Debians projektnyheder - 31. marts 2014

Velkommen til årets sjette udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Debian Installer Jessie Alpha 1 udgivet

Den 19. marts offentliggjorde Cyril Brulebois, medlem af Debian Installer-holdet, udgivelsen af Debian Installer Jessie Alpha 1: den første alfaudgave af installeringsprogrammet til Debian 8 Jessie. Flere forbedringer er indført, blandt andre en fejlrettelse i pakken apt-setup package og det faktum, at grub-installer nu understøtter valg af GRUB-bootdisken via en menu. Desuden er standardskrivebordsmiljøet indtil videre Xfce, om end det vil blive genovervejet i august. Hvad angår ændringer til hardwareunderstøttelsen, er et par arkitekturer ikke længere understøttet, og installeringsprogrammet vil ikke undersøtte sparc-systemer på grund af at det ikke er lykkedes at opbygge pakken til dén platform; Release Team vurderer sparcs fremtid som en officiel port. Linux-kernen er opdateret fra 3.2 til 3.13, og FreeBSD-kernen fra 9.0 til 9.2. Slutteligt opfordrer Cyrils til, at alle Debian-medlemmer og -støtter hjælper med udgivelsesprocessen, ved at finde og indsende fejl i installeringsprogrammet. Cd'erne og andre ressourcer, som er nødvendige for at afprøve det, er tilgængelige fra websiden. Holdet bag Debian Installer kan også kontaktes på engelsk via postlisten Debian-boot og IRC-kanalen #debian-boot på irc.debian.org.

Den indiske delstat Tamil Nadu indfører Debian-derivativet BOSS GNU/Linux som officielt styresystem

Så langt tilbage som i juli 2011, besluttede Indiens føderale regering at tage en ny ICT-politik i brug, baseret på kravet om at anvende open source-styresystemer frem for proprietær software, som en reaktion på Microsofts annoncering af, at de ikke længere ville understøtte Windows XP efter den 8. april 2014. Senere samme år, i november 2011, udgav delstaten Tamil Nadu, som ligger længst mod syd på det indiske subkontinent, Government Order No. 15, som indførte Debian-derivativet BOSS (Bharat Operating Systems Solutions) GNU/Linux, som et obligatorisk styresystem, der skal installeres og anvendes på alle regeringens computersystemer, i særdeleshed dem hos Department of Information Technology (Ministeriet for informationsteknologi). BOSS GNU/Linux, udviklet af Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC), understøtter alle indiske sprog, bio-opfattende enheder samt digitale signaturer, og kan tilpasses lokale miljøer, som det indiske dagblad The Hindu gjorde opmærksom på i en nylig artikel. Ud over de lavere omkostninger ved at skifte til BOSS GNU/Linux, var det også den mindskede risiko for at blive ramt af computervirus eller blive påvirket af hacking- og phishingangreb, som førte til de indiske regerings beslutning om at implementere det nye styresystem. På trods af dekretet blev udsendt i november 2011, har mange regeringskontorer i Tamil Nadu fortsat benyttet Windows XP, men Microsofts nylige annoncering om at understøttelsen ikke vil fortsætte efter den 8. april, har fået Tamil Nadus regering til at give sine ministerier besked om at det er et krav at de installere BOSS GNU/Linux på alle deres systemer, med et nyt dekret udgivet for nogle uger siden.

Genopbygning af Debian-arkivet med Clang

Sylvestre Ledru udgav på sin blog resultaterne af den komplette genopbygning af Debian-arkivet med Clang 3.4, som han udførte sammen med David Suárez. I øjeblikket er der 2193 pakker i arkivet, som ikke kan opbygges fra kildekoden. Selv om der er tale om omtrent det samme antal pakker, som ikke kunne opbygges med Clang 3.3 for mere end et år siden, er det godt nyt, da antallet af pakker i arkivet er forøget (hvilket betyder af procentdelen af fejl er faldet), og Clang 3.4 har også flere kontroller og fejlgenkendelse. Resultater og statistikker er tilgængelige fra det dedikerede websted.

BeagleBoard skifter til Debian

BeagleBone Black er en fællesskabsunderstøttet udviklingsplatform, som kombinerer styrken ved et ARM-udviklingsboard med hobbypotentialet ved to 32 bit-mikrocontrollere. I et interview, indikerede Jason Kridner, medstifter af BeagleBoard.org, at standardstyresystemet på disse BeagleBone Black-boards, så vel som på andre BeagleBoard.org-boards, skiftes til Debian.

Andet nyt

David Moreno offentliggjorde på sin blog, at en ny postliste, debian-astro, er blevet oprettet med det formål at have et sted, at diskutere astronomi i Debian, både for professionelle og for amatører, og til generel snak om pakning og udvikling af astronomirelaterede værktøjer i Debian.

Lucas Nussbaum, Debians projektleder, opdaterede delegeringen til New Member Front Desk-holdet, som får to nye medlemmer: Jan Dittberner og Mike Gabriel.

Afstemningsperioden i Debians projektledervalg 2014 er åben indtil den 13. april. Den nye projektleders valgperiode begynder den 17. april.

Adam D. Barratt offentliggjorde at Wheezy 7.5-punktopdateringen er planlagt til den 26. april. NEW-køen til den stabile distribution vil blive frosset en uge før den faktiske udgivelsesdato.

Nye Debian Contributors

To personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Gunnar Hjalmarsson og Akira Mitsui velkommen i vores projekt!

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: python2.7, iceweasel, extplorer, chromium-browser, libyaml, libyaml-libyaml-perl, libxalan2-java, ruby-actionmailer-3.2, ruby-actionpack-3.2 og postfixadmin. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Stable Release Team har udgivet opdateringsbulletiner vedrørende pakkerne: tzdata (i Squeeze og Wheezy) og clamav (i Squeeze og Wheezy). Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

216 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt mange andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 567 pakker forældreløse og 134 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Stephan Beck, Cédric Boutillier og Justin B Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.