Debian voor amateurradio

Ondersteuning bij de specifieke uitgave

Documentatie

Voordat u ondersteuning zoekt bij iemand anders, is het meestal goed om zelf een antwoord op uw probleem te proberen te vinden. Op die manier krijgt u meestal de antwoorden die u nodig heeft, en zelfs als dat niet het geval is, zal de ervaring met het lezen van de documentatie waarschijnlijk voor u in de toekomst nuttig zijn.

Zie de amateurradio-specifieke documentatiepagina of de Debian documentatiepagina voor een lijst met beschikbare documentatie.

Mailinglijsten

Debian wordt ontwikkeld via gedistribueerde ontwikkeling over de hele wereld. Daarom wordt de voorkeur gegeven aan e-mail om verschillende onderwerpen te bespreken. Een groot deel van de conversatie tussen Debian-ontwikkelaars en -gebruikers verloopt via verschillende mailinglijsten.

Voor ondersteuning specifiek met betrekking tot het gebruik van amateurradiosoftware kunt u terecht op de Engelstalige mailinglijst van Debian voor amateurradiogebruikers.

Voor meer algemene ondersteuning in verband met Debian die geen betrekking heeft op het gebruik van amateurradiosoftware, kunt u terecht op de Debian mailinglijst voor Nederlandstalige gebruikers.

Voor gebruikersondersteuning in andere talen kunt u de tabel met mailinglijsten voor gebruikers raadplegen.

Onlinehulp in realtime via IRC

IRC (Internet Relay Chat) is een manier om in realtime te chatten met mensen van over de hele wereld. IRC-kanalen gewijd aan Debian zijn te vinden op OFTC.

Om verbinding te maken, heeft u een IRC-client nodig. Enkele van de populairste clients zijn HexChat, ircII, irssi, epic5 en KVIrc, die allemaal zijn verpakt voor Debian. Zodra u de client hebt geïnstalleerd, moet u hem vertellen dat hij verbinding moet maken met de server. In de meeste clients kunt u dat doen door het volgende te typen:

/server irc.debian.org

Zodra u verbonden bent, kunt u zich aanmelden bij het kanaal #debian-hamchat door het volgende te typen:

/join #debian-hamchat

Opmerking: clients zoals HexChat hebben vaak een andere, grafische gebruikersinterface voor het verbinden met servers/kanalen.

Er zijn ook een aantal andere IRC-netwerken waar u over Debian kunt praten.