Debians projektnyheder - 10. december 2012

Velkommen til årets fireogtyvende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Rekordhøjt antal deltagere i Mini DebConf Paris

Den anden Mini DebConf Paris fandt sted i løbet af den tredje weekend i november med et rekordstort antal deltagere. Flere end ethundrede personer deltog, herunder Debian Developers, -bidragydere og -entusiaster fra hele Europa. Arrangementets store succes skyldtes blandt andet det høje antal foredrag og workshops, som foregik i løbet af de to dage, hvoraf de fleste blev optaget af det fantastiske DebConf Video Team (og som snart vil være tilgængelige på videowebstedet). Josselin Mouette, en af grundlæggerne af Debians GNOME-hold, holdt et interessant foredrag med titlen Stor udrulning af GNOME fra administratorens synsvinkel, bestående af en gennemgang af eksisterende mekanismer til administrering af GNOME-systemer. Stefano Zacchiroli, nuværende Debian-projektleder, præsenterede debian-cloud-initiativet under Lightning Talks (lynhurtige fordrag), mens Lucas Nussbaum forklarede hvordan man bliver involveret i Debian, i sit fem minutter lange Bliv involveret - det er ikke så svært-foredrag. Ben Hutchings og Maximilian Attems præsenterede Linuxkerne-holdets arbejde, mens Cyril Brulebois forklarede hvordan Debian Installer fremstilles og hvordan programmet fungerer. Nogle foredrag handlede om fællesskabsaspekter ved Debian, så som Roberto Di Cosmos Fri software og Debian, tyve år senere og den præcise analyse af social interaktivtet på Debians postlister af Alexandre Delanoë og Bernard Conein.

Foranalyse af Debian på smartphones

Paul Wise dokumenterede hvordan man installerer Debian på smartphones. Det er teknisk muligt, men processen er kompliceret på grund af at den primære Linuxkerne ikke kører på mange mobile enheder og fordi Debians Linuxkerne-vedligeholdere foretrækker ikke at medtage rettelser til den ikke-primære kerne. Paul afsluttede med at sige, at procedurerne jeg dokumenterede oven for, er overhovedet ikke en god måde at understøtte mobile enheder på, og de kan til enhver tid holde op med at fungere. Jeg opfordrer alle til at blive kerneudviklere og hjælpe med at kombinere de mange forskellige versioner af Androids Linux med den primære Linux, så man kan få sin foretrukne distribution på sine enheder. Den nuværende understøttelse af Debian på sådanne enheder er dokumenteret på mobile-wikisiden, mens personer som er interesserede i at hjælpe til, kan deltage i debatten på postlisten debian-mobile eller blot gå ind på kanalen #debian-mobile på irc.debian.org.

Officielle Debian-images på Amazon Web Services

James Bromberger annoncerede om tilgængeligheden af officielle Debian-images på Amazon Web Services. I løbet af det seneste par måneder, har James og andre arbejdet på at fremstille officielle images til placering i AWS Marketplace. Efter den indledende kontakt mellem Amazon og DPL Stefano Zacchiroli, blev en gruppe bestående af Debian Developers og det bredere fællesskab dannet med det formål, at generere et sæt AMI'er (Amazon Machine Images) ved hjælp af Anders Ingemanns script ec2debian-build-ami, forklarede James. Dem, der planlægger at benytte AMI'erne, kan finde den relevante dokumentation på wikisiden om Amazon EC2 Image, mens det løbende arbejde med at fremstille og understøtte officielle images koordineres via postlisten debian-cloud.

Rapporter fra de seneste BSP'er

I den tredje weekend i november, fandt der på samme tid tre Debian-fejludryddelsesfester (BSP'er) sted på forskellige rundt omkring i verden: I Tokyo, Japan, i München, Tyskland og i Essen, Tyskland. Næste afsnit af Fejlrettelsesmarathonerne vedrørende Wheezy finder sted den 15.-16. december i Mechelen, Belgien.

Andet nyt

Debian Women-projektet har fået afsluttet migreringen af women.debian.org til Debians primære websted. Den nye udgave er allerede tilgængelig på dansk og fransk. I annonceringen kan man finde vejledning og tips i at oversætte til sit sprog.

Inspireret af Nicolas Dandrimonts foredrag om Status på mentors.debian.net: GSoC og fremefter, bemærkede Lucas Nussbaum at halvdelen af pakkevedligeholderne i Debian ikke er Debian Developers eller Debian Maintainers.

Zaki Akhmad udgav indonesiske undertekster til videooptagelsen af Stefano Zacchirolis Bits fra DPL'en-foredrag, som blev holdt i Managua, Nicaragua, under DebConf12. Ønsker du at oversætte underteksterne til dit sprog, kan du hente de originale engelske undertekster og følge vejledningen i at fremstille videoundertekster.

Nye Debian Contributors

6 personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Alberto Fernández Martínez, Dominik George, Mika Pflüger, Wilfried Goesgens, Eric Newberry og Carsten Schoenert velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian Wheezy, i øjeblikket påvirket af 360 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 155 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere udførlig statistik, foruden nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker:iceape, iceweasel, xen, mysql-5.1, libxml2, apache2, rssh og libssh. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians Security Team, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

Fem pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt mange andre er der tale om følgende:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 502 pakker forældreløse og 139 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Moray Allan, Cédric Boutillier, Francesca Ciceri og Justin B Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.