Bemærk: Originalen er nyere end denne oversættelse.

Licensoplysninger

Denne side præsenterer nogle af debian-legals bidragyderes opfattelser af hvordan visse licenser følger Debians retningslinjer for fri software (Debian Free Software Guidelines, DFSG). De fleste af disse opfattelser blev dannet på discussions on the postlisten debian-legal som svar på spørgsmål fra potentielle pakkevedligeholdere og licensgivere. Forespørgsler fra vedligeholdere der overvejer bestemte licenser er velkomne, men vi opfordrer de fleste vedligeholdere til at benytte en af de gængse licenser: GPL, LGPL, modificeret BSD eller Artistic.

Software pakket til Debian placeres normalt i en af fire kategorier. Der er fri software (main), ikke-fri software (non-free), fri software som er delvist afhængig af ikke-fri software (contrib) og software som ikke kan videredistributes (ikke medleveret). Debian Policy, afsnit 2 forklarer præcis hvordan DFSG finder anvendelse i forhold til arkivet. Hvis man er i tvivl, bedes vedligeholdere sende en engelsksproget e-mail til debian-legal vedrørende licenser, herunder teksten hørende til alle nye licenser i mailens krop. Man kan finde det nyttigt at gennemsøge listearkiverne efter navnet på licensen, før der sendes mail til lister med spørgsmål derom. Hvis man alligevel sender et spørgsmål pr. mail, så sørg for at linke til nogle af de tidligere, relevante diskussioner.

debian-legal er vejledende. De faktiske beslutningstagere er ftpmasters og pakkevedligeholderne. Men hvis man ikke kan overbevise de fleste af de generelt fordomsfrie bidragydere til debian-legal, er det formentlig ikke åbenlyst, at softwaren følger DFSG.

Da de faktiske beslutningstagere er ftpmasters og pakkevedligeholderne, er det en meget god ide at kigge på ftpmasters REJECT-OSS'en samt gennemsøge site:packages.debian.org efter de licenser, som du er i tvivl om, for at finde andre eksempler på hvordan det håndteres i Debian. (Søgningen fungerer fordi pakkers copyright-filer offentliggøres på packages.debian.org som ren tekst.)

Andre lister vedligeholdes af Free Software Foundation (FSF) og Open Source Initiative (OSI). Bemærk dog, at Debian-projektet træffer beslutninger på pakkeniveau frem for licenser i det abstrakte, og at listerne indeholder generelle forklaringer. Det er muligt at have en pakke, som indeholder software under en fri licens, med nogle aspekter der gør den ikke-fri. Nogle gange kommenterer debian-legal på licenser i det abstrakte, uden at der findes anvendelse i specifik software. Altimens disse diskussioner kan indikere mulige problemer, er det ofte ikke muligt at give et sikkert svar før specifik software er blevet undersøgt.

Man kan kontakte debian-legal med spørgsmål eller kommentarer vedrørende disse resumeer.

Licenser, som i øjeblikket optræder i Debian main, er blandt andre:

Hvis du anvender en af disse licenser, så prøv at benytte den seneste version, og foretag ikke flere ændringer end højst nødvendigt, med mindre andet er angivet. Licenser markeret med (common) findes i /usr/share/common-licenses på et Debian-system.

Licenser, som i øjeblikket optræder i non-free-afsnittet (ikke-fri) i arkivet, er blandt andre:

Upload ikke software under disse licenser til main-arkivet.

Desuden er noget software ikke-distribuerbart (eksempelvis hvis det slet ikke indeholder en licens), og det ikke engang i non-free.

Under udarbejdelse

For at hjælpe med at fortolke DFSG, bør du gennemse DFSG-OSS'en, som besvarer nogle almindelige spørgsmål om DFSG og hvordan man analyserer software.