Pažnja! Ovaj prijevod je jako zastario, molimo pogledajte original.

Debian mirrori

Debian se distribuira širom svijeta koristeći mirrore (zrcala, ogledala op.prev.) kako bi korisnicima pružili bolji pristup našoj arhivi i smanjili opterećenje naših poslužitelja.

Sljedeće Debian arhive se mirroraju:

Debian paketi (debian/)
Bazen Debian paketa -- ovo uključuje golemu većinu .deb paketa, materijale za instaliranje i izvorni kôd.
Pogledajte popis Debian mirrora koji uključuju debian/ arhivu.
CD snimke (debian-cd/)
Skladište CD snimki: Jigdo datoteke i datoteke ISO slika.
Pogledajte popis Debian mirrora koji uključuju debian-cd/ arhivu.
Stara izdanja (debian-archive/)
Arhiva starih objavljenih verzija Debiana.
Pogledajte Arhive distribucije za više informacija.

Prije Debiana 3.1, postojala i arhiva Non-US paketa (debian-non-US/) koja je uključivala Debian pakete koji nisu mogli biti distribuirani u Sjedinjenim Državama zbog softverskih patenata ili korištenja kriptografije. Ovi paketi su uključeni u glavnu arhivu u Debianu 3.1 i non-US arhiva je prekinuta.

Informacije za vlasnike mirrora

Debian mirrore održavaju dobrovoljci, pa ako ste u položaju da poklonite diskovnog prostora i mrežne povezanosti, napravite mirror i pomozite učiniti Debian pristupačnijim.

Pogledajte stranice o podešavanju mirrora Debian arhive za više informacija o načinima mirroranja, kako raditi djelomično mirroranje, kada mirrorati i još puno toga.

Debian arhivu možete mirrorati djelomično ili u cjelini — provjerite veličinu mirrora.

Možete držati svoj mirror privatnim, ali većina ljudi odabere dodati svoj mirror u našu bazu podataka koja sadrži informacije o svim mirrorima Debiana. Ovo je dobar način kako učiniti mirror poznatim, jer ga korisnici mogu vidjeti u našim popisima mirrora. Vaša organizacija će također dobiti spomen na web stranici za sponzore mirrora.

Ako u vašoj zemlji već ne postoji službeni Debian mirror, a vaš mirror ima dobar bandwidth, možda biste ga željeli učiniti službenim.

Postoje dvije javne mailing liste o Debian mirrorima, debian-mirrors-announce te debian-mirrors. Potičemo sve održavatelje mirrora da se pretplate na listu za vijesti (-announce), jer nju koristimo za sve važne objave. Ta lista je moderirana i ima vrlo malen promet. Druga mailing lista je namijenjena općenitoj diskusiji i otvorena je za sve.

Debian mirrori imaju datoteke s pečatom datuma i vremena koje koristimo kako bi utvrdili kada se neki mirror osvježava. Evo nekih statistika od održavatelja mirrora:

Ako imate pitanja koja nisu odgovorena na ovim web stranicama, možete nas kontaktirati na mirrors@debian.org.