiveret postliste, der opsamler indlæg fra Planet Debian.

Kooperativ puster med Debian nyt liv i gamle maskiner
Bristol Wireless er et kooperativ, oprettet med det formål at udvikle et fri adgang-bredbåndsintranet ved hjælp af radio, med fokus på at levere ICT (Information and Communication Technologies) der er relevante, permenente og betalbare for fællesskaber, der befinder sig på den forkerte side af den digitale kløft. Gruppen samarbejder med Voscur og Byteback Computing om at levere adgang til computere baseret på Debian til Bristols indbyggere. Byteback leverer tømte maskiner Bristol Wireless; vi installerer Debian Linux på dem, og anvender maskinerne i vores bevillingsfinansierede projekter i belastede områder i den indre by.

Øvrige nyheder

Christian Perrier bemærkede, at blandt de sidste kuld af personer, der er blevet Debian-udviklere, er ti procent kvinder. Han håber, at projektet Debian Women Project, der sørger at opmuntre kvinder til at blive mere involverede i Debian, kan holde dampen oppe.

Russell Coker blogede flere gange om status på Security Enhanced Linux-understøttelsen (SE Linux) i Debian. Hans konklussion er, at understøttelsen ikke er i dårlig stand, men der er plads til forbedringer.

Efter det ofte har virket som om, at ftp master-holdet og Debian Account Managers (DAM) ikke kunne klare arbejdsmængden, er Jörg Jaspert, som allerede har fungeret som ftp-assistent og sekundær DAM blevet forfremmet til fuldgyldig ftp master og DAM af Debians tidligere projektleder, Sam Hocevar.

Bjoern Boschman rapporterer om et møde, der finder sted den 25.-27. april i Linuxhotel i Essen, Tyskland, med fokus på Groupware-løsninger i Debian eller endnu ikke i Debian.

Ønsker du fortsat at læse DPN? Hjælp os med at skrive dette nhedsbrev. Vi har stadig brug for frivillige skribenter, med overblik over hvad der sker i Debian-fællesskabet og som rapportere om aktiviterne. Se vores side om hvordan man deltager, HOWTO contribute, for at få oplysninger om hvad det kræver. Vi ser frem til at høre fra dig - på engelsk - på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Paul Wise, Jeff Richards, Andre Felipe Machado, Bjoern Boschman, Russell Coker og Alexander Schmehl.