Debians projektnyheder - 13. maj 2013

Velkommen til årets tiende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Debian 7.0 Wheezy udgivet

27 måneder efter udgivelsen af Debian 6.0 Squeeze, blev en ny stabil version af styresystemet Debian, Debian 7.0 Wheezy, udgivet den 4. maj 2013. Blandt forbedringerne giver denne udgave brugerne multiarch-understøttelse, forskellige værktøjer til udrulning af private skyer, et forbedret installeringsprogram, der understøtter softwaretale, hvilket gør tilgængelighed til en af dets styrker, samt et udvidet sæt af multimediecodecs.
Adam D. Barratt, Release Team-leder, har allerede annonceret en første punktopdatering planlagt til næste måned og giver råd til udviklerne om yderligere uploads til unstable: udviklingen af Jessie er allerede gået i gang.
Joerg Jaspert, Debian FTP-master, gav indsigt i de arbejdsgange, som ftp-holdet benytter til at udgive en ny stabil version af Debian, mens Raphael Geissert bemærkede at i løbet af de første 48 timer efter logfilerne blev udskiftet sidste søndag, har http.debian.net håndteret næsten to millioner forespørgsler, med et gennemsnit på 11 forespørgsler i sekundet.
Samtidig organiserede Debian-brugere og -entusiaster fra hele verden fester til fejring af udgivelsen af Wheezy: det catalanske Debian-fællesskab og nogle indiske Debian-brugere, lader til at have haft det sjovt! Hvis du også har holdt en fest, så del din rapport og billeder med os via identi.ca-hashtag'et #releaseparty.

Hvad er nyt i Debian Wheezy?

Michael Prokop iværksatte #newinwheezy-initiativet, med det formål at præsentere pakker, der nyligt er medtaget i Wheezy, til brugere og udviklere. Ifølge Debian-bidragydere, som deltager i initiativet, er nogle af de mest interessante nye pakker: forskellige kriminaltekniske værktøjer; vcsh (håndtering af opsætningsfiler i $HOME via falske, tomme git-arkiver); Charybdis (en populær og solid IRC-server, som er softwaregrundlaget bag freenode-netværket); pakker fra Grml-systemet; mosh (en UDP-baseret remote shell-terminal, der fungerer bedre end SSH i tilfælde af netværksforsinkelser); flere letvægtsbrowsere (dillo, netsurf, surf og xxxterm); libghc-stm-dev, et værktøj til at hjælpe med at skrive fejlfrie, trådede programmer; scratch (et let, interaktivt, samarbejds-udviklingsmiljø designet til oprettelse af interaktive historier, animationer, spil, musik og kunst) og plymouth (en startstids-I/O-multiplexer).

DebConf11- og 12-videoer

IRILL, Debian-sponsor vedrørende DebConf-videoer, har udgivet alle videoerne fra DebConf11 og -12. De er tilgængelige både i MP4- (H.264) og (anbefalet) Ogg-format, let tilgængelige gennem deres videoafspiller (DebConf11: 56 videoer; DebConf12: 72 videoer).

Debian ud over skyen

Keith Chuvala, leder af Space Operations Computing (SpOC) for NASA, annoncerede i denne uge, at institutionen skifer til Debian på den Internationale Rumstations bærbare computere. Særligt ISS-astronauterne vil komme til at anvende computere, der kører Debian 6. Chuvala nævnte at de behøvede et styresystem, der var stabilt og pålideligt, samt at de ville benytte Linux Foundation til oplæring af deres astronauter og it-specialister.

Debian i Google Compute Engine

Google annoncerede nyligt om tilgængeligheden af Debian-images på deres Infrastructure as a Service (IaaS), Google Compute Engine. I øjeblikket distribueres både version 6.x og 7.x af Debian på deres infrastruktur, for at kunne stille en lettere migrering af arbejdsbyrden til rådighed. For hurtig overførsel samt for at reducere båndbreddeomkostningerne, er Google vært for et Debian-pakkemirror til brug i forbindelse med Google Compute Engines Debian-instancer.
Som annonceret af Google, vil Debian fra nu af være standardimagetypen i deres Compute Engine.

Bits fra DPL'en

Lucas Nussbaum sendte sin første månedlige rapport over DPL-aktiviteter. Ud over at takke de andre kandidater, vælgerne og den foregående projektleder, Stefano Zacchiroli, gav den nyvalgte projektleder et resume over sine første tretten dages akvititeter. Lucus forkuserede i særdeleshed på den igangværende diskussion om Debians logo som et registreret varemærke, planlagde - med hjælp fra Moray Allan - en undersøgelse af de primære Debian-hold, med det formål at konstatere deres helbredstilstand, og begyndte at arbejde på at forbedre og dokumentere veje ind i projektet.

Coding Freedom: et nærmere kig på Debian-bidragydere

Gabriella Coleman annoncerede om den nylige udgivelse af hendes bog, "Coding Freedom: The Ethics and Aesthetics of Hacking", som primært er inspireret af Debians fællesskab og aktive medlemmer. Bogen forsøger at identificere og forklare nøglefaktorer, som har påvirket udviklingen af fri software-projekter, mens deres sociale indvirkning undersøges. En god del er baseret på Debian, efter to års etnografisk forskning. Et kapitel handler om projektet, mens mange andre trækker på interview med Debian-udviklere.
Bogen er tilgængelig under en Creative Commons-licens og kan frit hentes.

Andet nyt

Guido Günther sendte en rapport fra det 6. Debian Groupware-møde, der fandt sted i Essen, Tyskland.

Gunnar Wolf offentliggjorde at deadlinen for sponseret tilmelding til DebConf13 i Schweiz, officielt er blevet forlænget til søndag den 19. maj. For flere oplysninger om hvordan man tilmelder sig, kan man se den oprindelige offentliggørelse af åbningen for tilmeldinger.

Kommende begivenheder

Der er en kommende Debian-relateret begivenhed:

Man finder flere oplysninger om Debian-relaterede arrangementer og foredrag i begivenhedsafsnittet på Debians websted, ellers kan man tegne abonnement på en af vores arrangementspostlister dækkende forskellige områder: Europa, Holland, spansktalende Amerika, Nordamerika.

Ønsker du at organisere en Debian-stand eller en Debian-installeringsfest? Kender du til andre kommende Debian-relaterede arrangementer? Har du holdt et Debian-foredrag og ønsker at linke til det fra vores foredragsside? Send en engelsksproget e-mail til Debian Events Team.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: mysql-5.5, xen, stunnel og strongswan. Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Stable Release Team har udgivet en opdateringsbulletin vedrørende pakken: clamav. Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

373 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt mange andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 512 pakker forældreløse og 139 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Cédric Boutillier, Francesca Ciceri, Sylvestre Ledru, Victor Nițu og Justin B Rye..
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.