Figyelem! A fordítás elavult, olvasd az eredetit.

Debian Fejleszetők Sarka

Ezen az oldalon lévő információk ugyan nyilvánosak, inkább fejlesztők számára lehetnek érdekesek.

Alapok

A Debian Szervezete
A Debian sok ponton érhető el és sok ember vesz részt benne. Ez az oldal bemutatja, hogy bizonyos kérdésekben kit kell keresned és megmutatja, ki fog válaszolni.
A résztvevők
A Debian a világ minden részéről származó emberek együttműködéseként készül. A csomagolói munka általában közösen történik a Debian Fejesztők (DD) (akik teljes jogú tagjai a Debian projektnek) és a Debian Karbantartók (DM) közreműködésével. Itt megtalálhatod a Debian Fejlesztők és a Debian Karbantartók listáját, együtt az általuk karbantartott csomagok listájával.

Szintén áthatod a Debian fejlesztők világtérképét és a különböző eseményekről szóló kép galériát.

Csatlakozás a Debainhoz
A Debain Projekt önkéntesekből áll, és mi általában olyan fejlesztőket keresünk, akik rendelkeznek némi technikai tudással, érdeklődnek a szabad szoftver iránt és van némi szabadidejük. Te is tudod segíteni a Debaint, csak nézd meg a lejebb linkelt oldalakat.
Fejlesztők adatbázisa
Az adatbázis mindeki számára elérhető alapinformációkat tartalmaz, a személyesebb adatok csak más fejlesztők számára elérhetőek. Használd az SSL verziót, ha be akarsz lépni, hogy elér azokat.

Az adatbázisban megnézheted a projekt gépeket, megszerezheted bármely fejlesztő GPG kulcsát, megváltoztathatod a jelszavad vagy megtanulhatod beállítani a levél továbbítást a Debian fiókodból.

Ha használni szeretnéd a Debian gépek egyikét, feltétlenül olvasd el a Debian gépek használati szabályait.

Az Alkotmány
A szervezet legfontosabb dokumentuma, mely leírja a Projekt felépítését a hivatalos döntéshozatali folyamathoz.
Szavazási információk
Minden, amit tudni szerettél volna a vezetők megválasztásáról, a logó kiválasztásáról, és úgy általában, hogyan szavazunk.
Kiadások
Ez a jelenlegi és korábbi kiadások listája, néhányról részletes információk önálló oldalakon.

Közvetlenül elérheted a jelenlegi stabil kiadást és a testing terjesztés web oldalait.

Különböző architektúrák
A Debian nagyon sok fajta számítógépen fut (az Intel-kompatibilis kiadás csak az első volt). A karbantartók különféle hasznos oldalakat tartanak fent a ‘portolások’ részére. Vess rá egy pillantást és talán te is szeretnél majd egy furcsa nevű vasat.

Csomagolás

Debian Irányelvek Kézikönyve
Ez a kézikönyv leírja a azokat a követelményeket, melyeknek egy Debian terjesztésnek meg kell felelnie. Ez tartalmazza a Debian archívum felépítését és tartalmát, az operációs rendszer néhány kialakítási kérdését. Tartalmazza még azokat a technikai követelményeket, melyeknek az összes, a terjesztésben szereplő csomagnak meg kell felelnie.

Röviden: el kell olvasnod!

Van itt néhány, a Szabályzathoz kapcsolódó dokumentum, ami még érdekes lehet:

 • Fájlrendszer Hierarchia Szabvány (FHS)
  A FHS azon könyvtárak (vagy fájlok) listája, ahova a dolgokat tenni kell, mert meg kell feleljen a 3.x irányelveknek
 • A build-essential csomagok listája
  A build-essential csomagra várhatóan szükséged lesz, mielőtt megpróbálnál egy csomagot készíteni vagy olyan csomagkészlet, amit nem kell a csomagod Build-Depends sorában feltüntetned.
 • Menü rendszer
  A programok, amik felülettel rendelkeznek és nem igényelnek speciális parancssori paramétereket a normál működéshez, kellett volna egy menü bejegyzést regisztrálni. Ellenőrízd a menürendszer dokumentációját is.
 • Emacs irányelvek
  Az Emacsal kapcsolatos csomagok a saját al-irányelveiket tartalmazó dokumentumokhoz tartják magukat.
 • Java Irányelvek
  Hasonló a fentihez, a Java csomagok tekintetében.
 • Perl Irányelvek
  Az al-irányelvek az Perl csomaggal kapcsolatos tartalmaznak mindent.
 • Python Irányelvek
  A javasolt al-irányelvek az Perl csomaggal kapcsolatos tartalmaznak mindent.
 • Debconf specifikációk
  Specifikáció a "debcon" konfiguráció management programhoz.
 • Adatbázis Alkalmazások Irányelvei (tervezet)
  Irányelvek és tanácsok gyűjteménye adatbázis alkalmazást tartalmazó csomagokhoz.
 • Tcl/Tk Irányelvek (tervezet)
  Al-irányelvek, melyek mindet tartalmaznak a Tcl/Tk csomagokról.
 • Debian irányelvek Ada-hoz
  Al-irányelvek, melyek mindent tartalmaznak az Ada csomagokról.

