Avertisment! Această traducere este prea veche, vă rugăm să vedeți originalul.

Documentație

O parte importantă a oricărui sistem de operare este documentația, manualele tehnice care descriu operarea și folosirea programelor. Ca o parte a efortului de a crea un sistem de operare liber de înaltă calitate, Debian face toate eforturile pentru a oferi utilizatorilor săi o documentație corespunzătoare, într-o formă ușor accesibilă.

Start rapid

Dacă ești un utilizator nou iți recomandăm să începi cu:

Este recomandat să ai aceste documente la prima instalare Debian. Probabil vei găsi răspunsuri la multe întrebări și te vor ajuta să lucrezi cu noul sistem Debian. Mai târziu vei dori să parcurgi:

În final, ai grijă să printezi și să ai la îndemână Fișa de referință Debian GNU/Linux, o listă cu cele mai importante comenzi pentru sisteme Debian.

O cantitate apreciabilă de documentație este enumerată mai jos.

Tipuri de documentație

Mare parte din documentația inclusă de Debian a fost scrisă pentru GNU/Linux în general. Există și documentație scrisă special pentru Debian. Aceste documente sunt catalogate în:

Manuale

Manualele sunt asemănătoare cărților, deoarece tratează exhaustiv subiecte importante.

Manuale specifice Debian

Lista completă a manualelor, precum și alte documente se pot găsi la Proiectul de documentație Debian.

Există și câteva manuale tipărite concepute pentru utilizatori, scrise pentru Debian GNU/Linux.

Manuale pentru GNU/Linux în general

Printre cele mai populare documente și manuale Linux Linux Installation and Getting Started, Linux User's Guide, Network Administrator's Guide, System Administrator's Guide, și altele.

Documentația Linux este coordonată de Linux Documentation Project (LDP). Intregul set de manuale LDP se găsește aici, împreună cu alte documente, electronice sau tipărite.

HOWTO

Documentele HOWTO descriu cum să rezolvați o anumită problemă, și deobicei, tratează un subiect specific.

Cele mai importante sunt:

Întrebări frecvente

FAQ se traduce prin întrebări frecvente. Un FAQ este un document care răspunde acestor întrebări.

Linux FAQ conține informații despre Linux în general.

Întrebările legate de Debian își găsesc răspunsul în Debian FAQ. De asemenea, există și întrebări frecvente despre imaginile de CD/DVD.

Vezi indexul LDP FAQ pentru mai multe informații.

Alte documente mai scurte

Documentele următoare includ informații mai rapide și mai scurte:

pagini man
Tradițional toate programele Unix sunt documentate cu pagini de manual. Documentația este disponibilă prin intermediul comenzii man. Paginile man nu sunt destinate începătorilor. Poți citi și căuta prin această documentație la adresa https://manpages.debian.org/.
fișierele info
Multe programe GNU sunt documentate prin fișiere în format info în loc de pagini de manual. Aceste fișiere conțin informațiidetaliate depre program, opțiuni și exemple de folosire și sunt accesibile prin comanda info.
diverse fișiere README
Fișierele citește-mă sunt uzuale. Acestea sunt simple fișiere text care descriu diverse lucruri, pe scurt. Poți găsi o grămadă în subdirectoarele /usr/share/doc/. Fiecare pachet are un subdirector dedicat, în care se gasesc fișiere de documentație, eventual și exemple de configurare. Pentru programele mari și voluminoase, documentația este grupată într-un package separat (cu același nume ca și pachetul original, plus terminația -doc).
fișe de referință

Fișele de referință sunt sumare foarte scurte a unui anume (sub)sistem. În general o asemenea fișă conține cele mai uzuale comenzi pe o singură coală de hârtie. Fișe de referință și colecții notabile includ:

Fișa de referință Debian GNU/Linux
Această fișă poate fi tipărită pe o singură coală de hârtie și conține o listă cu cele mai importante comenzi și este o referință bună pentru noii utilizatori ce doresc să se familiarizeze cu ele. Cel puțin cunoștințe de bază despre calculatoare, fișiere, directoare și linia de comandă sunt necesare. Utilizatorii noi pot citi mai întâi Manualul de referință Debian.

Dacă ai verificat toate resursele de mai sus și nu ai găsit răspunsuri la întrebările tale sau soluții pentru problemele tale legate de Debian, vezi și pagina de suport Debian.