Ports ] [ Debian GNU/Hurd ] [ Nieuws ] [ Configuratie ] [ Hurd-CD's ] [ Documentatie ] [ Ontwikkeling ] [ Contact ]

Debian GNU/Hurd

Inleiding

Hurd is een verzameling van servers die worden uitgevoerd bovenop de GNU Mach-microkernel. Samen vormen ze de basis voor het GNU-besturingssysteem.

Op dit moment is Debian alleen beschikbaar voor Linux, maar met Debian GNU/Hurd zijn we begonnen met het aanbieden van GNU/Hurd als een ontwikkelings-, server- en desktopplatform.

Ontwikkeling

Hurd wordt actief ontwikkeld, maar biedt niet de prestaties en stabiliteit die van een productiesysteem worden verwacht. Daarnaast is nog maar ongeveer drie kwart van alle Debianpakketten geport naar GNU/Hurd. Er moeten nog steeds een aantal dingen worden gedaan voordat we een release kunnen maken, zie hiervoor de takenlijst.

Totdat dat zover is kunt u meehelpen met ontwikkelen als u dit wilt. Afhankelijk van uw ervaring en beschikbare tijd kunt u op veel verschillende manieren helpen. Er zijn bijvoorbeeld ervaren C-hackers nodig om nieuwe functionaliteit te ontwikkelen en implementeren en het systeem bugvrij te maken. Op de Mislukt-pagina staat een lijst van pakketten waarvan het bouwen is mislukt met daarbij kort de oorzaak. Als u geen ervaring heeft met programmeren in C kunt u nog steeds helpen: Ofwel door middel van het testen van de bestaande systemen en het melden van bugs, of door het compileren van nog niet geporte software waar u ervaring mee heeft. Ook heel belangrijk is het schrijven van documentatie en het onderhouden van de webpagina’s.

Porten

Het porten van pakketten is meestal redelijk triviaal, maar er zijn een aantal valkuilen. Er is een lijst van veelvoorkomende problemen beschikbaar.

Hoe kan ik meehelpen?

Om te beginnen met ontwikkelen van Hurd dient u eerst Debian/GNU Hurd te installeren (bijgewerkt op 11-06-2011) en er gewend mee raken. Abonneer uzelf ook op de e-maillijsten en probeer een idee te krijgen van de huidige stand van zaken. Bied uw hulp aan, en wij zullen u vertellen wat er gedaan moet worden.