Végy egy pillantást az Irányelvek javasolt módosításaira is.

Figyelem! A régi Csomagolási Kézikönyv legtöbb része integrálásra került a az Irányelvek Kézikönyv legutolsó verziójába.

Fejlesztők Hivatkozásai
E dokumentum célja, hogy áttekintést nyújtson a szükséges eljárásokról és az elérhető erőforrásokról Debian fejlesztőknek. Ez is amolyan el-kell-olvasni.
Új Karbantartók Útmutatója
Ez a dokumentum leírja a Debian csomagok felépítését érthető nyelven, melyet nagyon sok példával szemléltet. Ha fejlesztő (csomagoló) szeretnél lenni, ezt egészen biztosan el kell olvasnod.

Folyamatban...

A testing terjesztés
A csomagod a ‘testing’ terjesztésbe kerül, és ha arra érdemesnek találják, a soronkövetkező Debian kiadás része lehet.
Kiadást befolyásoló hibák
Ez azoknak a hibáknak a listája, melyek azt okozzák, hogy a csomag kikerül a "testing" terjesztésből vagy pedig késést okoz a terjesztés kiadásában. Azok a hibajelzések, melyek jelölése súlyos vagy annál rosszabb, erre a listára juttatják - amilyen gyorsan csak lehet, javítsd a csomaggal kapcsolatosan jelzett hibákat.
A Hibakövető Rendszer
A Debian Hibakövető Rendszer (BTS) maga alkalmas hibák jelentésére, megtárgyalására, kijavítására. A Debian szinte bármely részével kapcsolatos hibajelentést nagyon szívesen veszünk itt. A BTS egyaránt jól használható felhasználok és fejlesztők részére egyaránt.
Csomagáttekintés a fejlesztők szemszögéből
A csomag információkról és a csomagkövetésről szóló weboldal értékes információgyűjteményt nyújt a karbantartók számára.
A Csomagkövető Rendszer
Ha a fejlesztők naprakészek szeretnének lenni más csomagokkal, a csomakövető rendszer lehetőséget nyújt, hogy feliratkozzanak (e-mail-ben) arra a szolgáltatásra, ami azokkal a feliratkozot csomagokkal kapcsolatos BTS levelek másolatát és értesítéseket küld a feltöltésekről és telepítésekről.
Csomagok, melyeknek segítségre van szükségük
Munka-Szüksége és Leendő Csomagok (Work-Needing and Prospective Packages - WNPP) egy olyan lista, ami azokat a Debian csomagokat tartalmazza, melyek új karbantartóra várnak. Olyan csomagokat is tartalmaznak, melyeket fel kéne venni a Debianba. Olvasd el, ha csomagot szeretnél készíteni vagy örökbe fogadni.
Érkeztető rendszer
Az új csomagok az Érkeztető (Incoming) rendszerbe kerülnek feltöltésre, a belső archív szerveren. Az elfogadott csomagok gyakorlatilag azonnal elérhetőek HTTP-n keresztül, és napi négy alkalommal terjesztik azokat a tükrözésekre.
Figyelem: Az Érkeztető rendszer természete miatt nem javasoljuk annak tükrözését.
Lintian jelentések
A Lintian egy olyan program, amely ellenőrzi a csomagokat, hogy azok megfelelnek-e az Irányelveknek. Célszerű használni minden feltöltés előtt; a fent említett oldalon jelentéseket találhatsz a terjesztés összes csomagjáról.
Segíts a Debian-nak
A Debian wiki-n tanácsokat gyűjtünk össze fejlesztőknek és más közreműködőknek.
Kísérleti terjesztés
A kísérleti (experimental) terjesztés a kísérleti fázisban lévő csomagok elhelyezésére használt. Csak akkor használd a kísérleti kiadás csomagjait, ha pontosan tudod, hogy kell használni ezeket.