Debians projektnyheder - 4. november 2011

Velkommen til årets fjortende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Opdateret Debian: 6.0.3 og 5.0.9 udgivet

Den tredje opdatering af Debian 6.0 (med kodenavnet Squeeze) og den niende opdatering af Debian 5.0 (med kodenavnet Lenny) er blevet udgivet. Opdateringerne indeholder primært rettelser af sikkerhedsmæssige problemer i den stabile og gamle stabile udgave, samt nogle rettelser af alvorlige problemer.

Officielle datoer for DebConf12

DebConf-holdet annoncerede de endelige og officielle datoer for DebConf12: DebCamp finder sted fra 1. til 7. juli 2012, efterfulgt af DebConf fra 8. til 14. juli, i Managua, Nicaragua. Før DebConf er der en dag, hvor dørene er åbne for offentligheden, kaldet Debian Day. For yderligere oplysninger, besøg DebConf12's websider.

Debian Installer-lokaltilpasning

Christian Perrier rapporterede om fremdriften med lokaltilpasningen af Debian Installer. Nitten sprog er nu ajourført hvad angår D-I's kernefiler. Otte sprog (tjekkisk, hollandsk, fransk, tysk, persisk, portugisisk, russisk og svensk) er i øjeblikket helt komplette, og mange flere forventes, takket være oversætterne, at opnå samme status inden længe.

Tilbagemeldinger efter DebConf11

Efter sit This week in Debian-interview, skrev Adnan Hodzic et resume af DebConf11 og konsekvenserne deraf. Han giver insiderviden om DebConf-organisationen, og delagtiggør læseren i nogle af de stressfyldte og fantastiske oplevelser, han har haft med andre organisatorer. En af følgevirkningerne er, at Republika Srpska måske vil overveje alvorligt, at anvende fri software og open source. Adnan har holdt ferie for at forberede sig til sine næste projekter.

Emdebians anvendelsesområder

Fortsættende sin serie om Emdebian, skrev Neil Williams en artikel om anvendelse af Emdebian på computere til særlige formål. Almindelige kendetegn ved computere til særlige formål, er at de kun foretager en enkelt opgave, kun understøtter en enkelt bruger, kun har en inddatatilstand, har begrænsede tilslutningsmuligheder og har begrænsede brugerdata. På denne form for computer, er Emdebian af flere grunde meget populær, blandt andet fordi der er en multitaskingkerne og brugerrum, som giver en maskine, der reagerer hurtigt, eller det simple faktum, at i Emdebian (i modsætning til proprietære konkurrenter) er den grafiske software trivielt adskilt fra kernesoftwaren. Men den vigtigste årsag er, at Emdebian Grip gør det lettere at debugge; faktisk er Emdebian Grip binært kompatibel med den tilsvarende Debian-suite, og når en fejl viser sig i højniveausbrugergrænsefladen, er det meget lettere at debugge den på desktoppen, end på enheden, skrev Neil.

Bits fra DPL'en

Stefano Zacchiroli mindede os om, at Wheezy er nogle få måneder fra at blive frosset - alle kan hjælpe til. Han rapporterede om nogle diskussioner, som det er værd at give opmærksomhed, om vedligeholderes og porteres forpligtelser, årsager til ikke at anvende private mailaliaser, med mere. Stefano gav seneste nyt om sprints (til koordiering, som der er oprettet en ny postliste til) og varemærkereglerne. Nyligt deltog han i Linux Day i Parma, Italien, og i Ubuntu Developer Summit i Orlando, Florida, USA.

New Member-processen

Enrico Zini annoncerede at New Maintainer-processen (ny vedligeholder-processen) har skiftet navn til New Member-processen (nyt medlem-processen). Proceduren er stadig den samme, og selv dens initialer er uændrede, men navnet er ikke længere forvirrede og tvetydigt. Tak til Stefano Zacchiroli for hans forslag. Jan Hauke Rahm er blevet en del af New Member Front Desk (forkontoret for nye medlemmer), der nu kan kontaktes på adressen nm@debian.org.

Yderligere interview

Siden foregående udgave af Debian Project News, er der offentliggjort to nye udgaver af podcasten This week in Debian: med Jonathan Nadeau, der taler om Ohio LinuxFest og hans praktikophold hos FSF; og med Adnan Hodzic, der taler om DebConf11.

Andet nyt

Julien Cristau annoncerede, at i den aktuelle Debian testing-distribution, er standardversionen af Python, som der peges på via /usr/bin/python-symlinket, nu Python 2.7.

Meike Reichle annoncerede officielt om et Wheezy Bug Squashing Party Marathon, som begynder i Hildesheim i Tyskland, den 2. december 2011.

Nye Debian Contributors

24 personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Harish Badrinath, Andrew Harvey, Michael Jumper, Jakub Adam, Tiziano Zito, Zlatan Todoric, Ivo Maintz, Judit Foglszinger, Daniel Hughes, Mark Owen, Rico Rommel, Alex Chiang, Daniel Schaal, Alexander Chernyakhovsky, Jerome Robert, Shell Xu, Sebastian Eichelbaum, Jeroen Nijhof, Michael Milligan, Emmanuel Thomas-Maurin, Arthur Gautier, Kouhei Maeda, Rodolphe Pelloux-Prayer og Ahmed Toulan velkommen i vores projekt!

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: linux-2.6, openjdk-6, iceape, iceweasel, puppet, openoffice.org, quagga, icedove, cyrus-imapd-2.2, policykit-1, dokuwiki, moin, bugzilla, radvd, wireshark, kfreebsd-8, pam, libfcgi-perl, freetype, torque, simplesamlphp, tor, python-django, phpldapadmin, mahara, man2html og xen. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Backports Team har udgivet bulletiner om disse pakker: puppet (updated announce) og iceweasel, Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Stable Release Team har udgivet opdateringsannonceringer om disse pakker: tzdata (last opdateret bulletin) og clamav. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Volatile Team har udgivet en opdateringsannoncering vedrørende pakken: tzdata (last opdateret bulletin) og clamav. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable eller volatile-listen, til Lenny, den gamle stabile distribution) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

Hundredvis af pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 400 pakker forældreløse og 145 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstillet nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssiden for at finde ud af hvordan man hjælper. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Francesca Ciceri, David Prévot, Alexander Reichle-Schmehl, Alexander Reshetov og Justin B Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.