Figyelem! A fordítás elavult, olvasd az eredetit.

Felhasználói dokumentáció

Minden operációs rendszernek fontos része a dokumentáció, a műszaki leírás, ami leírja a programok működését és használatát. Annak az erőfeszítésnek a részeként, hogy magas szinvonaló operációs rendszert hozzunk létre, a Debian projekt mindent megtesz annak érdekében, hogy minden felhasználóját számára megfelelő, könnyen elérhető dokumentációhoz juttassa.

Gyorstalpaló

Ha új neked a Debian, akkor azt javasoljuk, ezek elolvasásával kezdd:

Az első Debian telepítésekor legyenek kéznél, valószínűleg sok kérdésedre kapsz belőlük választ, és segítenek az új Debian rendszereddel való munkában. Később ezeket érdemes átnézned:

Végül mindenképp érdemes kinyomtatnod, és a kezed ügyében tartanod a Debian GNU/Linux referenciakártyát, a Debian rendszerek legfontosabb parancsainak listáját.

Ezen kívül további dokumentációkat is találhatsz az alábbi listában.

Dokumentációk típusai

A legtöbb dokumentáció, amit a Debian tartalmaz, általában a GNU/Linux-hoz íródott. Szintén megtalálható benne néhány Debian-specifikus leírás. A dokumentumok az alábbi kategóriákba sorolhatók:

Kézikönyvek

A kézikönyvek valódi könyvekre hasonlítanak, mivel kimerítően tárgyalnak egy-egy nagyobb témát.

Debian-specifikus kézikönyvek

A Debian kézikönyveinek és más dokumentációjának teljes listája megtalálható a Debian dokumentációs projekt weboldalán.

Néhány, a felhasználók kezébe szánt Debian GNU/Linuxhoz írt kézikönyv elérhető a nyomtatott könyvek oldalon.

HOWTO-k

A HOWTO dokumentumok (magyarul HOGYANok), ahogy a nevük is mutatja, arról szólnak, hogyan csinálj dolgokat, és alaposan kitárgyalják az adott kérdést.

FAQ-k

A FAQ (magyarul GYIK) jelentése: gyakran ismétlődő kérdések. A FAQ egy olyan doksi, ami válaszol az ottani kérdésekre.

A Debiant érintő kérdésekre a Debian FAQ-ban találhatod meg a választ. Külön FAQ áll rendelkezésre a Debian CD/DVD-képfájlokról.

Más, rövid dokumentumok

A következő leírások rövidebb, gyorsabb útmutatást tartalmaznak:

kézikönyvoldalak
A hagyományok szerint minden Unix program dokumentációja elérhető kézikönyvoldalakon, amiket a man paranccsal lehet elérni, de ezeket általában nem kezdőknek szánják. A Debianhoz elérhető kézikönyvoldalakat olvasni és tartalmukban keresni a https://manpages.debian.org/ címen lehet.
info fájlok
Sok GNU szoftver dokumentációja info fájlokban található kézikönyvoldalak helyett. Ezek a fájlok a program és lehetőségei részletes leírását, illetve a használatra vonatkozó példákat tartalmaznak, és az info parancs segítségével érhetők el.
különböző README fájlok
A read me (olvass el) fájlok szintén gyakoriak, ezek egyszerű szövegfájlok, amik általában egy csomag tartalmát írják le. Ezek legtöbbjét a Debian-rendszereden a /usr/share/doc/ könyvtár alkönyvtáraiban találhatod meg. Ebben a könyvtárban minden programcsomagnak saját alkönyvtára van a hozzá tartozó read me fájlokkal, ami tartalmazhat a beállításra vonatkozó példákat is. Ne felejtsd el, hogy a nagyobb programok dokumentációja általában külön csomagban található (aminek a neve megegyezik az eredeti csomagéval, -doc végződéssel).
gyorsreferencia-kártyák

A gyorsreferencia-kártyák egy (al)rendszer leírásának tömör összefoglalását nyújtják. Általában a leggyakrabban használt parancsokat tartalmazzák egyetlen papírlapra nyomtatott formában. Néhány említésre méltó referenciakártya, illetve gyűjtemény:

Debian GNU/Linux referenciakártya
Ez a kártya, ami kinyomtatható egyetlen lapra, a legfontosabb parancsok listáját és a hozzájuk tartozó leírásokat tartalmazzak, amik segítségével a kezdő Debian felhasználók alaposabban megismerkedhetnek velük. Használatához a számítógépek, a fájlok, a könyvtárak és a parancssor fogalmának legalább alapszintű ismerete szükséges. Teljesen kezdő felhasználók számára először a Debian referencia elolvasása ajánlott.

Ha a fenti oldalak mindegyikét átnézted és még mindig nem kaptál választ a kérdéseidre, vagy megoldást a Debian-nak kapcsolatos problémádra, akkor látogasd meg a terméktámogatási oldalunkat.