Pažnja! Ovaj prijevod je jako zastario, molimo pogledajte original.

Portovi

Uvod

Kao što većina vas zna, Linux je samo kernel. I, dugo vremena, Linux kernel je radio samo na Intel x86 seriji strojeva, od 386 nadalje. (Radi se na portiranju Linuxa na 286 i ranije strojeve. Za više informacija pogledajte projekt ELKS.)

Međutim, to više uopće nije tako. Linux kernel je sada portiran na velik, i rastući, skup arhitektura. Slijedeći ga u stopu, na te smo arhitekture portirali Debian distribuciju. To je obično proces s mukotrpnim početkom (dok ne dobijemo bezbolan rad libca i dinamičkog linkera), a zatim relativno rutinskim, možda dugim poslom, pokušavanja kompajliranja svih naših paketa na novim arhitekturama.

Debian je operacijski sustav (OS), a ne kernel (zapravo, on je više od OS-a, budući da sadrži tisuće aplikacija). Kako bismo to dokazali, naši prvi novi portovi koji nisu zasnovani na Linuxu su opisani pri dnu ove stranice.

Upozorenje: na ovoj stranici se još radi. Svi portovi još nemaju stranice, a većina ih je na drugim mjestima. Radimo na skupljanju informacija o svim portovima, koje će se prenositi zajedno s Debianovim WWW stranicama.

Objavljeni portovi

Sljedeći portovi su uključeni u bar jedno stabilno izdanje Debiana.

Intel x86 (i386)

Prva arhitektura, i nije baš port. Linux je originalno razvijen za Intel 386 procesore, odakle dolazi i kratko ime. Debian podržava sve IA-32 procesore koje proizvode Intel (uključujući sve Pentium serije i novije Core Duo strojeve u 32-bitnom modu), AMD (K6, sve Athlon serije, Athlon64 serije u 32-bitnom modu), Cyrix i drugi proizvođači.
Kako se Debianove stranice budu prilagođavale s tradicionalnog i386-centričnog pogleda na Linux, na jedan uravnoteženiji, sve informacije specifične za i386 bit će premještene ovdje.

Motorola 68k (m68k)

Prvi put službeno objavljen zajedno s Debianom 2.0. Debian m68k port radi na širokom rasponu računala zasnovanih na Motorola 68k seriji procesora — konkretno, Sun3 serija radnih stanica, osobna računala Apple Macintosh, te osobna računala Atari i Amiga.

Sun SPARC (sparc)

Prvi put službeno objavljen zajedno s Debianom 2.1. Ovaj port radi na Sun SPARCstation seriji radnih stanica, kao i na nekim njihovim nasljednicima iz sun4 arhitektura.

Alpha (alpha)

Prvi put službeno objavljen zajedno s Debianom 2.1. Jedan od duže postojećih portova, sada prilično stabilan.

Motorola/IBM PowerPC (powerpc)

Prvi put službeno objavljen zajedno s Debianom 2.2. Ovaj port radi na mnogim Apple Macintosh PowerMac modelima, te na CHRP i PReP računalima s otvorenom arhitekturom.

ARM (arm)

Prvi put službeno objavljen zajedno s Debianom 2.2. Ovaj port radi na raznom embedded hardveru, uključujući NSLU2.

MIPS CPU-i (mips i mipsel)

Prvi put službeno objavljen zajedno s Debianom 3.0. Debian se portira na MIPS arhitekturu, korištenu u SGI strojevima (debian-mips – big-endian) i Digital DECstationima (debian-mipsel – little-endian).

PA-RISC (hppa)

Prvi put službeno objavljen zajedno s Debianom 3.0. Ovo je port na Hewlett-Packardovu PA-RISC arhitekturu, i u poodmaklom je stadiju.

IA-64 (ia64)

Prvi put službeno objavljen zajedno s Debianom 3.0. Ovo je port na Intelovu prvobitnu 64-bitnu arhitekturu. Pažnja: ovaj port nije namijenjen za zadnje Intelove 64-bitne ekstenzije za Pentium 4 i Celeron procesore, nazvane Intel 64; za njih, pogledajte port AMD64.

S/390 (s390)

Prvi put službeno objavljen zajedno s Debianom 3.0. Ovo je port na IBM S/390 poslužitelje.

AMD64 (amd64)

Prvi put službeno objavljen zajedno s Debianom 4.0. Ovo je port na 64-bitne AMD64 procesore. Cilj je podržavati i 32-bitni i 64-bitni "userland" na ovoj arhitekturi. Ovaj port podržava AMD-ove 64-bitne Opteron, Athlon i Sempron procesore, te Intelove procesore s podrškom za Intel 64, uključući Pentium D i razne serije Xeon i Core2 procesora.

Portovi koji još nisu objavljeni

Sljedeći portovi nikad nisu sudjelovali u stabilnom izdanju Debiana, ali bi se jednom trebali pojaviti u njemu.

SuperH (sh)

Ovo je prilično nov port na Hitachi SuperH procesore.

armeb

Port na big-endian ARM strojeve, napose na Linksys NSLU2.

m32r

Port na 32-bitni RISC mikroprocesor kojeg proizvodi Renesas Technology.

Ne-Linux portovi

Debian GNU/Hurd (hurd-i386)

GNU Hurd je posve nov operativni sustav na kojem radi GNU grupa. Zapravo, GNU Hurd je završni dio koji omogućava izgradnju potpuno GNU OS-a — a Debian GNU/Hurd će biti jedan takav (možda čak i prvi) GNU OS. Trenutni projekt je zasnovan na i386 arhitekturi, no očekujte da će druge uskoro slijediti...

Debian GNU/NetBSD (netbsd-i386 i netbsd-alpha)

Ovo je port Debian operativnog sustava, potpun s aptom, dpkgom, i GNU korisničkom okolinom, na NetBSD kernel. Trenutno je u prilično preliminarnoj fazi, ali kako je NetBSD kernel na produkcijskoj razini, korisnost Debian GNU/NetBSD-a bi ubrzo trebala porasti. Trenutno je Debian GNU/NetBSD za Intel x86 najnaprednija varijanta, ali rad je počeo i na podržavanju računala baziranih na Alpha procesorima.

Debian GNU/kFreeBSD (kfreebsd-gnu)

Ovo je port Debian GNU operativnog sustava na FreeBSD kernel. Trenutno je u preliminarnoj fazi, iako ga neki razvijatelji koriste u produkcijskim okruženjima za redovan posao.

Odricanje: Mnoga od navedenih imena računala i procesora su zaštitni znakovi i registrirani zaštitni znakovi njihovih proizvođača. Koriste se bez dopuštenja.