Uyarı! Bu çeviri oldukça eski, lütfen belgenin özgün haline bakın.

Belgelendirme

Bir işletim sisteminin önemli bir parçası, programların nasıl çalıştığını ve kullanıldığını açıklayan teknik belgelerdir. Debian Projesi, yüksek kalitede özgür bir işletim sistemi yapmak için, kullanıcılara gerekli belgeleri kolayca erişilebilir halde sunmaktadır.

Hızlı başlangıç

Eğer Debian'da yeni iseniz ilk olarak şunları okumanızı öneririz:

Bu belgeler elinizin altındayken ilk Debian yüklemenizi yaptığınızda muhtemelen bir çok sorunun cevabına ulaşacaksınız ve yeni Debian sisteminizin nasıl kullanılacağı hakkında yardımı alacaksınız. Daha sonra şunlarla devam etmeyi isteyebilirsiniz:

Son olarak, Debian sistemi hakkında en önemli komutların listesinin yer aldığı Debian GNU/Linux Başvuru Kartı'nı çıktı alıp, elinizde bulundurduğunuzdan emin olun.

Aşağıda diğer belgelerin bir listesi bulunmaktadır.

Belge türleri

Debian içerisinde yer alan bir çok döküman genel olarak GNU/Linux için yazılmıştır. Ayrıca sadece Debian için yazılmış belgeler de bulunmaktadır. Bu dökümanlar aşağıdaki temel kategorilere ayrılmıştır:

Klavuzlar

Klavuzlar kapsamlı bir şekilde ana konuları anlattığından, kitaplara benzemektedir.

Debian'a özgü klavuzlar

Debian klavuzları ve diğer belgelerinin tamamının listesi Debian Belgelendirme Projesi web sayfalarında bulunabilir.

Ayrıca Debian GNU/Linux için yazılmış, birkaç kullanıcıya-yönelik klavuz kitaplar sayfasında mevcuttur.

GNU/Linux için genel klavuzlar

Bazı popüler Linux belge ve klavuzları: Linux Kurulumu ve Başlarken, Linux Kullanıcısının Rehberi, Ağ Yöneticisinin Rehberi, Sistem Yöneticisinin Rebheri ve diğerleri.

Linux belgelendirmesi Linux Belgelendirme Projesi (LDP)'nin koordinesi ile sağlanmaktadır. LDP klavuzlarının tamamınını, elektronik ve çıktı alınabilir şekilde, kendi web sayfalarında bulabilirsiniz.

NASILYAPILIRlar

NASILYAPILIR belgeleri, isminden de anlaşılacağı gibi, genelde belli bir konunun nasıl yapıldığını anlatır.

Bazı en önemli Linux NASILYAPILIRları:

SSSlar

SSS, sıkça sorulan sorular anlamına gelmektedir. Bir SSS belgesi bu tür soruları cevaplamaktadır.

Linux SSS, Linux hakkında genel olarak gerekli bilgiyi içermektedir.

Debian ile alakalı sorular Debian SSS sayfasında cevaplanmıştır. Ayrıca Debian CD/DVD kalıpları hakkında SSS sayfası da ayrılmıştır.

Lütfen daha fazla bilgi için LDP SSS dizinine bakınız.

Diğer kısa dökümanlar

Aşağıdaki dökümanlar hızlı, kısa talimatları içermektedir:

klavuz sayfaları
Gelenek olarak tüm Unix programları man komutuyla ulaşılabilen, klavuz sayfaları şeklinde belgelenmiştir. Genelde acemiler için değillerdir. Debian içerisinde yer alan klavuz sayfalarını https://manpages.debian.org/ içerisinde arayabilir ve okuyabilirsiniz.
bilgi dosyaları
Bir çok GNU yazılımı klavuz sayfaları yerine bilgi dosyaları şeklinde belgelendirilmiştir. Bu dosyalar, info komutu ile ulaşılabilecek şekilde, program hakkında bilgiyi, seçenekleri ve örnek kullanımı içermektedir.
çeşitli BENIOKU (README) dosyaları
Genelde bir paket gibi, tek bir madde hakkında bilgi veren beni oku dosyaları da yaygındır. Debian sisteminde bunlardan çokça /usr/share/doc/ alt dizinleri altında bulabilirsiniz. Her bir yazılım paketi, kendi beni oku dosyasıyla alt dizini altında bulunur ve ayrıca yapılandırma örnekleri de bulunabilir. Uyarmak gerekirse büyük programların belgeleri genelde ayrı bir şekilde paketlenmiştir (orijinal paket adıyla aynı şekilde sadece sonu -doc paketleri).
hızlı başvuru kartı

Hızlı başvuru kartları belli (alt)sistemler hakkında kısa özetleri içerir. Genelde bu tür kartlar en çok kullanılan komutları tek bir sayfada toplarlar. Bazı dikkate değer başvuru kartları ve koleksiyonları:

Debian GNU/Linux Başvuru Kartı
Bu kart en çok kullanılan komutları tek bir sayfada toplayarak, onları tanımayı isteyen yeni Debian kullanıcıları içindir. En az basit bilgisayar, dosya, dizin ve komut tabanı bilgisi gereklidir. Orta seviye kullanıcılar ilk olarak Debian Başvuru Kaynağı'nı okumak isteyebilir.

Eğer Debian ile ilgili olmak üzere, yukarıdaki kaynaklara baktığınız halde hala sorunucuzun cevabı ya da çözümünü bulamıyorsanız, destek sayfamıza bakınız.