Debians projektnyheder - 3. september 2012

Velkommen til årets syttende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Debian's presence at RMLL 2012

Det årlige Rencontres Mondiales du Logiciel Libre (RMLL) (Libre Software-mødet), fandt sted i Geneve, Schweiz, fra den 7. til 12. juli; Anne Forker sendte en rapport om Debians tilstedeværelse, som komplementerer Andreas Tilles rapport, der blev nævnt i en tidligere udgave. Debian-projektet var godt repræsenteret med en stand, fire foredrag og en workshop. På standen blev der solgt T-shirts, paraplyer, schweizerknive og andet. Standen var også mødested for fans af og bidragydere til Debian, et sted hvor man kunne diskutere computerproblemstillinger og konferencedeltagere kunne være sociale. Marc Duck Dequènes tog nogle billeder under arrangementet, som kan ses på hans websted.

64-bit PC er den primære Debian-arkitektur

Ifølge Debian Popularity Contest (Debians popularitetskonkurrence) er 64-bit PC nu den primære arkitektur hvad angår antallet af registreringer via pakken popularity-contest, som periodisk og anonymt indsender statistik om brugen af installerede pakker. Med lidt flere end 60.000 registreringer, har 64-bit PC netop overhalet 32-bit PC. De to førende arkitekturer efterfølges af armel og powerpc, hvis antal registreringer er flere gange lavere.

Nye mirrors tættere på Debian-brugere

Debian Mirrors-holdet, sammen med vores sponsorer, er stolt over at kunne offentliggøre, at der er tre nye mirrors: i Rusland, stillet til rådighed af National Research Nuclear University MEPhI hvis administratorer er glade for at kunne levere et komplet Debian-mirror til russiske brugere; i Vietnam, stillet til rådighed af MAYCHU; samt i Malaysia, stillet til rådighed af Multimedia University of Malaysia. Vedrørende øvrige lande kan man kigge i den komplette mirrorsliste, som er tilgængelige online, foruden den eksperimentelle redirector, der automatisk tager højde for de nye mirrors. Der er stadig lande, som mangler en god forbindelse til et Debian-mirror; sponsorer, som er interesserede i at være vært for et sådant, opfordres til at kontakte mirrors-holdet (på engelsk).

Debian-oversættelsesarbejdsgange i kandidatafhandling

Laura Arjona forsvarede nyligt sin kandidatafhandling benævnt Translations in libre software (Oversættelser i libre software. Mange aspekter ved Debian er medtaget, så som typiske eksempler på oversættelsesprojekter og -hold i Debian; et andet vedrørende håndbogen The Debian Administration Handbook; samt et interview med Javier Taravilla, medlem af l10n-spanish-holdet (spansk lokaltilpasning). Jo mere jeg ser af Debian-fællesskabet, desto bedre kan jeg lide det og desto mere forbløffer det mig, sagde hun ved annonceringen af sit projekt på Debian-postlisten. Laura begyndte med at bidrage til fjernelsen af spam, og hun planlægger snart at hjælpe til hos l10n-spanish-holdet. Afhandlingsmanuskriptet og plancher er tilgængelige på hendes blog.

Andet nyt

Andrea Mennucci offentliggjorde, at den nye GPG-nøgle til pakken debdelta nu er tilgængelig.

Kommende begivenheder

Der er flere kommende Debian-relaterede begivenheder:

Man finder flere oplysninger om Debian-relaterede arrangementer og foredrag i begivenhedsafsnittet på Debians websted, ellers kan man tegne abonnement på en af vores arrangementspostlister dækkende forskellige områder: Europa, Holland, spansktalende Amerika, Nordamerika.

Ønsker du at organisere en Debian-stand eller en Debian-installeringsfest? Kender du til andre kommende Debian-relaterede arrangementer? Har du holdt et Debian-foredrag og ønsker at linke til det fra vores foredragsside? Send en engelsksproget e-mail til Debian Events Team.

Nye Debian Contributors

Tre ansøgere er blevet accepteret som Debian Developers, og to personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Praveen Arimbrathodiyil, Cleto Martín Angelina, Benjamin Mesing, Andreas Rütten og Zang MingJie velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian Wheezy, i øjeblikket påvirket af 454 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 264 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: libapache2-mod-rpaf, pcp, postgresql-8.4, rtfm, otrs2 og typo3-src. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

To pakker er blevet føjet til Debians ustabile arkiv for nylig: installeringsvejledningerne til de to nye officielle arkitekturer armhf og s390x.

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 454 pakker forældreløse og 143 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Cédric Boutillier, Francesca Ciceri, Simon Paillard, Justin B Rye og Paul Wise.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.