Debians projektnyheder - 19. september 2011

Velkommen til årets trettende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Debians 18-års fødselsdag

Den 16. august fyldte Debian-projektet 18 år. Til den lejlighed var der verden over forskellige fester, organiseret af Debian-udviklere, -vedligeholdere, -bidragydere og -brugere. Billeder fra festerne kan ses på Debians fødselsdagswebsted, hvor projektet har modtaget 2230 lykønskninger! Debian-projekt benytter hermed lejligheden til at takke alle sine brugere og bidragydere, samt dets opstrømsudviklere.
Projektet har også modtaget nogle fødselsdagskager fra polske brugere; tak!

Bits fra DPL'en

Stefano Zacchiroli sendte nogle bits fra DPL'en, hvor han rapporterede om sine aktiviteter i juli og august. Den første mail indeholdt nogle interessante nyheder om varemærker. Et potentielt problem med redistribuering af GNOME (ifølge en restriktiv fortolkning af GNOMEs varemærke) blev delvist løst under DebConf, med hjælp fra Karen Sandler (Executive Director i GNOME foundation). Hvad angår Debian-varemærket, med tak til Jimmy Kaplowitz (leder i SPI) og Mishi Choudhary (jurist ved SFLC), blev der gennemført en undersøgelse af eksisterende Debian-relaterede varemærker og varemærkbeskyttelsen af navnet DEBIAN blev udvidet til EU, Kina og Japan.
I den anden mail skrev Stefano om services administration-initiativet, sat i værk af Enrico Zini, samt rapporterede om sin deltagelse i GNU Hackers Meeting.

Debian-fejludryddelsesfest på MIT

Asheesh Laroia bloggede om fejludryddelsesfesten, der fandt sted på MIT i Cambridge, USA den 21. august. Arrangementet blev støttet af Geoffrey Thomas fra MIT's student computing-gruppe, og gik ganske godt. Deltagerne, nogle af dem som førstegangsbidragydere til Debian, rettede flere udgivelseskritiske fejl med hjælp fra tilstedeværende udviklere.
Nu vi er inde på fejl, så har Gregor Herrmann genoptaget arbejdet på initiativet med Release Critical Bugs of the Week (RCBW) (ugens udgivelseskritiske fejl), der blev søsat i 2009 af Stefano Zacchiroli, som går ud på, dagligt at rette en udgivelseskritisk fejl. Gregor, en af de mest aktive udviklere i initiativet, gjorde opmærksom på, at i denne fase af udviklingsprocessen, er der rigeligt med udgivelseskritiske fejl, og nogle af dem er ganske nemme at rette. Det er muligt at anvende UDD-fejl-siden til at søge i fejlsporingssystemet efter udgivelseskritiske fejl. Hvis du ikke kan rette fejl, kan du hjælpe med at visitere dem, som forklaret i den nyttige øvelse, som Raphaël Hertzog bloggede om.

Squeeze-backports med X.org

Cyril Brulebois annoncerede om tilgængeligheden af X.Org Server-backports til Squeeze. Disse backports er i særligt nyttige for folk, der har brug for en nyere driver, mens brugere med en fuldt fungerende X fortsat kan benytte den gamle version. For dem, der er interesserede i den backportede X.org, er der også en dokumentationsside.

Debian-feeds på Identi.ca og Twitter

For at gøre opmærksom på det arbejde, Debian gør, og for at forbedre tilgængeligheden af sådanne oplysninger, indførte Sylvestre Ledru tre nye feeds på identi.ca:

Debian i Myanmar

Theppitak Karoonboonyanan sendte en rapport fra sit besøg i Yangon, hvor han holdt nogle foredrag og øvelsessessioner vedrørende Debian-pakning og -mirrors. Først og fremmest har Theppitak foretaget de indledende handlinger i forbindelse med at få etableret et Debian-mirror i Myanmar; desværre, på grund af Myanmars internetregler, er det forbudt at have SSH-forbindelser mellem nationale og internationale websteder, så kun lokale personer har mulighed for at vedligeholde et sådant mirror. Et andet interessant initiativ er påbegyndelsen af pakning af ressourcer til understtøtelse af sprog i Myanmar; desuden har Thura Hlaing og Ngwe Tun en oversættelsesproces vedrørende Myanmar i Debian og GNOME. Han rapporterede også, at GNU/Linux ikke er populært i Myanmar på grund af manglende internetadgang, som primært er til rådighed på internetcafeer, frem for i hjemmet.

Yderligere interview

Der har været to People behind Debian-interview: med Peter Palfrader, Debian System Administrator; og med Enrico Zini, medlem af New Maintainer Frontdesk (forkontoret for nye vedligholdere).

Andet nyt

Stefano Zacchiroli annoncerede at Colin Watson er blevet udnævnt som det ottende medlem af Debian Technical Committee (Debians tekniske komité). Tillykke, Colin!

Enrico Zini annoncerede om oprettelsen af en ny postliste: debian-services-admin, med det formål at have ét enkelt kontaktsted vedrørende problemer med Debians infrastrukturservices. Desuden gjorde Enrico opmærksom på, at der laves en oversigt over disse services; man kan se de foreløbige resultater på den relaterede wikiside.

Fernando C. Estrada annoncerede om at der er gået et spamoprydningsarbejde i gang på de spansksprogede postlister. For flere oplysninger kan man besøge den relevante wikiside.

Niels Thykier sendte nogle bits fra Lintian-vedligeholderne, for at gøre opmærksom på ændringer i Lintian 2.5.2. Lintian er et nyttigt (og meget anvendt) værktøj til at kontrollere Debian-pakker, for at finde fejl og overtrædelser af policy, før de uploades til Debians arkiv. Denne nye version indeholder ny funktionalitet, herunder mulighed for at behandle relaterede pakker sammen, understøttelse af arkitekturspecifikke overrides og testdækning af over 75 procent af tags.

Nye Debian Contributors

22 personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Thomas Bechtold, Theodore Lytras, Ivo De Decker, Tim Booth, Jessica McKellar, Gustavo Goretkin, Andrew O. Shadura, Luis Rivas Vañó, Noah Swartz, Roland Clobus, Jonathan McCrohan, Eric P. Mangold, Enrique Hernández Bello, Igor Pashev, Guido van Steen, Jean-Philippe Mengual, Sebastian Humenda, Yannick Schwartz, Ximin Luo, Haïkel Guémar, Gregory C. Sharp og Georg Koppen velkommen i vores projekt!

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: iceape, iceweasel, icedove, apache2, ca-certificates, nss, rails, bcfg2, linux-2.6, squid3, vsftpd, ffmpeg, chromium-browser, mantis og openssl. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Backports Team har udgivet bulletiner om disse pakker: icedove, nss og apache2. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Stable Release Team har udgivet opdateringsannonceringer om disse pakker: pianobar. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable eller volatile-listen, til Lenny, den gamle stabile distribution) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

100 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 252 pakker forældreløse og 126 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstillet nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssiden for at finde ud af hvordan man hjælper. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Francesca Ciceri, Fernando C. Estrada, Sylvestre Ledru, Alexander Reichle-Schmehl, Alexander Reshetov og Justin B Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.