Huomaa: Alkuperäinen sivu on tätä suomennosta uudempi.

Siirrokset ] [ Debian GNU/Hurd ] [ Uutiset ] [ Asetukset ] [ Hurd-romput ] [ Dokumentaatio ] [ Kehitys ] [ Yhteystiedot ]

Debian GNU/Hurd

Esittely

Hurd on joukko palvelimia joita ajetaan GNU Mach-mikroytimen päällä. Yhdessä ne muodostavat perustan GNU-käyttöjärjestelmälle.

Tällä hetkellä Debian on saatavilla ainoastaan Linuxille ja kFreeBSD:lle, mutta Debian GNU/Hurdin myötä olemme alkaneet tarjoamaan GNU/Hurdia myös kehitys-, palvelin- ja työasema-alustaksi. Debian GNU/Hurd toivoaksemme julkaistaan wheezyn myötä.

Kehitystyö

Hurdia kehitetään aktiivisesti, mutta se ei tarjoa sellaista suorituskykyä ja vakautta jota voit odottaa tuotantokäyttöön tarkoitetulta järjestelmältä. Myöskin vain noin joka toinen Debian-paketti on siirretty GNU/Hurdille. Työsarkaa on vielä hiukan edessä ennen kuin voimme tehdä virallisen julkaisun, katso TODO-lista.

Sitä odotellessa, voit osallistua kehitystyöhön mikäli niin haluat. Riippuen kokemuksestasi ja ajasta jonka voit käyttää, voit avustaa meitä usealla eri tavalla. Esimerkiksi, tarvitsemme kokeneita C-koodaajia kehittämään ja toteuttamaan uusia ominaisuuksia sekä korjaamaan ja etsimään vikoja järjestelmästä. Epäonnistumiset-sivu näyttää luettelon paketeista, joiden käännös on epäonnistunut, sekä yhteenvedon syystä. Vaikket olisikaan kovin kokenut C-koodari, voit yhä auttaa: Joko testaamalla nykyisiä järjestelmiä ja tekemällä vikaraportteja, tai yrittämällä kääntää vielä siirtämättömiä ohjelmia jotka ovat entuudestaan sinulle tuttuja. Myös dokumentoinnin kirjoittaminen, tai www-sivujen ylläpitäminen on tärkeää.

Siirrokset

Pakettisiirrosten tekeminen on melko triviaalia useimmiten, sillä on vain eräitä ansoja, joihin voi langeta. Luettelo yleisimmistä ongelmista on käytettävissä.

Kuinka liityn mukaan?

Aloittaaksesi Hurd-kehityksen, sinun tulisi asentaa Debian GNU/Hurd (päivitetty 11.6.2011) ja tutustua siihen. Liity myös postilistoille ja yritä saada jonkinlainen tuntuma kehitystyön nykyiseen tilaan. Tarjoa apuasi, ja me kerromme mitä tehdä.