Pažnja! Ovaj prijevod je jako zastario, molimo pogledajte original.

Dokumentacija

Bitan dio svakog operativnog sustava je dokumentacija, tehnički priručnici koji opisuju kako rade i kako se koriste programi. Kao dio napora da se stvori visokokvalitetan slobodan operativni sustav, Debian projekt se jako trudi svim svojim korisnicima pribaviti pravu dokumentaciju u lako dostupnom obliku.

Brzi početak

Ako ste novi u Debianu, preporučujemo da počnete čitanjem:

Imajte ih pri ruci kad budete radili svoju prvu instalaciju Debiana, jer će ti dokumenti vjerojatno odgovoriti na mnoga pitanja i pomoći vam u radu sa vašim novim Debian sustavom. Kasnije biste mogli proći kroz:

Na kraju, toplo preporučujemo da ispišete i imate pri ruci Debian GNU/Linux Reference Card, popis najvažnijih naredbi za Debian sustave.

Postoji značajna količina druge dokumentacije koja je popisana ispod.

Vrste dokumentacije

Većina dokumentacije uključena u Debianu je napisana za GNU/Linux općenito. Postoji i nešto dokumentacije napisane baš za Debian. Ovi dokumenti dolaze u sljedećim osnovnim kategorijama:

Priručnici

Priručnici su slični knjigama, zbog toga što opširno opisuju velike teme.

Priručnici specifični za Debian

Potpuni popis Debian priručnika i druge dokumentacije se može naći na web stranicama Debian Dokumentacijskog Projekta.

Postoje i više priručnika orijentiranih prema korisnicima Debian GNU/Linuxa, dostupnih kao tiskane knjige.

Priručnici za GNU/Linux općenito

Neki od najpopularnijih Linux dokumenata i priručnika su Linux Installation and Getting Started, Linux Users' Guide, Network Administrators' Guide, System Administrator's Guide, i drugi.

Linux dokumentacija se koordinira naporima Linux Dokumentacijskog Projekta (LDP). Sve LDP priručnike možete naći na njihovim web stranicama, skupa s dosta druge dokumentacije, što u elektroničkom, što u tiskanom obliku.

HOWTOi

HOWTO (KAKO) dokumenti, kao što im i ime kaže (eng. how to, kako), opisuju kako nešto učiniti, i obično pokrivaju užu temu.

Neki od najvažnijih Linux HOWTOa su:

Možete ih instalirati na svoj stroj, iz paketa doc-linux-text i doc-linux-html. Hrvatske prijevode sadrži paket doc-linux-hr.

FAQ-i

Kratica FAQ znači frequently asked questions, tj. učestalo postavljana pitanja. FAQ je dokument koji odgovara na ta pitanja.

Linux FAQ sadrži informacije o Linuxu općenito.

Pitanja specifična za Debian su odgovorena u Debian FAQ-u. Postoji i odvojeniFAQ o Debian CD/DVD snimkama.

Molimo pogledajte LDP FAQ indeks za više informacija.

Drugi, kraći dokumenti

Sljedeći dokumenti sadrže brže, kraće upute:

manual stranice
Tradicionalno, svi Unix programi su dokumentirani manual stranicama, referentnim uputama dostupnima koristeći naredbu man. Obično nisu namijenjeni početnicima. Manual stranice dostupne u Debianu možete pretraživati i čitati na https://manpages.debian.org/.
info datoteke
Mnogo GNU softvera je dokumentirano info datotekama umjesto manual stranica. Ove datoteke sadrže detaljne informacije o samim programima, opcije i primjere korištenja, a dostupne su korištenjem naredbe info.
razne README datoteke
Tzv. read me, tj. pročitaj me datoteke su također česte -- one su jednostavne tekstualne datoteke koje opisuju jednu stvar, obično jedan paket. Možete ih naći puno u poddirektorijima /usr/share/doc/ na vašem Debian sustavu. Svaki paket tamo ima poddirektorij sa svojim "read me" datotekama, a može sadržavati i primjere postavki. Primijetite da kod većih programa dokumentacija tipično dolazi u zasebnom paketu (istog imena kao i originalni paket, samo s nastavkom -doc).
podsjetnici

Podsjetnici su kartice sa vrlo kratkim sažetkom određenog (pod)sustava. Obično takav podsjetnik sadrži najčešće korištene naredbe na jednom listu papira. Neki od korisnijih podsjetnika i zbirki podsjetnika su:

Debian GNU/Linux Reference Card
Ova kartica, koja se može ispisati na jednom listu papira, sadrži popis najvažnijih naredbi i dobra je referenca za nove korisnike Debiana koji se s njima žele upoznati. Potrebno je barem osnovno predznanje o računalima, datotekama, direktorijima i naredbenom retku. Novi korisnici će možda željeti prvo pročitati Debian Reference.

Ako ste provjerili među gornjim resursima i još ne možete naći odgovore na svoja pitanja ili rješenja svojih problema u vezi s Debianom, pogledajte našu stranicu za podršku.